Коментарі М. Лютера до Магніфікату (1521)

Бут. 3:15
к прорік був Він нашим отцям, Аврааму й насінню його аж повіки" (Лук.1:55)!

Ці слова скидають заслуги і гордість і підносять Божу благодать і милість. Бо Бог сприйняв Ізраїль не за його заслуги, але тільки заради власного обітниці. З чистого благодаті дав Він цю обітницю, і з чистої благодаті Він її виконав. Тому Павло говорить у Гал. 3:17 і далі, що Бог дав обітницю Авраамові за чотириста років до закону Моїсеєва, щоб ніхто не хвалився і не говорив, що заслужив благодать і обітницю Законом або справами Закону. Матір Божа оспівує тут цю обітницю, і приписує втілення Бога однією лише божественною, благодатною, незаслуженою милістю, тією ж, що була дарована Авраамові.

Обітниця Божа, дана Авраамові, записано в Бут. 12:3 і Бут 22:18, і згадується в багатьох інших місцях: «Клянуся, говорить Господь, що ... благословляться в потомстві твоїм усі народи землі ». Ці слова справедливо звеличують Павло і пророки. Бо через ці слова Авраам і його нащадки збереглися і отримали блаженство. Ми теж станемо блаженними, бо в цих словах є обітниця Христа Спасителя світу. У лоні Авраама знаходяться отримане блаженство до народження Христа, і без цих слів ніхто не може знайти блаженство, навіть якщо здійснить всі добрі діла на світі. Розглянемо це більш детально:


По-перше, зі слів Божих випливає, що весь світ, крім Христа, перебуває в гріхах і проклятий з усіма своїми справами і знанням. Бо коли кажуть, що не деякі, а всі народи благословляться в насінні Авраама, це означає, що без цього насіння не буде благодаті для жодного народу. Навіщо потрібна була Божа клятва про благодать, якщо вони вже були блаженні, а не прокляті? Зі сказаного пророки уклали, що всі люди злі, брехливі, сліпі, коротше кажучи, безбожні, так що називатися людиною згідно Писання - невелика честь, тому що для Бога ім'я «людина» означає рівно стільки ж, як для світу - слова «брехун» і «невірний». З гріхопадінням Адама людина так зіпсувався, що вже народжується з прокляттям, яке стає його природою і сутністю.

По-друге, насіння Авраама не могло народитися природним шляхом, від чоловіка і жінки, бо, як уже говорилося, таке народження прокляте й плід його проклятий. Якщо відповідно до Божим словом в насінні Авраамовому весь світ повинен був спокутувати від прокляття і освятитися, то воно мало бути освячене і не заплямоване прокляттям, повно благословення, благодаті та правди. І навпаки: якщо Бог, Який не може брехати, обіцяє і клянеться, що це буде природне насіння Авраама, тобто, справжнє дитя, народжене від плоті і крові, то це насіння повинно бути справжньою людиною, від плоті і крові Авраама. Тут є протиріччя: бути від плоті і крові Авраама, але не народитися від чоловіка і жінки. Тут тому й вживається слово «насіння», а не «дитина», щоб було абсолютно ясно, що це природна плоть і кров, яким є насіння. Дитина не завжди буває рідним, як відомо. Чи можна знайти середину, щоб при таких протиріччях Слово Боже і клятва залишилися в силі?

Бог Сам це створив і може виконати, що обіцяв, навіть якщо ніхто не дізнається, поки не здійсниться все. Тому Його Слово і діло волають не до розуму, а до вільної, чистої віри.

Ось благословенне Авраамове насіння, через яке світ звільниться від прокляття. Бо хто вірує в Насіння, хто волає до нього, сповідує і залишається в ньому, той позбавляється від прокляття і отримує благословення відповідно по слову Божому: «благословляться в потомстві твоїм усі народи землі». Тобто, все, що повинно бути благословлено, благословляється тільки через Насіння і ніяк інакше. Це - насіння Авраама, народжене не від одного з його синів, чого завжди чекали юдеї, а від єдиної дочки Марії.

Це й має на увазі ніжна Матір Насіння, кажучи, що Бог Він Ізраїля за обітницею, даному Авраамові, коли розуміє, що обітниця виповнилося в ній. Вона каже: «відбулося, Він допоміг і дотримав Своє слово, згадавши про Своїй милості». Основа Євангелія закладається тут, тому всі вчення і проповіді ведуть людей до віри в Христа і в лоно Авраамове. Бо немає ні ради, ні допомоги без віри, в центрі якої - благословенне Насіння. Воістину, вся Біблія виразилася в цій клятві Божої, тому що все в ній вказує на Христа.

Ми бачимо, що старозавітні патріархи і святі пророки мали ту ж віру і те ж Євангеліє, що і ми, як каже Павло в 1 Кор. 10:1 і далі, бо вони всі збереглися в лоні Авраама тільки тому, що вірували в прийдешнє, обітоване Насіння, як ми віруємо в якому з'явився і даного. Все це - одна істина обітниці, одна віра, один дух, один Христос, один Господь, вчора і сьогодні і навіки, як каже Павло в Євр. 13:8.

Це потім іудеям був даний Закон, що не відповідало обітницею і було зроблено для того, щоб через світло Закону вони пізнали свою кляту природу і ще більше прагнули до обітованого Насіння благословення. Закон був їх перевагою перед язичниками всього світу. Але вони перекрутили свою перевагу і вирішили самі виконувати Закон, а не розпізнавати з його допомогою потреба в благодаті своєї проклятої природи. Цим вони самі закрили двері, в яку повинно було увійти Насіння. Вони до цих пір залишаються такими, дасть Бог, недовго! Амінь. Про це вони вели одвічно суперечки з пророками, бо Пророки добре розуміли призначення Закону - відкривати очі на прокляту природу і вчили призивати Христа. Тому вони й засуджували добрі справи і життя юдеїв, які йшли не тим шляхом. Останні злилися на них і вбивали, коли ті засуджували богослужіння, добрі справи і благочестиве життя, як роблять в усі часи лицеміри і безблагодатні святі, про що можна говорити нескінченно.

Марія каже «Авраамові й насінню його аж століття». Це слід розуміти так, що благодать в насінні Авраама (це є юдеї )перебуває повсякчас до Останнього Дня. Бо хоча більшість з них запеклим, завжди є деякі, як би як мало їх було, які звертаються до Христа і вірують в Нього. Воістину вірні слова Божі про обітницю Авраамові і його насіння, вірніше не рік, не має тисячу років, а вічно, з покоління в покоління, безперервно. Тому ми не повинні бути недружелюбні до юдеїв. Можливо, серед них є майбутні християни. Тільки у них, а не у нас, язичників, є обітниця, що серед нащадків Авраама завжди будуть християни, що визнають дароване Насіння. Ми ж сподіваємося на чисту благодать, без обітниці. Якби ми вели християнське життя і приносили її до Христа, ми знали б, коли це буде. Хто захоче бути християнином, якщо самі християни надходять з людьми не по-християнськи? Ні, дорогі, говоріть їм істину з любов'ю. Не хочуть слухати - залиште їх. Існує безліч християн, які не поважають Христа, не слухають Його слів, які гірше язичників і іудеїв, а ми не помічаємо цього, падаємо до їхніх ніг, молимося їм як богам!

На цьому закінчимо і попросимо Господа дарувати нам правильне розуміння Пісні Богородиці, щоб воно не тільки світило і говорило, але палало й жило в душі і плоті. Нехай дарує нам це Христос молитвами Своєї Матері Марії. Амінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...