Проповідь на 4 — ту Неділю Чотиридесятниці





Текст читання на якій основана проповідь:

І промовив Господь до Мойсея, говорячи: Я почув ремствування Ізраїлевих синів. Промовляй до них, кажучи: Під вечір будете їсти м'ясо, а рано насититесь хлібом, і познаєте, що Я Господь, Бог ваш! І сталося ввечорі, і знялися перепелиці, і покрили табір. А рано була верства роси навколо табору. І піднялася верства тієї роси, аж ось на поверхні пустині щось дрібне, вузькувате, дрібне, немов паморозь на землі. І побачили Ізраїлеві сини, та й казали один до одного: Ман гу?, бо не знали, що то. А Мойсей відказав їм: Це той хліб, що дав вам Господь на їжу. Це те, що про нього Господь наказав: Збирайте з нього кожен у міру їди своєї, гомер на голову, за числом ваших душ: візьміть кожен для того, хто в наметі його. І зробили так Ізраїлеві сини, і назбирали хто більше, а хто менше.” (Вих. 16:11-17)
Мир вам усім у Христі! Амінь.
Одного разу влітку 1946 року в провінції однієї південноамериканської країни поширилися чутка про майбутній голод. Насправді пшениця в той рік виросла небаченого зросту, і погода сприяла успішної збиранні врожаю. Але, повіривши чуткам, та запанікувавши двадцять тисяч селян кинули свої ферми і подалися на заробітки в місто. В результаті урожай згнив і тисячам людей довелося голодувати. Слух про голод повністю підтвердився, але як би люди не вірили чуткам і не панікували — голоду би не було.
Ізраїль, виходячи з Єгипту в п'ятнадцятий день першого місяця, взяв із собою місячний запас продовольства, який до п'ятнадцятого числа другого місяця повністю вичерпався; Люди що зголодніли виражають своє невдоволення та ремствує з цього приводу. Людям почало неподобатися, і весь Ізраїль перестав довіряти Мойсею та Богу, думаючи і сумніваючись у тому що Бог про них не потбає. Весь збір люду, та найбільша частина об'єдналася у своєму бунті, вони не нарікали на самого Бога, але нарікали і сумнівалися у тих кого Господь поставив над ними правити і вести, на Мойсея та Аарона, Божих проповідників серед них.
Бог милостиво подбав про постачання ізраїльтян. Він цілком справедливо міг би сказати: «Промінь з неба линув, на цих ремствуючих і знищу їх», але, навпаки , Господь обіцяє пролити на них дощ хлібний . Зверніть увагу: Як Господь ставить Мойсея до відома про свої милостивих наміри , щоб того не випробовувати незручність від нарікання людей і не спокушатися жалем про те , що не залишив їх у Єгипті. Бог звертає увагу на нарікання народу: «Я почув ремствування Ізраїлевих». Як Бог співчуття, Він врахував потреби людей, що стали причиною нарікань; як справедливий і святий Бог, Він врахував низьке і негідне з їхнього боку засудження Його раба Мойсея і був вельми незадоволений народом. Слід зауважити: коли ми починаємо дратуватися і турбуватися, нам належить згадати, що Господь завжди чує наше ремствування, навіть якщо це безмовне ремствування серця. Правителі, батьки, господарі не чують всього нарікання проти них з боку своїх підлеглих, і добре, що не чують, бо, може, вони б його не винесли, та Бог чує і проте терпить. Нам не слід думати, що якщо Бог не віддав людям за їх гріхи відразу ж, то Він їх не помітив, Він чує ремствування Ізраїлю і засмучується з приводу роду цього, однак продовжує про нього піклуватися , як ніжний батько про свавільному дитину.
Бог обіцяє ізраїльтянам невідкладне, достатнє і постійне постачання. Оскільки людина була створена із землі, його Творець мудро постановив йому харчуватися від землі. Але народ Ізраїлю, будучи прообразом церкви первістків, написаних на небесах і народжених згори, і сам перебуваючи безпосередньо під проводом та управлінням з неба і отримуючи з неба статути, закони та доручення , з неба ж отримував і їжу: прийнявши закон при служінні ангелів, харчувався ангельської їжею. Дивіться, що Бог замислив здійснити, забезпечуючи народ їжею: щоб випробувати його, чи буде він ходити в Моєму, чи ні. Таким чином Господь перевіряв, чи довірять Йому ізраїльтяни, чи будуть чинити за законом віри чи ні, чи зможуть жити за принципом з руки і у рот і чи зможуть задовольнятися тим хлібом на день, який приносить донині, і чи зможуть покладатися на Господа у тому, що Він забезпечить завтра свіжу їжу.
Таким чином Господь перевіряв, чи будуть ізраїльтяни служити Йому і завжди зберігати вірність настільки доброму Господу, який так добре піклується про Своїх слуг. І цим Він в результаті явив всьому світу, яким невдячним народом були ізраїльтяни, яким ніщо не могло прищепити почуття обов'язку. Якщо вони будуть помилувані, то не навчаться істині. Він запевняє ізраїльтян в тому, що їхні потреби будуть заповнені, і оскільки ті завели волинку про котлах з м'ясом, їм цього разу увечері дістанеться вдосталь м'яса, а на ранок і надалі кожен день хліба. Є багато хто, про які ми образно говоримо, що їх легше прогодувати, ніж навчити, а проте в даному випадку з ізраїльтянами таке годування було покликане навчити. Огороджувати його, дивився за ним, і щодо даного випадку: годував тебе манною ... щоб показати тобі, що не хлібом самим живе людина. Крім того, тут згадані дві істини, які Бог хотів дати народу, посилаючи йому манну. Те, що Бог вивів ізраїльтян з Єгипту, було досить очевидним; якими ж тупими і короткозорими потрібно бути, щоб говорити, що це Мойсей їх вивів? Тепер Господь послав їм манну, щоб довести, що саме безмірна сила і благість їх вивела і здатна здійснити почате до кінця. Якби тільки Мойсей вивів народ з Єгипту, він не зміг би годувати його таким чином, тому ізраїльтянам належить визнати, що се було діянням Господа, бо воно, так само як і попереднє, було дивне воно в очах їх. Проте багато пізніше народу цього потрібно було нагадати: Не Мойсей дав вам хліб з неба. Це диво підтверджувало Його силу як Господа і Його особливе до них розташування як їх Бога. Коли Господь навів страти на єгиптян, се було зроблено з метою довести до їх відома , що Він Господь . Коли Бог піклувався про ізраїльтян , се робилося з метою довести до їх відома, що Він їх Бог .
Як Сам Бог явив Свою славу, щоб втихомирити ремствування людей і зміцнити авторитет Мойсея і Аарона. Поки Аарон казав, слава Господня показалася в хмарі. Само хмара , можна припустити, було здатне і повергнути людей в благоговійний страх, і надати їм бадьорості. Однак кілька днів по тому воно стало для них таким звичним , що не виробляло на них жодного враження, якщо тільки не світило надзвичайно яскраво. Відзначте: слова Божих служителів, ймовірно, лише тоді принесуть нам користь , коли Божа слава проллє в наші душі світло на сказане. Господь влаштував їм ввечері справжній бенкет з делікатесної дичини, птахів пернатих, налетіли перепела або фазани , або якась інша дичина, і покрили табір такі ручні, що можна було брати скільки завгодно. Слід зауважити, що Господь дає нам від благ цьому житті не тільки з потреби, а й для насолоди, щоб ми не просто служили Йому, але служили з радістю.
На наступний ранок Господь пролив на ізраїльтян дощ з манни, якій належало і далі залишатися для них хлібом насущним. Те, чим Господь забезпечив їх, було манною, що зійшла з хмар, так щоб в певному сенсі можна було сказати, що вони «жили повітрям». Вона зійшла в росі, яка розтанула, сама ж манна була такої густоти, щоб служити живильним і зміцнює їжею, що не вимагає нічого більше. Ізраїльтяни назвали її манна або Манх «Що це?» Або: «Така доля, що б це не було, це те, що нам надав наш Бог, ми візьмемо це і будемо вдячні» . Ця їжа була смачна; юдеї кажуть, що всі знаходили її приятною, як би не різнилися смаки. Ця їжа була здоровою, вона легко засвоювалася і була дуже необхідна , щоб позбавити людей від різних розладів, якими, вони, в тій чи іншій мірі заразилися під час свого рабства. Таке убоге і просте харчування всіх нас вчить помірності і забороняє бажати ласощів і надмірностей.

