Коментарі М. Лютера до Магніфікату (1521)


"бо зробив мені велике сильний! І святе ім'я його" (Лук.1:49)

Тут, дотримуючись певного порядку, Марія оспівує справи, які Бог створив з нею. У попередньому вірші вона співала про Божу милість, що, як уже говорилося, є найбільшим з усіх благ. Тепер вона співає про справи і  про дари. Бог деяким дає багато, прикрашає їх, як Люцифера на небі. Він кидає свої дари в натовп, але потім на них вже не дивиться. Благість -всього лише подарунки, вони минущі, а благодать та піклування - це спадщина, яка вічно, як говорить Павло в Рим. 6:23: "Дар Божий - Життя вічне ". В дарах Він віддає Своє, в благодаті ж - самого Себе; дари - це Його рука, а благодать - серце, дух і воля. Тому блаженна Діва віддає першість призрінню, вона не говорить спочатку, що всі пологи будуть ублажати її, тому що Бог створив їй велич. Вона говорить, що Він зглянувся на її нікчемність. Де є милостива воля, є й дари, але не навпаки - де є дари, є милостива воля. Даний вірш правильно слідує за попереднім. У Бутті 25:5 і далі ми читаємо, що Авраам обдарував дітей своїх наложниць, а Ісааку, законному синові своєї законної дружини Сарри, він віддав все на спадок. Так і Бог хоче, щоб його законні діти втішалися не Його благами і дарами, якими б великими ті не були, духовними або тілесними, але Його милістю і Їм самим, не зневажаючи, однак, і дарів.
Вона не перераховує самих благ, але позначає їх одним словом, кажучи "Він створив мені велич", тобто, все, що Він створив-велике. Цим вона вчить нас, що чим більше в дусі, тим менше потрібно слів. Вона відчуває, що не може словами передати свої думки, як їй хотілося б. Тому ці слова духу так великі і глибокі, що осягнути їх може тільки той, хто хоча б трохи відчуває той же дух. Бездуховним ж, супроводжуючим свої справи безліччю слів і криків, ці слова здаються незначними, що не мають смаку і запаху. Так і Христос вчить в Мт. 6:7, що ми не повинні багато говорити, коли молимося, тому що так роблять невіруючі, які думають, що у своєму багатослівності будуть почуті. Зараз у церквах багато дзвону, співу, крику і читання, але,
боюся, мало поклоніння Богові, Який хоче, щоб Йому поклонялися в Дусі і Істині (див. Ін. 4:23 і далі).



У Приповістях 27:14 Соломон говорить: "хто голосно хвалить приятеля свого з раннього ранку, того вважатимуть за прокляття", тому що він викликає підозру, ніби хоче прикрити якийсь злодійство. І з чим більшим завзяттям він це робить, тим гірше. Хто ж лихословить свого ближнього голосно з раннього ранку (тобто, він не ледачий, робить це з великим старанням), того треба поважати так само, як хвалимося. Люди думають, що він бреше з ненависті і від злого серця. Людина той шкодить собі, а ближнього робить благо. Бога хвалять багатьма словами, криком і дзвоном, як ніби Він глухий або не знає нічого, і тому потрібно Його будити і повчати. Цим ми швидше паплюжимо і зневажаємо Бога, ніж віддаємо Йому хвалу. Хто глибоко усвідомлює Його божественні справи і дивиться на них з захопленням і вдячністю, той більше зітхає, що говорить, його слова не придумані і не складені заздалегідь, а вириваються з
палаючого серця разом з духом, слова живі, мають руки і ноги. Так, усе тіло людини, все життя і всі члени хочуть говорити - ось що значить істинно поклонятися Богові в Дусі і істині, ось коли слова - це вогонь, світло і життя, як каже Давид в Пс 118:140, 171: Господи, слова Твої - вогонь, або: мої уста возсхвалять Тебе, як кипляча вода в горщику переливається через край, тому що від спеки не може втриматися всередині. Такі і слова блаженної Діви: їх небагато, і вони великі. Це Павло і називає "полум'яніти духом "в Рим. 12:11, і вчить нас бути такими. "Велике" - це ні що інше, як те, що вона стала Матір'ю Божою і отримала рясні, великі, незбагненні дари. Звідси вся честь, блаженство і те, що їй немає рівних в людському роді, тому що вона має дитя від Отця Небесного, і яке дитя! Вона не може дати всьому цьому назви, так воно велике, і виливає свою душу в слові "велике", яке не висловити словами і не виміряти. Всю її славу люди вклали в слова "Матір Божа". Не можна сказати про неї більше, хоча б ти мав стільки ж мов, скільки листя на деревах і Травін на землі, зірок на небі і піску в морі. Потрібно серцем осягнути, що означає бути Матір'ю Божої.
