Мартін Лютер - "Покаяння та Причастя"



I. Про покаяння та Господню Вечерю в цілому


1. Хоча я часто проповідував і писав про таїнства Причастя і Покаяння, щорічно нам необхідно повертатися до розгляду цих таїнств, для блага бажаючих причаститися, і тому ми повинні поговорити про них ще раз.

2. Перш за все, я вже досить говорив, що християни не зобов'язані причащатися саме в цей святковий день. Ми має право і дозвіл приходити до церкви коли б то не було, оскільки Бог встановив посаду священнослужителів, щоб вони могли в будь-який час служити людям і ділитися з ними Словом Божим і долучати їх до таїнств. Тому було б не по-християнськи змушувати людей, які страждають під гнітом смертних гріхів, причащатися тільки в цей день, як робилося колись і робиться і зараз у багатьох парафіях. З іншого боку, на Господній вечері неприпустимо і не може бути допустимим примус віруючого до участі в таїнстві, оскільки воно призначене тільки для спраглої душі, яка примушує сама себе і радіє вирішенню прийти. А якщо когось треба змушувати, то в ньому немає і потреби.

3. Отже, до цих пір диявол правив світом, володіючи необмеженою владою і повноваженнями через папу, наказуючи йому примушувати весь світ причащатися. І дійсно все вдавалися, подібно свиням, через ці папських наказів. Тому-то стільки безчестя і ганьби було привнесено в цей Таїнство, і весь світ настільки загруз у гріху, що Господь сильно страждає, думаючи про це. Але ми знаємо, що потрібно не дозволяти подібним наказам пов'язувати нас, а дотримуватися свободи, даної нам Христом. Я кажу це для тих, хто не причащається постійно, крім цього щорічного терміну, і для тих, хто приходить причащатися, оскільки такий звичай, і так чинять усі. Звичайно ж, немає ніякої шкоди в причасті саме перед пасхальним святом, якщо тільки совість чиста, не пов'язана ні з якими термінами і підготовлена ​​до прийняття вечері.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...