Коментарі М. Лютера до Магніфікату (1521)

"Бо зглянувся на покору раби своєї. Ось, віднині блаженною зватимуть мене всі роди"


Деякі переводять слово "humilitas" як "смиренність", як ніби Діва Марія призводить своє смирення в приклад і хвалиться їм. Звідси деякі преклади називають себе "humiles" (смиренні), що вельми далеко від істини, бо перед Богом ніхто не може хвалитися добрими справами без гріха і пороку. Перед Ним не можна хвалитися нічим, окрім Його благості і милості, явлені нам
недостойним, де не наша, а Божа любов і слава нас наповнюють і зберігають. Як вчить Соломон у Пріт. 25:6 і далі, "не величали перед обличчям царя, і на місці великих не ставай; тому що краще, коли тобі скажуть: "Ходи вище сюди", ніж коли понизять тебе перед шляхетним, що бачили очі твої ". Хіба можна приписувати чистої, праведної Діви розважливість і зарозумілість, кажучи, що вона хвалилася перед Богом своїм смиренням, яке є найвища чеснота? Ніхто не хвалиться смиренням, крім закоренілих зверхників. Один Бог знає, що таке смиренність. Він один міркує про нього і являє його, так що людина істинно
смиренна найменше знає про смирення.

У Писанні "humiliare" зазвичай означає "принижувати", "знищувати". Тому християни багато разів називаються в Писанні "pauperes, afflicti, humiliati ", тобто," бідні, нікчемні, принижені ". Як говорить Пс. 115:1," я сильно знищений ". Так," humilitas "означає ні що інше, як ганебне, негідне, низьке істота або стан. Такі бідні, хворі, голодні, спраглі, полонені, страждаючі і вмираючі люди, таким був Іов у спокусі і Давид, вигнаний з царства, і Христос, переносив знегоди разом з усіма християнами. Це ті принижені, про яких вище було сказано, що Бог дивиться в глибини, а очі людські - в висоту, на привабливе, блискуче, розкішне. Тому Єрусалим називається в Писанні (Зах. 12:4) місцем, над яким відкриті очі Господа, тобто, християнство лежить в глибинах, упосліджене світом, тому Бог постійно дивиться на нього. Як
сказано в Пс. 31:8, "Я дам тобі раду, Моє око над тобою". Так само і Павло говорить в 1 Кор. 1:27: "Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих, і немічне світу, щоб засоромити
сильне; та простих світу, і погорджених, і незначних вибрав Бог, щоб значне знівечити, - для того, щоб ніяка плоть не хвалилася перед Богом ". Він ввергає світ з усією його мудрістю і багатством в безумство і дає іншу мудрість і багатство. Оскільки Богу властиво дивитися в глибини, на ганебне, я переклав слово "humilitas" як "нікчемність", "презирство", щоб
передати думку Марії: "Він зглянувся на мене, бідну, знехтувану, незначну рабу, хоча міг вибрати з багатьох, благородних, могутніх дочок царських та князівських. Він міг би, наприклад, обрати дочка Ганни або Каяфи, займали високе становище в країні, але Він зупинив свої світлі й добрі очі на мені, малій і знедоленою, щоб ніхто не хвалився, що гідний нагороди. Я теж визнаю, що це не моя заслуга, а одна тільки милість і благодать ".
Ми вже досить багато говорили про те, як ніжна Діва, нічим не виділяється і невисокого становища, сподобилася великої честі, що Бог милостиво споглянув на неї. І тому вона не хвалиться ні своєю гідністю, ні своїм негідність, але тільки Божим увагою, що Він був такий милостивий і благ, що зглянувся на мізерну рабу. Тому несправедливі до неї ті, хто говорить, що
вона хвалилася не своїм дівоцтва, а своїм смиренням. Вона не хвалилася ні дівоцтва, ні смиренністю, а тим, що Бог милостиво споглянув на неї. Тому головне тут не "humilitatem" (нікчемність), а "respexit" (він зглянувся). Не нікчема її треба хвалити, а Боже благовоління. Це як ніби князь подає руку бідному жебракові: тут потрібно хвалити не нікчема жебрака, а милість і доброту князя.
Щоб позбавитися від самообману і відокремити справжнє смиренність від помилкового, давайте трохи відвернемося і поговоримо про смирення, бо на цей рахунок багато помиляються. Смиренням ми називаємо те, що Павло по-грецьки називав tapeinophrosyne, тобто, любов і схильність до нікчемним, огидним речам. Багато людей "носять воду в криницю". Це ті, хто надягає бідні одягу, оточує себе бідними людьми, приймає смиренне
вираз обличчя, говорить смиренні слова, щоб в очах великих, багатих, вчених, святих здатися хорошими і невибагливими. Дізнайся вони, що ці заняття не в пошані - тут же залишили б їх. Це - підроблене смиренність. Їх жадібний погляд прикутий тільки до винагороди за смиренність, а не до самих нікчемним речам, без нагороди і успіху. Де не видно успіху і винагороди, там кінчається і їх смиренність. Про таких людей не можна сказати, що їх серце і воля спрямовані на ганебне. Це тільки їхні думки, уста, руки, одяг і поведінка, серце ж дивиться на високе, до якого вони думають прийти, пускаючи пил в очі. Такі вважають себе смиренними і святими.
