Коротке наставляння про те, що слід шукати в Євангеліях і чого чекати від них

І навіть вчення пророків, в тих місцях, де вони сказали про Христа, представляють собою справжнє, чисте і вірне Євангеліє - подібно до того, як якщо б це написали Матвій або Лука. Бо пророки сповіщали Євангеліє і говорили про Христа, як зазначив тут [Рим . 1:1-2 ] Св. Павло, і як воістину знає кожен. Отже, коли Ісая у п'ятдесят третьому розділі сказав про те, як Христу належить померти за нас і понести наші гріхи, він проповідував чисте Євангеліє. І я запевняю тебе, що якщо людині не вдасться досягти порозуміння Євангелія, він ніколи не буде просвічений Письмом і не знайде істинної підстави.

Більш того, стережись перетворення Христа в Мойсея, немов би Христос не здійснював нічого, крім подане вчення та прикладу, як робили інші святі, нібито Євангеліє - це просто підручник, або звід навчань і законів. Тому слід розглядати Христа, Його слова, дії і страждання, двоїстим чином. По-перше, як поданий приклад, якому ти повинен слідувати і наслідувати. Як сказав Св. Петро в 1 Посланні Петра «Христос постраждав за нас, залишивши нам приклад». Отже, бачачи, як Він молився, постив, допомагав людям і виявляв любов до них, ти повинен чинити так само відносно самого себе і свого ближнього. Проте це - найменша частина Євангелія, на підставі якої його навіть не можна назвати Євангелієм. Бо на такому рівні від Христа ти отримував не більше допомоги, ніж від будь-якого іншого святого. Його життя залишається Його власної і не приносить нічого тобі. Коротше кажучи, такий спосіб [розуміння Христа лише як приклад] створює не християн, але лише лицемірів. Ти можеш зрозуміти Христа на значно вищому рівні. Хоча цей більш високий рівень протягом довгого часу був найкращим, проповідь про нього стала вельми рідкісна. Головний артикул і принцип Євангелія полягає в тому, що перш ніж ти приймеш Христа як приклад, тобі належить прийняти і сповідувати Його як дар, який вручив тобі Бог, і який є тепер твоїм.

Це означає, що коли ти бачиш або чуєш, як Христос щось робить або страждає, ти не сумніваєшся в тому, що Сам Христос, з Його діяннями і стражданнями, належить тобі. На це ти можеш покладатися настільки ж упевнено, як якщо б ти сам це зробив, воістину, немов ти - це Сам Христос. Бачиш, що означає наявність істинного розуміння Євангелія, тобто неосяжної благості Божої, яку ні Пророк, ні Апостол, ні Ангел, ніколи не зможуть висловити повністю, і яку не зможе осягнути, належним чином захоплюючись нею, жодне серце. Це великий вогонь любові Божої до нас, завдяки якому серце і совість знаходять щастя, впевненість і блаженство. Це і є проповідь християнської віри. Ось чому така проповідь називається Євангелієм, що перекладається як радісна, блага і втішна «вість», і ось чому Апостоли названі «дванадцятьма вісниками».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Послання Святого апостола Павла до Лаодикійців