Мартін Лютер - "Покаяння та Причастя"


27 . З іншого боку, те, що Христос так м'яко звертався зі Своїми учнями , не дозволяє нам виправдовувати людські слабкості або гріхи. Оскільки пізніше Він каже Петрові: «... що Я роблю, ти не знаєш , а опісля зрозумієш ». Тут Він просто дає відстрочку для прояву слабкості, дає час , поки Він її терпить. Це теж саме, як якщо б Він сказав: « Я буду терпіти твоє нерозуміння і слабку віру для твого блага і залишу тебе в спокої , поки ти не зрозумієш сам , що повинен чинити краще , але не для того , щоб ти в кінець заледащів і заспокоївся ».

28 . Тому , причастившись , ми не повинні дозволяти собі лінуватися , а повинні бути старанними у зростанні любові , розради наших близьких в їх жалі і надання їм допомоги , коли у них нещастя і їм потрібна підтримка . Якщо ви не робите так , ви не християни або дуже слабкі християни , хоча й вихваляєтесь тим , що причастилися тілом і кров'ю Господньої.

29 . Якщо ж ви впевнені в користі часткового Причастя , то немає кращого способу підтвердити її , ніж поспостерігати за своїми відносинами з ближніми. Вам немає потреби говорити про велику побожності , яку ви маєте , або про те , що слова , вимовлені під час таїнства , живуть у ваших серцях. Це все гарні слова , але вони не дадуть вам впевненості , вони можуть обдурити вас . Однак ви будете впевнені в тому , чи впливає таїнство на ваше серце , якщо подивитеся за своїм ставленням до ближніх. Якщо ви виявите , що Слово і таїнство пом'якшили вас і розчулили до такої міри , що ви стали дружні зі своїми ворогами , дбаєте про добробут ближнього і допомагаєте йому переносити його страждання , тоді все в порядку.

Інша справа , якщо ви цього не виявили , і як і раніше вагаєтесь , навіть якщо причащаєтеся сотню разів на день з відданістю такої великої , що вона викликає сльози розчулення . Бо така зухвала розчулення побожність насправді небезпечна і нічого не варто в очах Господа . Тому ми, насамперед, повинні бути впевнені в собі , як писав апостол Петро : «... намагайтеся робити міцним своє покликання та обрання » ( 2 Пет. 1:10). У Слові і таїнстві сумніватися не можна , оскільки Сам Бог разом з ангелами і святими підтверджують їх. Питання не в цьому , а в вас самих , - чи надаєте ви таке ж свідоцтво . Тому навіть якщо всі ангели і цілий світ підтвердять , що ви причастилися з користю , їх свідоцтво буде слабкіше , ніж свідоцтво , яке ви надасте самі. А цього ви не зможете зробити , поки не розгляньте свою поведінку : чи приносить причащання плоди , сяє воно в вашому житті , змінює чи воно вас самих.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Проповедь на посещение Марией Елизаветы