Про поділ у церкві.

У наші дні нерідко можна почути суперечливі оцінки факту розділень , існуючих в християнської Церкви. Одні оплакують ці поділу і нарікають ( абсолютно справедливо) на те , наскільки більше могла б зробити християнська Церква , будь вона не розділена , а зовсім єдина зовні . На думку ж інших , якщо поділу не мають під собою серйозних причин , то в них немає нічого негожого , і Бог , можливо, так і задумував . Мовляв , у кожної громади є свої дари і сильні сторони. Це дуже людська , збочена логіка. Апостол висловлюється з даного питання зовсім інакше. Він каже: « Остерігайтеся чинить розділення й згіршення проти науки, якої ви навчилися, і уникайте їх » (Рим. 16:17 ) . Він не називає поділу ні добрим, ні навіть байдужим справою. Він називає їх спокусою . Факт розділень вже сам по собі є спокусою для світу і для немічних християн. Миру є, чим виправдати свою невіру, а немічні християни захоплюються помилкової вірою. Ще більший спокуса виникає , якщо ми погоджуємося з тим, що поділу мають своєю причиною відступ від вчення Христового. Крім того , інші навчання є ляпасом християнам , які вважають для себе гідністю і славою коритися ні людським словами , але одному тільки Слову Христову. Нарешті, проповідувати будь-які інші навчання можна тільки ціною людських душ. Це питання життя і смерті. Людські слова , навіть сказані з самими благими намірами , не здатні врятувати мертвого у гріхах людини. На це здатне тільки Боже Слово . Всі людські слова в християнській Церкві подібні траві , а вся її слава подібна квітці на траві . Трава в'яне і квіти опадають , коли люди уявляють, ніби вони здатні повести за собою весь світ світлом свого «думки» , або « подальшого навчання », або « виправлення » християнського вчення.

Тільки Божий Закон, якщо він проповідується без послаблень і людських додавань, виробляє віру в Христа, дарує найбільше земне благо - непорушність благодаті і спасіння - і наділяє здатністю і бажанням йти по вузькому шляху, що веде в життя вічне. Будь-яка зміна в Євангелії шляхом додавання людських діл, незалежно від того, іменуються вони заслугами або просто правильною поведінкою, отруюють і вбивають духовне життя, стають перешкодою, пасткою, спокусою , що розділяє людини з тими , хто знайшов благодать і спасіння у Христа . Звідси і ревнощі апостола, коли він оголошує анафему всім, які проповідують Євангеліє Христове не так, як проповідував він ( Гал. 1:8). Але хіба в християнських громадах немає християн, які дотримуються апостольського Слова не у всіх артикулах? Засуджуємо ми всіх, хто відхиляється від Божого Слова в будь-якої деталі ? Заперечуємо ми, що всі вони врятуються ? Деякі несправедливо нас у цьому звинувачують.

З Божого Слова ми знаємо: можна по слабкості помилятися в деяких навчаннях , але все одно залишатися християнином , поки людина в серці своєму залишається бідним грішником і почувається до Спасителем одного лише Христа. Настільки багато зовні відокремлюються один від одного, але в той же час у серці своєму продовжують покладатися на Христа. Ми згадуємо тих 200 чоловік , які , отримавши запрошення з Єрусалиму , пішли з Авесаломом , нічого не знаючи про злий намір ( 2 Цар. 15:11 ). До речі, апостол вказує на це в нашому тексті, говорячи про «простодушних», які спокушаються «ласкавими» чинить розділення. Однак, попри все, поділи залишаються спокусою. Бог не потерпить в Церкві ніякого іншого вчення, крім Свого Слова, і спілкування з тими, хто навчає інакше, є забороненим Богом поганим співтовариством і постійною небезпекою для душі.

- Франц Піпер. З проповіді на Римлян 16: 17-18 (1912)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Проповедь на посещение Марией Елизаветы