Проповідь на 4-у Неділю Великого поту

"Чудовий сад" Смородінов


Текст на якій основана проповідь:
Благодать вам і мир хай примножаться в пізнанні Бога і нашого Господа Ісуса. Усе те, що потрібне для життя і побожности, подала нам його Божа сила - пізнанням того, хто покликав нас власною славою і чеснотою. Через них даровані нам дорогоцінні та великі обітниці, щоб через них ви стали учасниками Божественної природи, уникнувши світового тління у хтивості. Тому докладіть усе дбання, покажіть у вашій вірі чесноту, а в чесноті — пізнання, в пізнанні - стриманість, у стриманості - терплячість, у терплячості — побожність, у побожності - братерство, а в братерстві — любов. Бо коли це у вас є та примножується, воно не залишить вас без діла та без плоду для пізнання нашого Господа Ісуса Христа. А хто цього не має, той сліпий, короткозорий; він забув про очищення від своїх давніх гріхів.
Тому, брати, ревніше старайтеся утвердити ваше покликання та обрання, бо, роблячи це, ніколи не спотикнетеся. Бо так щедро дасться вам вхід до вічного Царства нашого Господа й Спасителя Ісуса Христа.” (2 Пет. 1:2-11)
U Мир вам усім у Христі! Амінь. U
Одного разу Бог довірив одному своєму служителю роботу. Він дав йому насіння і сказав посіяти їх в полі. Після цього служителю було доручено щодня носити туди воду і поливати. Щотижня все поле. І чоловік із задоволенням взявся за справу: день за днем ​​щосили він тягав воду, щоб до кінця тижня встигнути полити все поле. Він ревно робив це багато тижнів. Його плечі стали натрудженими від коромисла. Кожен день чоловік повертався додому втомленим. Спочатку він робив це з великою радістю, усвідомлюючи, що тим самим служить Богові. І смакував, як ось-ось з того насіння виростуть прекрасні квіти. Але пройшов травень, червень, липень, серпень - а полі лише поросло бур'янами. І тепер людина повертався додому не просто втомився, але з почуттям, ніби день пройшов даремно.
Сатана зауважив, що у людини помінявся настрій, стала проявлятися пригніченість, і вирішив посприяти цьому. Він став нашіптувати йому:
- Ти вже так давно носиш цю воду, а все без толку! Навіщо ти так себе вбиваєш? Це ж просто безглуздо! Займися чимось іншим, більш плідним.
Таким чином, він вселив людині, що його старання марні, і що він невдаха. Ці думки відбили у чоловіка бажання продовжувати доручену йому Богом роботу. «Навіщо так напружуватися, - думав чоловік, - я так довго працював на знос, а результату не видно. Краще не буду більше працювати, буду носити меньше води ».
Подумавши так, він все ж вирішив звернутися до Бога в молитві і розповісти йому про свої переживання:
- О Господи, я так довго і старанно служив тобі, я вкладав всі свої сили, щоб виконувати завдання, яке ти мені дав. Але досі, хоча минуло стільки часу, я не зумів виростити на своєму полі жодного квіточки. Що я роблю не так? Чому у мене не виходить?
Тоді Бог відповів йому з розумінням і співчуттям:
- Друже мій! Коли я запропонував тобі це служіння, ти охоче погодився. Я сказав, щоб ти носив воду стільки, скільки у тебе вистачить сил - і ти робив це. Я ніколи не говорив, щоб ти у що б то не стало виростив ціле поле квітів. Чому ж зараз ти приходиш до мене пригнічено, думаючи, що ти підвів мене? Хіба це дійсно так? Подивися на себе. Ти став таким сильним і спритним. Твої руки стали міцнішими, а твої ноги стали витривалими. І завдяки постійним зусиллям ти став сильнішим, і твої можливості сьогодні набагато перевершують ті, які у тебе були до того, як ти почав роботу. Тепер ти знаєш, як поливати, щоб не розмивати грунт, і щоб води вистачило скрізь, Так, ти справді не виростив кольорів, але я очікував від тебе в першу чергу не цього, а послуху, віри і надії на мене. І ти це робив. Я задоволений тобою. І тому завтра на твоєму полі розквітнуть перші квіти. Ти просто не помітив, як серед бур'янів зійшли їх паростки з бутонами.
Апостол Петро вітає читачів листа, та бажає від щирого cерця благодать та мир, що дається нам через пізнання Бог, а особливо пізнання Самого Ісуса Христа. Ісус згадується на рівні з Богом. Повне знання, що означає близьке та особисте спілкування з Богом. Тільки так люди отримують Божу благодать та мир у своїй душі, випробувавши на собі та своєму житті цю дію Бога. Християни призиваються отримувати користь з повного знання, доступного їм в Ісусі Христі. Таким способом вони зможуть успішно протистояти псевдо вчителям, які претендують на володіння особливим знанням, але живуть відверто аморальним життям. Апостол Петро перестерігає читачів листа отримати максимальну користь як з Божої сили, так і з обіцянок Його, які роблять для них можливим розділити з Богом його природу і через це прийняття Божественної природи отримати здатність до подолання сили злої хтивості. Грунтуючись на обіцянці Бога дати їм Свою силу, апостол закликає далі проявляти на ділі особливості Божественної природи з тим, щоб знайти їм впевненість у вічну нагороду.