Істинно смиренні не дивляться на результати свого смирення, але в простоті серця споглядають на нікчемне, з радістю їм займаються. Їм навіть в голову не приходить, що вони смиренні. Вони уникають великого, як можуть. Про це говорить Давид в Пс. 130:1: "Господи, не гордувало серце моє і не підносилися очі мої ". Біля Іова сказано 22:29:" Коли хто зневажений буде, ти скажеш: "піднесення!" і Він врятує похиленого лицем ". Слава завжди супроводжує їм і піднесення приходить несподівано, тому що вони в простоті серця задовольняються своєю малістю і не прагнуть до величі. Ті ж, хто тільки прийняв вид смиренності, дуже дивуються, якщо честь і піднесення довго обходять їх. Їх таємне зарозумілість не задовольняється малим, а підноситься вище і вище. Істинне смирення, як я вже казав, не усвідомлює себе, інакше при вигляді прекрасної чесноти воно стало б гордістю. Воно всім серцем, волею і почуттями прив'язане до незначного, завжди має його перед очима, розмірковує про нього. Тому воно не може бачити і усвідомлювати самого себе, а вже високе - тим більше. Тому честь і піднесення приходять до таких людей неждано, коли їх думки спрямовані зовсім на інше. Лука в 1:29 говорить, що вітання Ангела здивувало Марію; вона стала роздумувати, що б то значило це вітання, якого вона не очікувала. Якби це вітання було звернене до дочки Каяфи, та без сумнівів прийняла б його і подумала: Ах, як добре! Помилкове смирення навпроти не усвідомлює, що насправді є гордістю, інакше при вигляді своєї потворності воно б змирилося. 
Всім серцем, волею і почуттями воно прив'язане до високого, завжди має його перед очима, тому не може бачити і усвідомлювати себе. Для нього честь не буває несподіваною, бо думки його завжди витають навколо неї. Зате ганьба і приниження виявляються сюрпризом, тому що знаходять в ньому зовсім інші думки. Тому немає сенсу вчити смиренних мати перед очима нікчемне і ганебне. І навпаки: ніхто не загордиться, якщо показати йому піднесене. Не образи потрібно копіювати, але бачення. Ми живемо серед високих і низьких образів, але, як каже Христос у Мф.5: 29 і 18:9, "вирви око, що спокушає тебе". Мойсей в Бут. 3:7 не говорить, що Адам і Єва після гріхопадіння стали бачити інші речі, а що очі їх відкрилися і вони побачили, що вони нагі, хоча і перш були нагі, але не помічали цього. Тому змінитися повинні не речі, а ми самі, наша свідомість. Тоді ми навчимося зневажати піднесене і бігти його, а до приниженої прагнути і любити його. Тоді смиренність буде досконалим, постійним і неусвідомленим. І буде радість, і буде серце завжди однаково, що б нас не оточувало - високу або низьку, велике чи мале.
О, яка прихована гордість живе в смиренних одязі, речах і вчинках, які наповнюють світ! Вони зневажають себе настільки, що інші не повинні їх зневажати, вони так біжать від слави, що бажають бути нею переслідуваними, вони так уникають високого, що вважають себе гідними похвали за те, що їх низькість не так вже низька. Але Свята Діва вказує тільки на своє нікчемне становище, яким вона була задоволена і в якому залишилася. Вона ніколи не думала про славу і не усвідомлювала, що сумирна. Смирення настільки благородно і дорогоцінне, що не може дивитися на себе; це Боже справа, як мовиться в Пс.112: 6: "прихиляється, щоб побачити те, на небо і землю". Якби хтось міг побачити своє смирення, він міг би міркувати про себе і своє спасіння, і суд Божий вже здійснився б, оскільки ми знаємо, що Бог смиренним дає благодать.