Марія приписує все Божої милості, а не свою заслугу. І хоча вона була без гріха, дар цей так незвичайний, що вона жодним чином не могла заслуговувати його. Як створене може бути гідним бути Божою Матір'ю? І хоча деякі писаки базікають, що вона була гідна такого материнства, я вважаю за краще вірити їй, а не їм. Вона говорить, що Бог зглянувся на її нікчемність і Своїм даром вшанував не її заслуги, а "створили велич". Він зробив це Сам, без її участі. Ніколи вона не думала і не готувалася стати Матір'ю Божою. Ця звістка прийшла до неї абсолютно несподівано, як пише Лука. Здійснює справи заради нагороди не буває
непідготовленим до неї, але постійно очікує її. Слова гімну "Радуйся, Царице Небесна" і "якого ти була гідна носити" не можуть бути аргументом. Те ж саме співається і про
святому хресті, який всього лише річ з дерева і не може мати заслуг. Слова ці варто розуміти так: щоб стати Матір'ю Божою, вона повинна була бути жінкою, дівою з роду племени, і повірити ангельської вести, як пророкувало Письмо. Як дерево не мало інший заслуги або достоїнства, крім того, що було призначене Богом для виготовлення хреста, так і Діва повинна
була підходити і бути призначеною для того, щоб стати Матір'ю Божою. Це була чиста благодать, а не нагорода. Ми не повинні віднімати у Бога благодать, поклоніння і честь, приписуючи Марії великі справи. Краще недооцінити її, ніж Божу благодать. Марію ми не можемо занадто недооцінити, тому що вона, як і інші створення, була створена з нічого. Однак, ми легко можемо недооцінити Божу благодать, що буде небезпечно і чого вона не схвалить.
Не можна занадто спекулювати її титулом Цариці Небесної. Звичайно, вона Цариця, але все-таки не богиня, щоб давати і допомагати, який вважають її волають до неї і шукають в ній притулок. Вона нічого не дає, дає один тільки Бог, і це виражено в
наступному слові.
"Сильний". Цим словом вона забирає силу і владу у тварі і віддає її Богу. Як сміла ця юна дівчина! Одним словом вона робить сильних немічними, діяльних - безсилими, мудрих - божевільними, у прославлених віднімає популярність і одному Богу віддає влада, справа, мудрість і славу. Словом "сильний" сказано багато: ніхто нічого не робить, але, як говорить Павло в Еф. 1, Бог здійснює всі у всьому, справи всьому створінню - це Божі справи.
У Символі віри ми теж говоримо: "Вірую в Бога Отця, Всемогутнього". Він всемогутній настільки, що у всіх, через всіх і треба усіма діє тільки Його влада. Так співає і мати Самуїла Анна в 1 Цар. 2:9: "Не сили стає чоловік" і Павло в 2 Кор. 3:5: "Не тому, щоб ми здібні помислити щось із себе, як від себе, але наша здібність від Бога ". Це найбільша віра, включає в себе багато чого, спадають гордість, зарозумілість, богохульство, популярність, помилкове уповання і підносить Єдиного Бога. Вона вказує на причину, чому потрібно підносити Бога - бо Він все робить. Це легко сказати, але важко в це увірувати і перенести в життя. Ті, хто в житті виконує це - самі мирні, вільні, прості люди, не привласнюють собі ніяких заслуг, знаючі, що це належить не їм, а Богу.
