Єдиний важливий член


"Він – образ невидимого Бога, Первісток усього творіння. Адже в Ньому створено все, що на небесах і на землі, видиме та невидиме: чи престоли, чи володарювання, чи начальства, чи авторитети – усе створено через Нього й для Нього. Він є перед усім, і в Ньому все тримається разом. Він є Головою тіла – Церкви. Він початок усього, Первісток серед воскреслих із мертвих, щоб в усьому Йому мати першість. Адже Богу було до вподоби, щоб у Ньому перебувала вся повнота й щоб через Нього примирити із Собою все, що на землі і на небі, уклавши мир через кров Його хреста". (Колосян 1:15‭-‬20).

Єдиний важливий член

I. Хто є найважливішим, навіть найголовнішим членом будь-якої церкви? Це є:

Голова ґромади ? Це мирянин, обраний громадою, щоб нести відповідальність за все, що відбувається. Він чи вона має переконатися, що церква укомплектована персоналом, оплачені рахунки та дотримані юридичні питання. Це важка робота, але хтось її повинен робити! Людина, яка це робить, має бути найважливішою людиною в церкві, чи не так? Ні; важлива, так, але він не найважливіший.

Голова найбільшої родини ? Особливо на Середньому Заході деякі невеликі міські церкви побудовані навколо однієї ключової родини. Вони забезпечують членів, працівників, керівників ради та багато чого з пропозицій. Без них церква зникла б. Отже, їхні матріархи чи патріархи мають бути найважливішими членами! Але ні, це не вони.

Прибиральники алтаря? Як можна проводити богослужіння, основну діяльність церкви, без людей, які влаштовують причастя, чистять і змінюють параменти, запалюють свічки тощо? Напевно, вони найважливіші! Ні.

Лідери чоловічої та жіночої груп? – Вони популярні, шановані, улюблені та активні в службі. Так, вони дуже важливі і є благословенням для громади, але не є важливими для існування церкви.

Найбагатший член? Вам потрібні гроші, щоб керувати церквою в наші дні. Лише ремонт авто коштує тисячі гривень. Ви хочете, щоб у ґромади були гроші. Отже, якщо немає заможних членів, вам потрібно вийти і почати їх залучати! Це так важливо, але не найважливіше!

Найчастіший даючий пожертву ? Можливо, найбільше дає не найбагатший, а той, хто дає частіше, як він чи вона. Це той, кого ви хочете; без них церква опинилася б у фінансовій скруті, не в змозі виконувати свої зобов’язання та потреби. Комунальні послуги вимикаються, працівникам не виплачують зарплату, справи милосердя припиняються. Напевно, це найважливіше? Ні.

Охорнець ? Хто підтримує чистоту, безпеку та відкритість будівель? Хто стежить за безпечною роботою обладнання? Якщо будівлі та територія занепадають, де ми зустрінемося? Це має бути охоронець, так? Ні.


Найпривітніший, комунікабельний ? Коли відвідувачі приходять до церкви, якщо їх вітають і дають їм відчути, що їх вітають і цінують, вони можуть повернутися й захотіти бути частиною вашої дружньої церкви. Вони дарують таке необхідне тепло і люблячу ласку. Чому б такі люди не були  необхідними? Звичайно, вони чудові та важливі, але не найважливіші .

Пастор ? Ось ми і підійшли до тієї категорії, яка серцю близька! Хто колись чув про церкву без пастора? Хто буде проповідувати і навчати, відвідувати хворих, проводити богослужіння і похорони? Хто буде здійснювати таїнства, крім пастора? Так пастори повинні бути найважливішими людьми в церкві! Але, на жаль, ні.

Отже, якщо ніхто з попередніх людей не є найважливішим для церкви, то хто? І за якими критеріями визначають, хто є найважливішим? Критеріями є: 
1. чия присутність є обов'язковою; 
2. Чия відсутність призведе до того, що церква розпадеться, зникне чи загине?

Одним, найважливішим членом церкви, очевидно, є Ісус Христос.

     Без нього немає Євангелія – немає доброї новини для світу (а ми найбільше жаліємося з усіх людей, згідно з Павлом у 1 Коринтян 15:19).

Без нього немає Духа.

     Без нього таїнства – порожні ритуали. Ні тіла, ні крові з хлібом і вином.

     Без нього нашу організацію можна було б назвати церквою, але насправді це просто ще одна некомерційна організація, яка, хоч і має добрі наміри, залежала б від людської сили та мудрості хибних, егоцентричних грішників.

     Без нього ми мали б вигляд святості чи релігійності, але не мали б того, що необхідно: 2 Тимофія 3:5 застерігає проти тих, хто «має вигляд благочестя, але відрікся його сили».

Як ви прагнете Його присутності і зробите Ісуса центром Церкви?

1. Ми збираємося в ім’я його – Бо де двоє чи троє зібрані в ім’я моє, там я серед них». (Матвія 18:20)

2. Ми молимося в його ім’я – «Дім мій домом молитви назветься». (Луки 19:46); і під час Таємної вечері Ісус сказав: «Істинно, істинно кажу вам: чого б ви не попросили в Отця в моє ім’я, Він дасть вам». (Івана 16:23)

3. Ми цінуємо і шануємо Святе Письмо як слово Боже – «Усе Писання натхнене Богом і корисне до навчання, до докору, до виправлення та виховання в праведності» (2 Тимофія 3:16)

4. Молимося і підкоряємося Божій волі в усіх церковних справах – «Нехай буде воля Твоя» (Матвія 6:10)

5. Лютеранські віросповідання: визначення Церкви: зібрання віруючих, де Євангеліє проповідується в його чистоті і таїнства належним чином відправляються.

6. Прощайте, як ми були прощені, і шукайте єдності в Дусі один з одним – Ісус сказав: «По тому всі люди пізнають, що ви Мої учні, якщо будете мати любов один до одного». (Івана 13:35)

Правда про істотну природу Христа в церкві проголошена вище в уривку з Колосян 1:18: « І Він є голова тіла, Церкви». Його також відзначають у гімні «Церква єдина основа».

Єдиною основою Церкви є Ісус Христос, її Господь;
вона є його новим творінням водою і Словом.
З неба він прийшов і шукав її, щоб вона була його святою нареченою; власною кров'ю він купив її і помер за її життя*.

Тепер нехай Господь благословить вас і береже вас, Господь засяє над вами обличчям Своїм і буде милостивий до вас, Господь підійме обличчя Своє на вас і дасть вам мир. Амінь.

Прочитайте: Матвій 16:17-19; Колосян 1

*Текст написаний С. І. Стоуном, 1866. Громадське надбання.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...