Тому Бог залишає за собою право розпізнавати смиренність і приховувати його від нас за речами нікчемними, щоб ми забували себе. Для того і існує на землі страждання, смерть, нещастя, щоб ми були зайняті і позбавилися від гріховного самоспоглядання. Слівце "humilitas" говорить нам, що Діва Марія була ганебною, нікчемною рабою, служила Богові і не знала, що Він зглянувся на її низьке положення і підніс її. Ми повинні цим втішатися, з радістю терпіти приниження і презирство, але не впадати у відчай, немов Бог гнівається на нас, а сподіватися на Його милість. Тільки про те повинні ми дбати, що недостатньо радісно терпимо приниження, що наш помилковий очей занадто широко відкритий і зваблює нас таємним прагненням до висоті або задоволенню, ніж абсолютно знищує смиренність. Що користі проклятому, що знаходиться в самому низу, якщо він незадоволений своїм положенням? Або що може пошкодити Ангелам, піднесеним на висоту, якщо вони з помилковим завзяттям не тримаються за неї? Коротше кажучи, цей вірш вчить нас істинного знання про Бога. Той істинно знає Бога, хто знає, що Він дивиться на зневажаються і принижених. Звідси любов і довіру до Бога. Людина з радістю віддає себе Йому і слідує за Ним. Про це говорить Єр. 9:23: "Хай не хвалиться мудрий мудрістю своєю, та не хвалиться сильний силою своєю, нехай не хвалиться багатий багатством своїм. Але Хто хвалиться, хвалися тим, що розуміє та знає Мене ". І Павло вчить в 2 Кор. 10:17: "хто хвалиться, нехай хвалиться в Господі".
Вихваляючи Бога та Спасителя в дусі, вважаючи себе негідною Його благ, оспівавши Його чисту добрість, Матір Божа стала славити Його справи і дари. Як вже говорилося, не можна прив'язуватися до дарів Божих і хвалитися ними, але потрібно через них прагнути до Бога,
триматися Його одного, цінувати Його благість. Потім можна хвалити Його справи, які будуть лише приводом любити і хвалити Його чисту благість, нами правлячу.
Марія починає з себе і співає про те, що зробив їй Бог. Цим вона викладає нам два уроки. По-перше, кожен повинен дивитися на те, що Бог робить саме йому, а не іншим. Твоє спасіння полягає не в справах, що здійснюються з іншими, а в тому, що відбувається з
тобою. В останньому розділі Євангелія від Івана (21:21 і далі), коли Петро запитав про Івана "А він що?", Христос відповів: "що тобі до того? Ти йди за мною ". Це значить" справи Іоанна тобі не допоможуть, чекай що Я зроблю з тобою ". Незважаючи на це в світі жахливо зловживають, роздаючи та продаючи добрі справи. Деякі самовпевнені прагнуть допомагати живуть або вмираючим без добрих справ, немов мають їх надлишок, хоча Павло в 1 Кор. 3:8 ясно говорить, що "кожен отримає нагороду за працею", а не по праці іншого.
Ще нічого, якби вони молилися за інших або здійснювали справи в якості заступництва. Але вони звертаються зі справами як з річчю, яку можна подарувати, що гідно осуду. Найстрашніше те, що вони роздають справи, не знаючи самі, яка справжня цінність цих справ у Бога. Бог бачить не справи, а серце і віру, через які і діє в нас. Грунтуючись тільки на зовнішньому, вони
заплутують і себе, і інших. Вони навіть переконують людей надягати перед смертю чернечий одяг, кажучи, що той, хто вмирає в святому одіянні, отримує відпущення гріхів і рятується. Вони намагаються дати людям блаженство не тільки за допомогою чужих справ, але
і за допомогою чужих шат. Я кажу вам: якщо не звертати на це уваги, злий дух буде намагатися привести людей на небо з допомогою монастирської їжі, житла і поховання. Боже милосердний, який морок для мене те, що чернече одяг нібито може зробити благочестивим і врятувати! Навіщо тоді віра? Зробимося всі ченцями або помремо в рясах! Тоді на ряси піде все полотно на світлі. Бережися, бережися таких вовків в овечій шкурі, вони обдурять тебе і роздеруть на клапті.
Думай про те, що Бог діє в тобі теж і даси основу свого порятунку тільки в справах, що здійснюються в тобі Богом, і ні в чому іншому. Ти бачиш, як надходить Діва Марія. Якщо ж прибігаєш до заступництва інших, це добре і правильно: ми повинні просити і обставати один за одного. Але ніколи не покладайся на справи інших, а тільки на справи Божі, як ніби ви з Богом одні на всіх світлі і Йому немає ким зайнятися, окрім тебе. Після цього можна дивитися і на справи інших. Чому ще вчить тут Діва Марія? Кожен повинен спочатку славити Бога і справи, що здійснюються Їм з собою, а після - з іншими. Так Павло і Варнава розповідали Апостолам про справи, що Бог із ними, а ті їм - про свої (Діян. 15:12). Те ж саме робили
Апостоли після воскресіння Христа (Лк. 24:34 і далі). Всі стали підносити Богові хвалу, кожен славив скоєне Богом з іншими, але в першу чергу - скоєне з собою, яким би малим воно не було. Не в кількості дарів вони змагалися, але в любові і хвалі
до Бога. Їм було досить Самого Бога і Його благості, незалежно від величини дару. Така справжня простота серця. Але егоїсти і користолюбці дивляться косо, якщо бачать, що обдаровані не більше інших. Замість подяки вони бувають незадоволені, що їх
поставили нарівні з рештою або нижче, як ті, хто в Євангелії від Матвія 20:11 нарікав, що господар заплатив усім працівникам однаково.
