Проповідь на 2-гу Неділю Адвента



Текст читання на якій основана проповідь:

А все, що давніше написане, написане нам на науку, щоб терпінням і потіхою з Писання ми мали надію. А Бог терпеливости й потіхи нехай дасть вам бути однодумними між собою за Христом Ісусом, щоб ви однодушно, одними устами славили Бога й Отця Господа нашого Ісуса Христа. Приймайте тому один одного, як і Христос прийняв нас до Божої слави. Кажу ж, що Христос для обрізаних став за служку ради Божої правди, щоб отцям потвердити обітниці, а для поган щоб славили Бога за милосердя, як написано: Тому я хвалитиму Тебе, Господи, серед поган, і Ім'я Твоє буду виспівувати! І ще каже: Тіштесь, погани, з народом Його! І ще: Хваліть, усі погани, Господа, виславляйте Його, усі люди! І ще каже Ісая: Буде корінь Єссеїв, що постане, щоб панувати над поганами, погани на Нього надіятись будуть! Бог же надії нехай вас наповнить усякою радістю й миром у вірі, щоб ви збагатились надією, силою Духа Святого!” (Рим.15:4-13)

Одного разу Святий мав можливість розмовляти з Богом і попросив його :

- Господи , для мене було б щастям побачити як виглядають Пекло і Рай.

Бог підвів його до двох дверей.
Відкрив одну двері і дозволив йому заглянути всередину. Посередині кімнати стояв великий круглий стіл. На столі знаходилася велика миска з їжею чудового виду і приємного запаху. Ті, що сиділи за столом люди були дуже худі , посинілі і виглядали болісно. Кожен мав ложку приклеєну до руки , але з дуже довгою ручкою. Кожен міг дотягнутися до миски і зачерпнути їжу , але не міг взяти в рот , так як ложка була довшою за руки.

Святий здригнувся від одного виду цих людей і їхніх страждань .

- Ось ти і бачив Пекло - сказав Бог і відкрив інші двері .

Сцена , яку побачив Святий , була аналогічна попередній . Був той же великий круглий стіл і миска повна прекрасної їжі. Люди за столом мали ті ж довгі ложки , прикріплені до рук . Але всі вони виглядали ситими і щасливими і посміхаючись мило розмовляли .

Свята людина сказав Богу :

- Не розумію ! ?
- Це просто - відповів Бог .

- Все залежить від однієї здібності :
Ці навчилися годувати один одного , а ті думають тільки про себе.