Як від Божої сили нам Його даровано нам все потрібне для життя та побожності. Все, чого потребують учні Христа, щоб не ослабнути духовно і жити благочестивим життям може бути отримано через пізнання Того, Хто покликав нас. Христос це - джерело духовної сили і духовного зростання . Христос закликав нас до благочестивого життя Своєю "славою та чеснотою" або благочестям. Поневолених гріхом людей Христос привертає до Себе Своїм моральним досконалістю і впливом на них Своєю славною Особистості. Якими даровані нам цінні та великі обітниці. Ці обітниці чи обіцянки заслужено називаються "великими і" дорогоцінним ". Петро називає віру в Христа, кров Христа і обіцянки Христа. Це - обіцянки спадщини, яке очікує віруючих і повернення Христа. Вони дають християнам можливість стати учасниками Божої природи. Сприймаючи Божу природу, християни стають "новим творінням" . Зробившись "учасниками Божої природи", християни можуть стати співучасниками Христа в Його перемозі над гріхом в земному житті і в славній Його перемозі над смертю в житті вічному. Завдяки тому, що Бог обіцяє їм народження згори, захист силою Своєї і нею ж - "Усе, що потрібне для життя і благочестя". Вони знаходять здатність йти від пануючого світового тління.
Цей чудовий текст можна назвати симфонією благодаті. Віра звучить в ній як основна мелодія, і під цю мелодію апостол кличе християн до гармонійного злиття семи християнських чеснот, які він просто перераховує. Знову апостол повертається до теми Божественної природи. Християнам треба докласти або вжити всі свої сили і старання, щоб при дії в ньому сили Духа Святого "віддалитися від пануючого світового тління" і проявити у вірі своїй чесноту, з якої випливають ще шість необхідних для християнина якостей. Розвинути в собі всі сім відмінних якостей - робота не легка. Але якщо християнин здійснює її, то все більше становиться близьким до Христа. Віра в Ісуса Христа - це те, що "відокремлює" і відрізняє християн від усіх інших людей у ​​світі. На підставі довіри Спасителю, яке робить нас членами сім'ї Божої, виникають і всі інші особливості, що характеризують християнське життя. Отже, у вірі своїй кожен християнин має показати як випливають одне з іншого.
Доброчесність тобто моральна досконалість. Розсудливість. Апостол Петро має на увазі не ту "розважливість", яка випливає з розумового розвитку, але -духовного знання, яке дається Духом Святим і зосереджує увагу віруючого на особистості Бога і Слова Його. Але тільки віри, чесноти і розважливості недостатньо для християнину. Контролювати себе - означає вміти тримати свої почуття під контролем. Цього-то властивості як раз сильно бракувало лжевчителям. У суспільстві, де росла анархія і не приборкання, християни особливо потребували прояві стриманості. Християни, які живуть в останній час, в оточенні богохульників і лжевчителів, повинні володіти великим терпінням - непохитною витривалістю при бідах. Під благочестям розуміється - побожність, тобто. Побожне ставлення людини до Бога. Перші п'ять чеснот відносяться до внутрішнього життя християнина і до його відношенню до Бога. Наступні дві проявляються в його відношенні до інших людей. Братолюбство - означає гаряче бажання проявляти практичну турботу про ближніх. Якщо братолюбство виявляється в практичній турботі до інших, то любов - це бажання вищого блага для інших. Саме цей рід любові являє Бог у своєму ставленні до грішників. Цікаво відзначити, що ця "симфонія благодаті" починається словом "віра", а закінчується словом "любов". Духовне творення на підставі віри в Христа веде до прояву в християнах подібність до Христа, що виражається в семи перерахованих гідностей, найвищим з яких є любов.
Християнське зростання приносить духовні плоди. Тут підкреслюється, що перераховані вище духовні гідності повинні належати християнину. Але не достатньо просто мати їх. Духовність християнина все більш проявляє себе, все більше дає плодів у міру того, як ці якості зростають в ньому. Той же, у кому сім згаданих гідностей не прогресують, зупиняється, то він робиться безплідним, у своєму пізнанні Господа нашого Ісуса Христа. На жаль, багато християн знають Господа як "силу до нашого спасіння", але плоду не мають і духовно не збільшується. Вони залишаються "немовлятами у Христі" , нужденними в духовному "молоці". Тим часом, як вмовляв християн, своїх сучасників, ап. Петро, ​​їм необхідно зростати "в благодаті й пізнанні Господа нашого Ісуса Христа".
На відміну від християн зростаючих духовно, плотські християни зустрічаються в Новому Завіті тільки один раз. Віруючий, який страждає духовною сліпотою, не збільшується в пізнанні Христа. Оскільки в його житті не проявляються ті сім чеснот, які перераховані у віршах 5-7, він і виглядає як духовно сліпий. “Тому, брати, ревніше старайтеся утвердити ваше покликання та обрання, бо, роблячи це, ніколи не спотикнетеся.” У цій фразі смислове наголос робиться на впевненості християнина в тому, що він дійсно "покликаний і вибраний" Господом. Християнин отримує впевненість від Бога. Благочестива поведінка християнина і є для нього ознакою того що він є виправданий Ісусом Христом та освячений Духом Святим, він є дійсно очищений від гріхів кров'ю Христовою він покликаний і вибраний Богом, через таку дію Божу в нього виникає бажання вести себе благочестиво. Надалі християнин своєю богобоязливою поведінкою і, зростає в чеснотах. Такий християнин не спотикнеться настільки часто, як той, хто духовно не росте. Кінцевою і найбільшою нагородою за духовне зростання і життя, буде особисто Христом вимовлене "ласкаво просимо" при вході в Його царство.
U І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі. (Флп. 4:7) U

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Послання Святого апостола Павла до Лаодикійців