Багато хто не хоче славити Божу благість, поки Він не обдарує їх як Петра чи іншого святого, як того чи іншої людини на Землі.
Він думає, що будуть любити і славити Бога лише маючи стільки ж. А між тим вони не помічають, що вже обдаровані понад міру, адже у них є тіло, життя, розум, добро, честь, друзі, їм служить сонці і всі тварі. Такі б не пізнали і не славили Бога навіть маючи
всі дари Марії. Як говорить Христос в Лк. 16:10, "вірний в найменшому, і в великому вірний, а невірний в малому невірний і багато в чому". Тому справедливо, що зневажають мале і убоге не заслуговують великої і рясного. Якби вони славили Бога в малому,
то отримали б і велике. Вони дивляться на те, що вище їх, а якби вони подивилися вниз, то побачили б, що багато хто, не мають і половини того, що є у них, цілком задоволені і славлять Бога. Птах співає і не нарікає, що не вміє говорити. Собака радісно
стрибає і задоволена, хоча не має розуму. Всі звірі задоволені життям і служать Богові любов'ю і хвалою, і тільки лукавий, самолюбний очей людини насичується, невдячний і зарозумілий настільки, що прагне бути вище всіх, не бажає почитати Бога, а хоче, щоб Бог почитав його.
За часів Собору в Констанці два кардинала їхали верхи і побачили пастуха, який стояв у полі і плакав. У одного кардинала була добра душа, він не міг проїхати мимо, не спробувавши втішити людини. Він запитав пастуха, чому той плаче. Пастух довго не відповідав на запитання, продовжуючи гірко плакати. Нарешті, вказуючи на жабу, пастух сказав: "Я плачу, тому що Бог створив мене досконалим у порівнянні з цим потворним створінням, а я не визнавав цього, не дякував і не славив Його ". Тут кардинал вдарив себе в груди і затремтів так сильно, що впав з коня. Його довелося нести до будинку, він же кричав по дорозі: "Про Святий Августин, як ти був правий, кажучи, що невчені повстають і силою беруть небеса, а ми зі всією своєю вченістю ходимо в плоті і крові! "Думаю, що той пастух не був багатий, красивий або могутній, проте, він збагнув Божі дари так глибоко, що навряд чи усвідомлював це.
Першим з створеного їй Богом Марія називає те, що Він зглянувся на неї. Це - найголовніше благо, з якого виходить все інше, тому що коли Бог дивиться на людину, Він дає йому благодать та спасіння, а інші дари і справи йдуть за цим. В Бутті 4:5 ми бачимо, що Бог зглянувся на жертву Авеля, а на жертву Каїн не зглянувся. Звідси в Псалмах часто повторюється молитва,
щоб Бог звернув до нас Своє обличчя, не приховував його, освітив нас його світлом і т.п. Марія теж вважає це самим головним, кажучи "Віднині ублажатимуть мене всі роди" (1:48).
Зверни увагу: вона не говорить, що про неї будуть розповідати багато хорошого, хвалити її гідності, підносити її дівоцтво і смиренність, складати пісні в її честь. Ні, її будуть називати блаженної, тому що Бог зглянувся на неї. Ось найчистіше славослів'я, чистіше якого не може бути. Бог зглянувся на неї, і вона каже: "віднині ублажатимуть мене всі роди", тобто, "з тих пір, як Бог зглянувся на мою малість, мене будуть називати блаженної ". Не її, а Божу благодать будуть прославляти. Вона упосліджене і зневажає себе, кажучи, що Бог зглянувся на її нікчемність. Вона славить своє блаженство перш справ, які створили їй Бог, і приписує його
тільки Божественному призренню.
Звідси ми бачимо, як повинно почитати її, як звертатися до неї. Пригадайте її слова, і вони навчать вас говорити: "О благословенна Діва, Матір Божа, ти була принижена, але Бог Своєю милістю зглянувся на тебе і створив з тобою великі справи. Ти не заслужила ні
одного з них, але нескінченна благодать Божа, далеко перевершувала твої заслуги, була на тобі. Благословенна ти і блаженна во віки, що маєш такого Бога! "Не треба думати, що їй буде неприємно чути, як ти називаєш її негідною. Вона не брехала, говорячи про свою недостойність і нікчемності, на які Бог зглянувся з чистою милості.

Джерело 
© Переклад на рос. мову Євангельське Лютеранське Служіння, 2003
    Переклад на укр. мову Сергій Березін, 2012  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...