Коментарі М. Лютера до Магніфікату (1521)



Третє діяння Боже: скинення сильних:

"Він могутніх скидає з престолів, підіймає покірливих, удовольняє голодних добром, а багатих пускає ні з чим"  (Лук.1:52,53)!


Дане діяння і наступні за ним легко зрозуміти за допомогою попередніх двох. Бог розсіює мудрих з їх самолюбством і добрими намірами, на які вони покладаються, підносячись над смиренними. Права і розум останніх відкидаються, як з волі Божої зазвичай і відбувається. Точно так само Він крушить і скидає сильних і великих з їх владою і могутністю, на які вони покладаються і які зарозуміло звертають проти нижчих і смиренних, приносячи їм розорення, біль, смерть і всяке зло. І як Бог утішає страждають заради справедливості, істини і Слова, так втішає Він і терплять розорення і зло. Наскільки Він втішає останніх, настільки лякає перших.

Все це, однак, повинно пізнаватися через віру і терпіння. Бо Бог сильних ламає не так скоро, як вони заслуговують, і дозволяє їх силі дійти до найвищої точки. Після цього Він не підтримує її, сама себе вона теж не може підтримувати і поступово сходить нанівець. Пригноблені ж піднімаються, теж поступово, тому що сила Божа - внутрішня, вона залишається, коли могутність сильних вичерпується.

Однак, Марія не говорить «Бог руйнує трони», але «могутніх скидає з престолів». Вона не говорить «Він залишив смиренних як є», але «возніс смиренних». Бо поки стоїть світ, повинні залишатися влади, війська, сили і трони. Але те, що володарі використовують їх на зло і проти Бога, для гноблення і насильства над смиренними, для задоволення своїх бажань і як привід до самовихваляння, замість того, щоб зі страхом Божим славити Його і захищати справедливість, Він довго не потерпить. З історичних книг і на власному досвіді ми дізнаємося, як Він збирає одні царства і руйнує інші, підносить одні князівства, а інші скидає, примножує один народ, а інший стирає з лиця землі. Так було з асирійцями, вавилонянами, персами, греками, римлянами, які теж думали, що будуть вічно сидіти на своїх тронах. Він знищує не розум, мудрість і правду (без яких не зможе існувати світ), а гордість і гордих, що використовують ці блага для своїх забаганок, які не бояться Бога і переслідуючих смиренних і божественну істину - тих, хто вживає ці чудові дари Божі проти Бога.



В божественних справах розумники і гордії в основному примкнули до сильних і підбурюють їх проти істини. «Земні царі повстають, і князі радяться разом на Господа та Помазаника Його» (Пс. 2:2). Так що у всі часи і мудрі, і могутні, і багаті, тобто світ, всіма своїми силами протистояли правді та істині. Святий Дух устами Божої Матері втішає, закликає не боятися і не обманюватися. Недовго зостануться мудрі, могутні і багаті. Бо якби святі і вчені разом із сильними і могутніми виступали не проти справедливості і істини, а за, то хіба існувала б несправедливість? Хіба хто-небудь страждав би від зла? Але так не буває. Всі вчені, святі, могутні, великі і багаті, все найкраще в світі бореться проти Бога і справедливості разом з Дияволом, як говорить Авакум в 1:16: «ситий уділ його та добірна пожива його». Тобто, злий дух - ласун, він, як ведмідь мед, пожирає найкраще, красиве, обране.

Тому вчені і святі лицеміри разом з володарями і багатіями - ласий шматочок диявола.
Бог же обирає ображених світом - бідних, принижених, простих, малих, мерзенних (1 Кор. 1:28) і змушує вищих пригнічувати нижчих, щоб стало ясно, що спасіння наше не в людях, а в Бозі, в Його силі і справах, як каже Павло (1Кор.3: 7). Тому велика частка істини є в таких висловлюваннях, як «божевільний учений», «князь - рідкісний птах в небі», «тут багатий, там бідний». Бо вчені не стримають гординю сердець, могутні не послаблять утиск, а багаті не залишать своїх задоволень. Таке життя.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Проповедь на посещение Марией Елизаветы