Мартін Лютер - "Про світську владу"


По-перше, ми повинні всебічно обґрунтувати необхідність світського права і меча, щоб ніхто не сумнівався в тому, що вони застосовуються в світі з Божої волі і приписом. Це насамперед підтверджують наступні вислови. Рим.13:1-2: " Нехай кожна людина кориться вищій владі, бо немає влади, як не від Бога, і влади існуючі встановлені від Бога.Тому той, хто противиться владі, противиться Божій постанові; а ті, хто противиться, самі візьмуть осуд на себе". Також 1 Пет. 2:13-14: "Отож, коріться кожному людському творінню ради Господа, чи то цареві, як найвищому, чи то володарям, як від нього посланим для карання злочинців та для похвали доброчинців".

До того ж це право меча було встановлено в світі спочатку. Адже коли Каїн убив свого брата Авеля і дуже боявся, що його за [вчинений злочин] позбавлять життя, то Бог наклав на це особливу заборону і підняв заради нього меч, і ніхто не міг убити його. Каїн не боявся б так, якби не чув від Адама, що вбивця повинен бути вбитий. Це ж Бог вагомо підтвердив, сказавши після всесвітнього потопу Бут. 9:6: "Хто виллє кров людську з людини, то виллита буде його кров, бо Він учинив людину за образом Божим". Наведений вислів не слід розуміти в тому сенсі, що Бог буде мучити і карати вбивць. Адже багато вбивць завдяки покаянню або збігом обставин продовжували жити і вмирати не від меча. Вислів стосується права меча, того, що вбивця повинен бути покараний смертю і його за законом слід умертвити мечем. Якщо ж закону перешкоджають або меч запізнюється і вбивця вмирає природною смертю, то це все одно не суперечить словами Писання: "Хто проллє кров людську, того кров проллється рукою людини". Адже це вина або доля людини, що таке право, запропоноване Богом, не виконується; подібно до того, як порушуються інші заповіді Божі.

До того ж це встановлено і в законі Мойсея Вих. 21: "А якщо хто буде замишляти ближнього підступно, то і від жертовника Мого бери його на смерть". І те ж саме знову : "Тіло за тіло, око за око, зуб за зуб, ногу за ногу, руку за руку, рану за рану, забій за забій" (Вих. 21: 14). Христос також підтвердив це, сказавши Петру в саду: "Хто візьме меч, той від меча і загине". Це потрібно розуміти так само, як вислів із Бут. 9 : "Хто проллє кров людську ... " і т. д. Безсумнівно, що Христос тлумачить своїми словами те ж саме, і використовує цей вислів, і хоче його затвердити [у свідомості людей]. Цього ж навчав і Іван Хреститель. Коли воїни запитали у нього, що їм робити, він відповів: "Нікого не кривдьте, ані не оскаржайте фальшиво, удовольняйтесь платнею своєю". Якби меч ні Божественним встановленням, то Бог усунув би його [зі світу]. Але оскільки Він повинен навчити народ жити по-християнські і зробити його досконалим, остільки цілком ясно, яка Божа воля: світський меч і право вкладені в руки для покарання злих і захисту благочестивих .

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...