Коментарі М. Лютера до Магніфікату (1521)



Перше діло Боже: Милосердя (II):

Тут виникає питання: Чи повинен пан захищати свою землю і людей від несправедливості або він повинен сидіти тихо і дозволити себе оббирати? Що тоді буде з світом? Коротко викладу свою думку. Я багато разів говорив, що мирські влади зобов'язані захищати своїх підданих. Для того вони і носять меч, щоб страшити не підкоряються божественним звичаями і охороняти спокій інших. Тут вони шукають не свого, а блага ближнього і слави Божої. Вони могли б опустити свій меч, якщо б Бог не наказував припиняти зло. Однак це не повинно приносити ще більшого зла, коли ложку зберігають, а горщик розбивають. Поганий той захист, коли заради однієї людини в небезпеці ціле місто, а заради одного села чи замку - ціла країна, якщо, звичайно, Бог, як в старі часи, не дає особливого веління. Якщо лицар відніме у городянина його маєток, а ти з військом підеш карати несправедливість, і при цьому твердині пустиш з огнем всю землю, хто завдасть більшої шкоди - лицар або правитель? Давид часто дивився крізь пальці на злочини, якщо покарання одного могло бути на шкоду ще комусь. Так повинні чинити всі влади. Один громадянин може і постраждати трохи заради громади і не повинен вимагати, щоб заради нього страждали всі інші. Так буде не завжди. Христос не хотів викорінювати бур'яни, щоб не вирвати з ними і пшеницю. Якщо через кожного дотику затівати сварку і нічого не прощати, то світу не буде зовсім, а одна лише розруха.


Тому правоти чи неправоти завжди недостатньо, щоб карати без розбору чи починати війну. Цього достатньо, щоб карати в розумних межах, не шкодячи іншим людям. Пан або можновладці повинні більше звертати уваги та те, що корисно всім підданим, а не комусь одному. Той не стане багатим господарем, хто викидає гусака, якщо у нього вирвано одне перо.
Однак зараз не час говорити про війни.
Так потрібно поступати і з божественними речами - вірою і Євангелієм, які є вищими благами, і якими ніколи не можна нехтувати. Але правоту, благо, честь, їх збереження та наслідки потрібно надати Богу і не піклуватися про придбання,
а тільки про сповіданні, з радістю терпіти, якщо тебе називають неправим, спокусником, єретиком, підбурювачем, богохульником, якщо весь світ проклинає тебе, переслідує, жене або намагається ще якнебудь знищити, бо з тобою Боже милосердя. Віру і правду можна відняти тільки разом з життям. Небагато намагаються добитися перемоги в духовних речах, як це робиться зі тимчасовими благами. Мало і тих, хто істинно і глибоко сповідує. Такі повинні мати милосердя і співчуття до людей, які, захищаючи Євангеліє, шкодять спасінню своєї душі. Тут, як перед Божим поглядом, потрібно багато плакати і боротися, щоб не було шкоди душі, подібного тому, що завдавали моавитяни заради скороминущих благ і правоти. Сумно, коли Слово Боже не перемагає; та не заради сповідує, а заради тих, хто повинен був їм врятуватися. Тому у Пророків, Христа і Апостолів, які були раді переносити будь-яку несправедливість і позбавлення, ми бачимо таку печаль про приниження Слова Божого. Придбання цього
блага набагато важливіше наявності всіх інших. Однак, ніхто не повинен застосовувати силу і завойовувати Євангельське право напором і нерозумними вчинками. Потрібно змиритися перед Богом, бо ніхто не гідний такого великого блага, і з благанням і плачем віддатися
Божому милосердю.
Ось перше діяння Боже - Його милість до всіх тих, хто радісно відмовляється від власної думки, прав, мудрості і всіх духовних благ, до всіх убогим духом. Це воістину богобоязливі люди, які не вважають себе гідними навіть самого малого, стоять неприкритими перед Богом і світом. Всім, що мають, вони користуються з хвалою, страхом і подякою, як ніби воно належить не їм. Вони не шукають свого, а тільки волі, слави і честі Того, Якому належать. І Марія показує, наскільки
приємніше Богу творити милість, ніж його протилежність - силу. Він невпинно виливає милість на дітей богобоязливих з покоління в покоління, в той час як друге діє тільки до третього і четвертого роду, хоча в наступному вірші не вказується ні мета, ні межа.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...