Господь каже нам у посланні до Римлян, щоби ми мали надію, надіялися на Христа. Господь у давніших писаннях, нам пише дуже важливу річ, Він пише нам щоби ми, звернули увагу на те писання. Писання яке сконцентровано, на спасінні усіх людей. Що погани, язичники будуть навернені і стануть спасенними. Павло у своє листі звертається до Римської церкви, церкви в якій більшість було саме язичників. Господь каже нам через Павла, щоби ми терпіли та потішалися , про те що написане в Писанні про навернення поган. Господ хоче щоби ми тішилися, раділи, що Господь любить нас усіх. Щоб ми надіялися на Христа, тому що Він любить нас, Він любить нас.
Павло каже щоби діти божі мали між собою єдність, бо нас об'єднав Христос, який всіх нас обрав на спасіння в не залежності від раси, національності, соціального статусу. Що би відроджені у Христі, мали терпіння один до одного, бо за усіх Христос проливав свою кров, заради спасіння усіх , Христос постраждав на Голгофі, цим Він об'єднує нас в єдину родину, в єдину расу, єдину націю. Тому ми маємо прославляти Господа, за Його любов, за те що Він зробив для нас усіх. Павло каже, щоби ми уникали різних суперечок, однаково трималися того, що нас вчать вчителі церкви. Щоби спасенні з любов'ю ставились до своїх братів. Господь каже щоби ми ставились один до одного , хоч ми із різних народів, різних рас та соціальних прошарків , відносилися так як Христос , що прийняв нас. Коли апостол Павло нам каже: “Приймайте тому один одного, як і Христос прийняв нас”, - він у короткий та чіткий спосіб ще раз звертає свою увагу, що би ми поводилися , як робив Ісус з нами коли прийняв нас у родину Божу.
У євреїв були свої культурні релігійні традиції, які могли розбити єдність у церкві. Павло хоче зняти цю напругу та підводить до Христа який виконав Закон та помер на Хресті за для спасіння і євреїв і поган. Павло каже: “Кажу ж, що Христос для обрізаних став за служку ради Божої правди, щоб отцям потвердити обітниці”. - Ісус Христос для юдеїв став за служителя, для того щоби обітниці Божі виконані були, щоби пророцтва Божі здійснилися, це повинно було статися, за для того щоб показати, що Христос не брехун, а що Він той хто посланий Богом спасти всі народи. Христове служіння єврейському народу розпочалося, коли Господь Ісус став богочоловіком, щоби виконати увесь Закон який був даний Богом для усіх людей, та особливі закони для євреїв. Бог дав особливі обіцянки отцям.
Господь обіцяв трьом патріархам: Аврааму, Ісаку сину Авраамову, та Якову сину Ісака, всі ці обіцянки можна підсумувати таким текстом: “І явився йому Господь і сказав: Не ходи до Єгипту, оселися в землі, про яку Я скажу тобі. Оселися хвилево в землі тій, і Я буду з тобою, і тебе поблагословлю, бо тобі та нащадкам твоїм дам усі оці землі. І Я виконаю присягу, що нею поклявся був Авраамові, батьку твоєму. І розмножу нащадків твоїх, немов зорі на небі, і потомству твоєму Я дам усі оці землі. І поблагословляться в потомстві твоїм усі народи землі” (Буття 26:2-4). Господь обіцяє примножити нащадків Авраама, Ісака та Якова, та благословити їх. Також Бог обіцяв благословенні землі, землі особливі та плодовиті. За ради обіцянок батькам єврейського народу , Ісус служив євреям під час свого земного служіння, він зцілював багато людей саме з єврейського народу, Він усім нагадував , ось Я перед вами той що дав вам такі плодовиті землі.
Зі створення світу викупні дії Божі у Ізраїлі передбачували викуплення поган. “І поблагословлю, хто тебе благословить, хто ж тебе проклинає, того прокляну. І благословляться в тобі всі племена землі!” (Буття 12:3). Як юдеї так і погани повинні були бачити силу та благодать Божу в діях для Його народу та чуючи, як при богослужінні народ Божий возносить хвалу за усе сотворене Богом. Таким чином погани могли дізнатися про істинного люблячого усіх людей Бога , та прославити Господа за Його милосердя. Найвеличнішею дією Господа для спасіння Ізраїля стало те, що Месія був посланий щоби виконати обіцянки , що данні були патріархам, а значить і для великої жатви серед поган. Виконання обіцянки “ розмножу нащадків твоїх, немов зорі на небі, і потомству твоєму Я дам усі оці землі. І поблагословляться в потомстві твоїм усі народи землі”. Всі ці зорі на небі є потомством патріархів, потомство не тілесне, а духовне, всі християни на землі є потомками Авраама , Ісака та Якова, і все це виконується через потомка Авраама, Ісака та Якова — Месію Ісуса Христа, бо саме Він помер на Хресті , прийнявши покарання за усі наші гріхи не залежно від нас, Він полюбив нас і викупив нас своєю жертвою на Хресті. Тепер всі народи землі благословляться через Христа.
Апостол Павло цитує слова псалмоспівця , що язичники хвалитимуть Господа за Його любов до усіх людей, хвалитимуть за Його милосердя до нас, за Його жертву на Хресті, завдяки якій ми належимо до Його сім'ї. Радійте усі , тіштеся що Господь благословив нас і ми спасенні. Тепер у Христі ми разом в одній родині, ми є один народ , тепер не має значення хто ти єврей чи поган, ти спасенний дякуй Господу. Павло пише: “ І ще каже Ісая: Буде корінь Єссеїв, що постане, щоб панувати над поганами, погани на Нього надіятись будуть!” Пророцтво Ісаї говорить про Ісуса Христа, бо саме Він є нащадком Єссея, батька Давида. Господь чітко нам каже що Він любить усіх людей. Він помер за усіх на Голгофі , та викупив нас від вічної смерті та від пекельних мук.
Радість і мир принесені абсолютною впевненістю у Божому люблячому піклуванні про теперішнє та про цілу вічність, це те що чинить Дух Святий через Слово через Таїнство Святого Причастя, ми становимось щасливими, ми отримуємо мир, ми в спілкуванні з Христом укріпляємося у нашій вірі, всі наші гріхи прощаються нашим люблячим Богом, який так нас любить що віддав себе замість нас. Все це спонукає нас надіятися на Христа. Господь спасає всіх і євреїв і поган. Він спасає всіх, бо Він усіх любить і не дивиться на походження людей. Всі пророцтва що Господь обіцяв вони майже всі виконані. Тож радійте бо ви спасенні та надійтеся на Господа!
І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...