Проповідь на 1-у неділю після Пасхи

"Того ж дня дня першого в тижні, коли вечір настав, а двері, де учні зібрались були, були замкнені, бо боялись юдеїв, з'явився Ісус, і став посередині, та й промовляє до них: Мир вам! І, сказавши оце, показав Він їм руки та бока. А учні зраділи, побачивши Господа.
Тоді знову сказав їм Ісус: Мир вам! Як Отець послав Мене, і Я вас посилаю! Сказавши оце, Він дихнув, і говорить до них: Прийміть Духа Святого! Кому гріхи простите, простяться їм, а кому затримаєте, то затримаються! А Хома, один з Дванадцятьох, званий Близнюк, із ними не був, як приходив Ісус.  Інші ж учні сказали йому: Ми бачили Господа!... А він відказав їм: Коли на руках Його знаку відцвяшного я не побачу, і пальця свого не вкладу до відцвяшної рани, і своєї руки не вкладу до боку Його, не ввірую! За вісім же день знов удома були Його учні, а з ними й Хома. І, як замкнені двері були, прийшов Ісус, і став посередині та й проказав: Мир вам!  Потім каже Хомі: Простягни свого пальця сюди, та на руки Мої подивись. Простягни й свою руку, і вклади до боку Мого. І не будь ти невіруючий, але віруючий! А Хома відповів і сказав Йому: Господь мій і Бог мій! Промовляє до нього Ісус: Тому ввірував ти, що побачив Мене? Блаженні, що не бачили й увірували! Багато ж і інших ознак учинив був Ісус у присутності учнів Своїх, що в книзі оцій не записані.Це ж написано, щоб ви ввірували, що Ісус є Христос, Божий Син, і щоб, віруючи, життя мали в Ім'я Його!" (Івана 20:19-31)
+ Сам Господь миру нехай завжди дасть вам мир усяким способом. Господь з усіма вами!+
Скільки з вас чули таку фразу «Фома невіруючий?» Я думаю, що деякі з нас коли-небудь вживали цю фразу в житті. Зазвичай ми використовуємо цю фразу для позначення когось, хто сумнівається в істинності того, що ми намагаємося їм сказати. Ця фраза «Фома невіруючий» походить від євангельської історії з апостолом Фомою, одного з 12 учнів Ісуса. Ми сьогодні побачимо, де Фома отримав це прізвисько, про це говориться в нашому Євангелії на цю неділю, яким я тільки що поділився з вами. Сьогодні ми дізнаємося, чому він отримав це прізвисько і що може зробити Ісус, коли сумніви мучать і Хому, і вас, і мене.
Коли починається наш уривок, настає вечір першої Пасхи. Учні закрилися в кімнаті, і вони бояться що їх можуть схопити іудеї. І це нам зрозуміло теж! У них був минулий тиждень. Вони бачили, як Ісус урочисто входив в Єрусалим сидячи на віслюку, він був проголошений народом Єрусалиму як цар, вони кричали «Осанна», що означає «Спаси нас зараз». Коли Ісус увійшов у місто, народ отримував зцілення і допомогу від Господа, але до п'ятниці натовп Єрусалиму змінив свою мелодію з «Осанна в вишніх» на «Розіпни Його!» .Учні побачили Ісуса заарештованим в Саду, а потім втекли і сховалися. Петро навіть тричі заперечував, що знав Ісуса, Юда, той, хто зрадив Ісуса, повісився, 9 з інших, включаючи Фому, бігають і ховаються, Біблія не говорить нам, де ж були інші учні, і тільки у Івана досить мужності бути біля підніжжя хреста на якому висів Ісус, але всі учні бачили, що сталося. Вони бачили,  мертвого Ісуса і як Він був похований в гробниці, яка була запечатана за наказом Пілата. Тому вони бояться того, що може статися далі. Хто з них буде наступним, хто буде арештований, побитий, підданий фіктивному судовій справі і страчений, як і їхній лідер, Ісус? Зайве говорити, що в ту ніч було досить тихо.
Але з нізвідки, не дивлячись на замкнені двері, воскреслий Ісус з'являється! Не просто як привид Ісуса з Назарета, але справжній Господь Ісус Христос, в плоті і крові. Вони бачать його руки й бік, бачать рани. Розповіді жінок, які були біля могили того ранку, були правдою! Ось це так! Яку радість вони повинні були мати в той вечір. Але є одна проблема.
З якоїсь причини апостола Фоми не було там тієї ночі. Біблія нам не говорить чому, але ми знаємо, що він не в закритій кімнаті, щоб побачити свого воскреслого Господа. Тому, коли його брати-учні говорять йому: «Привіт, Фома, вгадай що у нас сталося? Ти не повіриш цьому, але Ісус не мертвий, він живий, він воскрес із мертвих! І ми тільки що бачили його! Це правда!' Але, Фома каже своїм побратимам: «Покажіть мені Його!». Він каже, що якщо він не побачить воскреслого Христа, чи не докладе палець до відбитків від цвяха, а руку до пронизаний списом боку, він не повірить. Я не думаю, що питання в тому, чи хоче Фома вірити цьому чи ні, будучи послідовником Ісуса протягом майже 3 років, я не сумніваюся, що він хотів вірити цим повідомленням про те, що Христос воскрес! Але його власний досвід не дозволив йому повірити в це. Фома не бачив ніколи в житті когось страченого римлянами, а потім знову повсталого до життя. Фомі заважає вірити в цю добру новину бачення.
Це іноді трапляється і з нами, чи не так? Те, що ми бачимо своїми очима, заважає повірити в Ісуса і Його обіцянки в нашому житті, чи не так? Для багатьох з вас у вашому житті були ситуації, з якими вам доводилося стикатися, проблеми: з фінансами, здоров'ям, смертю близької людини або близького друга, коли ви бачите, що відбувається все погане, і ви подивіться на Бога і скажіть: «Бог, я знаю, що ти говориш у Своєму Слові, що ти робиш все заради мого блага, але я впевнений, що не бачу цього зараз! ». Легко потрапити в ту ж пастку, що й Фома, тому що ми настільки зосереджені на речах цього світу, що забуваємо слухати Бога і Його Слово і розуміємо, що це завжди правда, незалежно від того, що наші очі і наші особистий досвід в той же час, можливо, говорить нам зовсім протилежне.
Отже, 8 днів по тому, Фома і його друзі-учні знову разом в замкненій кімнаті. І знову, як і минулого тижня, Ісус з'являється серед них. Він просить Фому прийти до Нього, доторкнутися до Нього, покласти Його руку в цей пронизаний бік, і що відбувається? Фома вірить! «Мій Господь і Мій Бог!». Уявіть собі радість, яку Фома, повинно бути, випробував в той момент, а також, можливо, трохи збентеження або сорому за те, що не повірив по слову, де йшлося що Господь Ісус Христос воскрес із мертвих. Ісус каже йому: «Ти повірив, тому що побачив Мене. Благословенні ті, хто повірив, не бачачи Мене ».

