Проповідь на Неділю перед Різдвом




Текст на якій основана проповідь:

Радійте в Господі завсіди, і знову кажу: радійте! Ваша лагідність хай буде відома всім людям. Господь близько! Ні про що не турбуйтесь, а в усьому нехай виявляються Богові ваші бажання молитвою й проханням з подякою. І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі.” (Фил. 4:4-7)
Мир вам усім у Христі! Амінь.

Одного разу, під Різдво, подорожні приїхали в незнайому красиву місцевість. Вечоріло. На тлі заходу по схилах гір було видно красиві села. У вікнах будинків запалилися тихі затишні вогники. Помітивши на дорозі місцевих жителів, приїжджі запитали у них «Скажіть, як називаються ці красиві села далеко? » - « Ці -то? А це наші села - Радість і Лагідність! »-« А як нам проїхати в ці села? » - Поцікавилися подорожні. - «Ви бачите цю дорогу? У ті села Лагідність і Радість можна потрапити тільки по одній дорозі, яка веде через село Впевненість. Просто село Впевненість звідси не видно , воно в ямі знаходиться. А дорога до тих сіл проходить тільки через Впевненість, так-то ... » - Відповіли жителі.
Але зацікавлені подорожні захотіли самі відшукати іншу дорогу, більш пряму. Всю ніч вони плутали по різних дорогах і під ранок побачили, що вони виїхали зовсім в іншу місцевість. - «Схоже, що в ті села, дійсно, є тільки один шлях - через село Впевненість» - Підвели подорожні підсумок своїм блуканням і пошукам.

Апостол Павло пише дуже важливі слова, які наставляють усіх християн. Людина яка знаходиться у в'язниці, яка є в заточенні, за свою віру у Христа. І Господь нам через Павла, каже, які не були би у нас проблеми труднощі
неминучі в житті, не дають людині відчувати себе щасливим. Але Павло і не говорить своїм читачам, щоб вони завжди відчували себе щасливими. Його заклик звучить інакше, а саме: Радійте в Господі. Господь усім нам повторює двічі: "Радійте". Справа в тому, що Христос Сам по Собі - і тільки Він - є сферою і невичерпним джерелом радості. Звичайно, і в житті християн нерідко складаються такі обставини, в яких неможливо відчувати себе щасливим. Однак і в них діти божі також можуть радіти в Господі. Сам Павло був відмінним тому прикладом, бо і тоді, коли піддавався переслідуванням, сидів у в'язниці, готувався до смерті, тобто в самих, здавалося б, сумних обставинах, залишався людиною, якого не покидало відчуття внутрішньої радості. Господь нам через Павла каже, щоби ми раділи, раділи в яких обставинах ми б не знаходились, раділи де б ми не були: в в'язниці, в лікарні, в будь яких ситуаціях, щоби ми раділи у Господі. При любих обставинах радійте, радійте завжди, навіть коли ви страждаєте. Радійте бо ви спасенні Христом, радійте бо ваше майбутнє вирішено, Радійте бо всі ваші гріхи перед Богом викуплені, дорогоцінною кров'ю Ісуса Христа. І тепер щоби з вами не сталося — ви спасенні Христом Господом. Радійте бо ви діти божими стали, і щоби з вами не сталося з вами Бог, Він про вас подбає. Якщо ви засмучені, у вас є великі проблеми на роботі, у родині, зі здоров'ям, радійте і дозвольте Господу подбати про вас. Бог все зробить на добро вам.

На додаток до незмінного почуття радості, дітям божим настільки ж незмінно повинна бути властива - лагідність, яка була б очевидна всім. Лагідність припускає наявність в людині духу терпіння і поблажливості і, навпаки, невластиві йому духу відплати. Радість - як якась глибинна властивість, властива відродженій людині, незалежно від її зовнішніх обставин, не завжди може бути видима, а ось те, як люди реагують на інших людей (з лагідністю або з роздратуванням), видно всім. Але чому потрібно бути лагідним? - Тому, що Господь близько. Павло має на увазі, що Христос скоро прийде у цей грішний світ. Нам треба брати приклад саме з Ісуса Христа в наших стосунках з іншими людьми. Йде велика подія, яке передбачене Богом, - повернення Господа Христа. Цілий період від першого пришестя Ісуса Христа — Сина Божого до прийдешнього царства розглядається у Новому Завіті, як один день. З цієї точки зору про кожне покоління можна сказати, що для нього пришестя Господнє дуже близьке.

Радість і лагідність, у купі з впевненістю у швидкому поверненні Христа, не залишають місця занепокоєності та тривозі; саме в цьому значенні вжито тут - у заклику Павла до филип'ян - слово "піклуватися": не турбуйтесь ні про що. Апостол, звичайно ж, не закликав своїх читачів до безтурботного життя. Але щиро дбати про щось або про когось - це одна справа, а тривожитися - інше. Сам Павло і Тимофій, наприклад, дбали про тих, кому вони служили, але при цьому вони покладалися на Бога. Ісус застерігав проти занепокоєнь такого роду, джерело яких - у відсутності довіри до Бога.

Замість того, щоб турбуватись, Павло переконував филип'ян молитись. Молитва з подякою та надією на Бога, довірою Йому — нашому Господу. У чотирьох словах тут дано те, що визначає в деяких головних аспектах спілкування християн з Богом. Молитва говорить про наближення християнина до Бога. Прохання має на увазі очікування відповіді на вираження конкретної потреби. Подяка висловлює душевний стан християнина - як неодмінна умова при вознесінні молитви. Під бажаннями розуміються конкретні речі, про які просять молитись.

Якщо прислухатися вимовлянням, з якими звертається апостол до віруючих у віршах 4-6, то мир Божий наповнить тривожні душі. Сам Господь Ісус Христос є цим миром, засобом заспокоєння віруючого, і кожне дитя Боже має мир з Небесним Отцем завдяки своєму виправданню по вірі. Але мир Божий нерозривно пов'язаний з тим внутрішнім спокоєм, який дається християнину, котрий перебуває в близькому спілкуванні з Богом.
Будучи вищий від усякого розуму, тобто перевершуючи всяке людське розуміння, цей дивовижний мир і зберігає відроджених у спокої. У сьомому віршеві слово - береже, має важливе значення, це слово яке було військовим терміном і означало "охорону, яку ніс військовий гарнізон". Подібно солдатам, що охороняли доручений їм об'єкт, Божий мир "дотримується" серця ... і помисли віруючих, тобто направляє їхні думки в сприятливу сторону і заспокоює їх хвилювання.

Ісус стереже усіх нас, Він послужив для нашого спасіння, жертвуючи своїм життям, для виконання закону, помер на хресті, кинувшись як охоронець на хрест щоби пролити свою кров і очистити нас своїм стражданням. Ісус нас охороняє, охороняє все наше життя, охороняє нас і наших близьких. Він як охоронець, охороняє нас, захищає наші душі. Через Хрищення ми перебуваємо в захисті від диявола, різних духів, від різних спокус. Через Його Кров і Тіло яке ми приймаємо під час Господньої Вечері укріплює нашу віру і прощаються наші гріхи. Через Його Слово Боже ми становимося міцними у вірі. Господь каже нам Радійте, будьте лагідними зі всіма, моліться і ви у своїй турботі отримаєте мир божий. Будьте впевненими всі ваші, проблеми вирішить Він — Ісус Христос, бо Він скоро Прийде. Амінь!


† І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі. (Флп 4:7)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...