Ізраїльтянам належало збирати манну щоранку, скільки треба на день. Таким чином їм належало жити тим, що Бог вбачав кожен день, подібно птахам небесним, про які сказано: «Даєш їм - приймають» ( Пс.103 : 28 ), а не за принципом «сьогодні на завтра», бо завтра сам буде піклуватися про своє. Схоже, що наш Спаситель, посилається на цей щоденний дощ і збирання манни, коли вчить нас молитися: хліб наш насущний дай нам сьогодні. Завдяки цьому ми вчимося розсудливості і старанності у забезпеченні їжею, відповідною для нас і наших домашніх. Те, що Бог щедро посилає, ми повинні старанно збирати; працюючи в безмовності, їсти свій хліб, а не хліб неробства і не хліб, придбаний неправдою. Божа щедрість дає людині можливість виконати свій обов'язок; так було, коли йшов дощ з манни: не повинні були їсти, поки не зібрали її. Бути задоволеними і радіти достатку. Народу належало збирати кожен по стільки, скільки йому з'їсти; коли досить це добре, як свято, а коли більш, ніж достатньо, це погано, як надто насичена. І той , хто має дуже багато, для себе має лише їжу, одяг і веселощі, і той, хто має найменше. Нерозмірність в благах і радощах світу цього , якими насолоджуються різні люди , не настільки велика як неспівмірність у власності та маєтках. У Божої коморі надійніше і безпечніше, ніж у власній, і доставлений звідти хліб буде народу солодший і свіже. Господь завжди і кожну секунду нашого життя піклується про нас, дбає про нас, дає нам їжу, одяг, роботу все необхідне для нашого життя, Він дбає і піклується про нашу віру, про нашу душу, Господь дає нам Своє Євангеліє яке укріплює нашу віру, дає нам наше Хрищення — коли ми становимось громадянами Царства Небесного, як щеплення приєднує нас до Бога, до Його Святої Церкви де ми слухаємо проповідь та приймаємо Господню Вечерю. Господь колись подбав про Ізраїль, давши їм манну небесну. Сьогодні Господь теж дбає про Ізраїль — що є Церква Божа, сьогодні та кожну неділю ми з вами в наслідку того що Господь дбає про нас приймаємо Святу Вечерю, ми приймаємо манну небесну — реальне тіло і кров Ісуса Христа у виді хліба і вина. Бог тоді дбав про своїх віруючих, так само він дбає про нас і тепер.
Нехай Господь поблагословить тебе, і нехай Він тебе стереже! Нехай Господь засяє на тебе лицем Своїм, і нехай буде милостивий до тебе! Нехай Господь зверне на тебе лице Своє, і хай дасть тобі мир!” (Чис.6:24-26).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...