Ось де ми з вами повертаємося в картину нашого життя. Можливо, одна з причин, по якій ми з Фомою Своєю впертістю, полягає в тому, що він повинен побачити воскреслого Господа, доторкнутися до Його ран і переконатися, що Ісус воскрес! Ми з тобою цього не побачимо. Ми не можемо з вами підійти до Ісуса і торкнутися його фізично сьогодні і зараз. Проте, Ісус говорить нам: «Блаженні ті, хто не бачив, але все ж повірив». Для Ісуса бачити - це одне, але важливіше слухати Його Слово і вірити прочитаному або почутому.
Це те, що ми робимо тут сьогодні вранці в цій квартирі. Ми тут, щоб почути, як Ісус каже нам через Своє слово, оскільки воно читається і проповідується тут. Ті хто є членами церкви можуть коли знімуть карантин прийти на богослужіння і прийти до Вечері Господній де нам дадуть Тіло і Кров розп'ятого, померлого і воскреслого Господа Ісуса Христа, і ми почуємо, як Ісус каже нам через уста і голос пастора: «Бери і їж , бери і пий, це моє тіло, це моє кров, дана і пролита для вас за прощення всіх ваших гріхів. » Після богослужіння сьогодні вранці хтось піде додому хто то залишиться, ми не побачимо своїми очима Господа Ісуса Христа, але ви повірите в Нього, бо ви чули Його і знаєте, що Він присутній з нами, хоча Він зараз прихований в Слові і Таїнствах. І Ісус називає кожного з вас «благословенним». Так, ви, той, хто може сумніватися, а чи дійсно Господь усвідомлює вашу біль, печаль або поточний стан. Він знає вас, він назвав вас на ім'я, він зробив вас дитям Божим, прийнявши ваші гріхи на себе висячи на хресті, щоб незалежно від того, що ви сказали або зробили у своєму житті, він може пробачити вас і дати вам вічне життя. Ісус прощає Фому і відновлює його як учня і апостола, крім того що говорить нам про Фому Святе Письмо, традиція говорить нам, що Фома став вірним учнем Ісуса Христа, і він відправився в місіонерські подорож до Індії і ділився там Євангелієм з людьми, які почули про те, що Ісус зробив для них і силою Святого Духа, приводив людей до віри в Христа. Традиція говорить нам, що Фома помер мучеником, а спис стало зброєю, забрав у нього земне життя. Історія про смерть апостола Фоми іронічна, якщо врахувати, що Фома хотів побачити рану в боці Ісуса від пробитого списи.
Наступного разу, коли ви почуєте, як хтось використовує приказку «Фома невіруючий», подумайте про те, як ми схожі на Хому. Іноді ми хочемо побачити щось, перш ніж повірити, але через те, що Ісус зробив для нас, Він прощає нас, Він називає нас «благословенними» і посилає нас служити Йому, ділячись благою звісткою про те що Він спокутував гріхи всіх людей своїми муками і пролитою кров'ю на Хресті, про те що Він Воскрес і своїм воскресінням переміг гріх, смерть і пекло з тими, хто живе в нашому житті. Нехай кожен з вас, незалежно від ваших сумнівів, буде мати новознайдену віру Фоми і бажання ділитися любов'ю Христа нехай буде з усіма.
+ Бог же миру, що з мертвих підняв великого Пастиря вівцям кров'ю вічного заповіту, Господа нашого Ісуса, нехай вас удосконалить у кожному доброму ділі, щоб волю чинити Його, чинячи в вас любе перед лицем Його через Ісуса Христа. Йому слава на віки вічні! Амінь. +

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...