Шукаймо!

Незмінний виклик великого Реформатора - 1 частина

У певному сенсі все таки почалося з дев’яноста п’яти тез. Ймовірно, Лютер насправді не прибивав їх до церковних дверей — принаймні в той час нам про це ніхто не розповідав. І якщо він це зробив, то не через гнів чи протест проти церкви. Він намагався влаштувати наукову дискусію, і, мабуть, там була дошка оголошень. Що ми знаємо, так це те, що він надіслав їх своєму архієпископу разом із трактатом про індульгенції та супровідним листом від 31 жовтня 1517 року, тож це дата, яку пам’ятають як початок протестантської Реформації.

Мартін Лютер був професором Віттенберзького університету, тому він організував диспут, стандартну середньовічну форму академічної дискусії, яка піддасть його тези корисній критичній дискусії, щоб він міг прояснити власну позицію. (Він, звичайно, не був одружений на всіх дев’яносто п’яти тезах.) Він також був офіційним міським проповідником із душпастирськими обов’язками для мирян у Віттенберзі, тому він намагався з’ясувати деякі питання, що стосувалися богослов’я індульгенцій. дуже агресивно продавався на сусідніх територіях, завдаючи великої шкоди душам у його підпорядкуванні. І він був побожним монахом, глибоко слухняним владі, який був переконаний, що папа ніяк не може схвалити перетворення індульгенцій і прощення гріхів на своєрідний товар за рахунок народу Христа.

Чого Лютер не знав у той час, так це те, що папа та архієпископ отримували прибуток від цього товару, кожен з яких претендував на половину прибутку. Тож не дивно, що події пішли так, як він не передбачав. Протягом п’яти років цей надзвичайно слухняний монах дійшов висновку, що послух Богові виключає послух Папі, і в Церкві стався розкол. П’ятсот років потому можна відкинути економічні та політичні фактори, що призвели до розколу, і запитати конкретно про теологію , яка вперше сформувалася в ці п’ять років на початку протестантизму. Чи це повинно розділити нас, чи воно має щось цінне для всієї Церкви? Інтенсивна праця екуменічних дискусій після ІІ Ватиканського собору дозволила уявити позитивну відповідь на це питання. Дійсно, найбільш серйозні виклики в теології Лютера можуть бути протестантській традиції.

Починаючи з 1517 року, пасторські інтереси Лютера були незнайомими і навряд чи протестантськими. Він вважав, що індульгенції роблять покаяння надто легким, підриваючи довічну працю розкаяння, яку він ототожнював із щирою ненавистю до себе. Справжнє внутрішнє покаяння означало засудження самих себе, згідно з Словом Божим, звинувачуючи нас. Це була похмура й жахлива духовність, яка, оглядаючись назад, виглядає як закон і жодне Євангеліє, як тепер кажуть лютерани. У цьому сенсі протестантська теологія ще не почалася в 1517 році. Спочатку мало відбутися щось інше. Лютер мав знайти Слово Боже, яке було б не звинуваченням, а даруванням благодаті та прощення.

Часто забувають про те, що він знайшов це в католицькій сакраментальній теології. У 1518 році, коли дев’яносто п’ять тез було широко опубліковано, а суперечка щодо індульгенцій вибухнула, Лютеру довелося вперше навчитися мислити сакраментально. Індульгенції стосувалися наслідків покаяння, тому, щоб пояснити свої тези, Лютеру довелося пояснити роль таїнства покаяння. Судячи з записів того періоду, які ми маємо, він ніколи раніше серйозно не думав про жодне з таїнств.

Результат здивував усіх. Зрештою він наполягав на підтвердженні сакраментальної ефективності, яке було сильнішим за все, що могли прийняти його папські критики. До кінця 1518 року він навчав, що християни, які чують слово відпущення гріхів у таїнстві покаяння («Я відпускаю тебе від твоїх гріхів в ім’я Отця, Сина і Святого Духа»), повинні просто повірити у свої гріхи. звільняються. Всупереч давньому вченню середньовічної Церкви, вони не повинні турбуватися про те, чи є їхня внутрішня покута або розкаяння достатніми для підтвердження відпущення гріхів і отримання прощення гріхів. Обітниця Христа в Євангелії достатня сама по собі, і її потрібно лише прийняти з вірою. Ми повинні бути абсолютно впевнені, що наші гріхи прощені й прощені, почав навчати Лютер, тому що Христова обітниця ключів («Що ви простите на землі, те буде прощено на небі», Матвій 16:19) означає, що сумніватися в слові відпущення гріхів означає назвати Христа брехуном.

Якщо ви хочете звинуватити протестантизм в незвичайній особистості Лютера, ось де шукати. Віра приходить від слухання, каже апостол (Рим. 10:17), і Лютер є найбільшим і найбільш одержимим теологом слухання в християнській традиції. Для Лютера все залежить від того, щоб почути Слово Боже, взяти його, чіплятися за нього і не відповідати – не називати Бога брехуном. Його трактування доктрини виправдання завжди спирається на переконання, що “Бог правдивий, хоча кожна людина неправда” (Рим. 3:4). Усе залежить від того, чи Бог буде вірним Своєму слову та дотримає Свою обітницю, яку лукавство наших недостойних сердець не може скасувати. Підтримкою цього переконання є уява, яка є виключно слуховою, а не зоровою. Ілюстрації та приклади в творах Лютера не про те, як бачити речі, а про те, як їх чути. Ми часто бачимо, як він складає міні-діалоги зі словами, вкладеними в уста Бога, Христа, диявола чи нашого власного сумління.

Філіп Керрі

Силка на статтю тут

Немає коментарів:

Дописати коментар

Незмінний виклик великого Реформатора - 2 частина

  У 1518 році люте переконання Лютера в тому, що ми ніколи не повинні заперечувати Божому слову, зустрічається з середньовічною доктриною са...