Мартін Лютер - "Покаяння та Причастя"

 "... вам потрібно каятися тому, що ви хочете почути Слово Боже і через нього отримати примирення з Богом." Мартін Лютер

12. Я сказав, що при покаянні і прощенні необхідно ретельно відмежовувати одне від іншого, з тієї причини, що ви приділяєте увагу головним чином прощення. Ви каєтесь не тому, що так потрібно чи для того, щоб виконати хорошу роботу, за яку вас похвалять і пробачать ваші гріхи, навпаки, вам потрібно каятися тому, що ви хочете почути Слово Боже і через нього отримати примирення з Богом. Прислухайтеся до цього і будьте впевнені, що Бог говорить через людей і прощає вам ваші гріхи. Це, звичайно, вимагає віри.

До теперішнього часу було так: надто багато було потрібно від людей, щоб вони отримали прощення своїх гріхів. Це називалося звільненням, хоча насправді це означало закріпачення набагато більшу, ніж будь-коли. Гріхи повинні бути повністю викуплені прощенням, але папісти висували вимогу попередньої покути для того, щоб прощалися гріхи, а це відштовхувало людей від віри і покаяння, спонукаючи їх покладатися тільки на власні справи.

Насправді грішникам має бути сказано одне: майте Слово, яке я кажу вам від імені Бога, ви повинні прийняти його за істинній вірі. Якщо такої віри у вас немає, відкладіть ваше покаяння. Це не означає, що коли ваша віра дуже слабка, ви не повинні приходити і просити розради і сили. Якщо вам важко вірити, зізнайтеся в цьому братові і скажіть йому: «Я безсумнівно знаю, що потребую покаяння і прощення, але я виявив, що я занадто холодний і слабкий у вірі». Кому ще ти збираєшся зізнатися у своїй слабкості крім Бога? І де ти зможеш знайти Його, як не в свого брата? Він може зміцнити тебе і допомогти тобі, поговоривши з тобою. Це вірний спосіб покаяння, принаймні, для кожного бажаючого покаятися в тому, що він не може вірити.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...