Цими словами Матір Божа говорить ось що: Нічого немає мого з реді цих благ. Той, Хто творить все, і Чия воля одна у всьому діє, створив мені велич. Слово "сильний" означає тут не якусь бездіяльну силу, як у земної короля, про якого кажуть, що він сильний, навіть якщо він просто сидить і нічого не робить. Воно означає силу безперервно діючу. Як говорить
Христос в Ін. 5:17, "Отець Мій донині робить, і Я роблю". Так говорить і Павло: "може зробити значно більш над усе, чого ми просимо, або думаємо ". Тобто, Він у всі часи робить більше, ніж ми просимо. Така Його природа, така властивість Його сили. Тому я й кажу, що Марія не хоче бути ідолом. Вона нічого не робить, Бог робить усе. До неї потрібно волати, щоб Бог через неї дав нам те, про що просимо. І до решти святим потрібно волати так само, щоб справа завжди залишалося тільки за Богом. Тому вона продовжує: "і святе ім'я Його". Тобто, "як я не приписую собі справи, так не претендую на ім'я і честь. Бо честь і ім'я личить Тому, Хто робить. Несправедливо, щоб один робив справу, а інший отримував ім'я і почесті. Я тільки знаряддя, яким Він діє, але сама нічого не здійснюю. Тому не потрібно хвалити і шанувати мене за те, що я стала Матір'ю Божою. У мені потрібно шанувати і хвалити Бога і Його справи. Досить, що ви радієте зі мною і називаєте блаженної, тому що Бог використав мене для такої справи ". Подивіться, як тонко повертає вона все до Бога, не приписуючи собі справ, не претендуючи ні на честь, ні на славу. Вона поводиться як колись, коли не мала нічого, вимагає не більше слави, ніж раніше, не похваляється, не возноситься, не кричить, що вона Матір Божа, а йде і як перш робить роботу по дому: доїть корів, готує, миє посуд, підмітає. Як служниця чи господиня дому
вона робить знехтувану роботу, немов всі ці нескінченні блага для неї ніщо. Вона не зайняла більш високого положення серед сусідів та інших жінок, їй це було ні до чого, вона залишилася серед нікчемною натовпу. Про яке просте, чисте серце, яке дивовижне дитя людське! Яке велич заховане було під скромною зовнішністю! Як багато людей з нею стикалися,
розмовляли, їли й пили разом, бути може, навіть зневажаючи її і вважаючи всього лише звичайної, бідної і простої сільської дівчиною! Як би вони бігли від неї, якщо б знали!
Таке значення слів "святе ім'я Його". "Святе" означає щось відокремлене, присвячене Богу, до якого не можна торкатися і плямувати, а потрібно шанувати. "Ім'я" теж означає добру славу, честь і хвалу. Так, кожен повинен дбайливо поводитися з ім'ям Божим, не доторкатися до нього і не привласнювати його собі. У книзі Вихід глава 30 Мойсей образно говорив про це. За Божим наказом була виготовлена ​​дорогоцінна мазь, яку було заборонено наносити на людську плоть. Тобто, ніхто не повинен був привласнювати собі імені Божого. Ім'я Боже опоганюється, коли ми самі себе хвалимо або ублажаємо, чванимося справами або маєтком, як це робить світ, постійно бесчестящій і поганить ім'я Боже. Як справи належать одному Богу, так і ім'я повинне
належати тільки Йому. Всі, хто так святить Його ім'я і відмовляється від пошани і слави, істинно шанують Бога і самі через це освячуються. Як написано в Вих. 30:29, безцінна мазь була так свята, що освячувала все, до чого торкалася. Тобто, ім'я Боже святиться, коли ми не приписуємо собі ніякої справи, ніякої слави, не ублажаємо себе; тоді воно стосується нас і освячує. Будемо пильні, бо на землі ми не залишаємося без Божих дарів і доброго імені і почестей. Коли нас хвалять, ми повинні брати приклад з Матері Божої і бути готовими відповісти відкрито або хоча б в серці так: «О Господи Боже, це Твоє діло зараз
хвалять і славлять; нехай і ім'я буде Тобі. Не я зробив це, Господи, але Ти, що творить все, і ім'я Твоє святе ". Честь і хвалити не потрібно відкидати, ніби вони не заслужені, і зневажати, немов вони ніщо. Їх потрібно приймати, як коштовність, і підносити до неба, де їм і місце. Ось чому вчить нас цей дорогоцінний вірш. Тут дається відповідь на питання, чи потрібно віддавати комусь почесті. Апостол Павло говорить, що ми повинні попереджувати один одного в шанобливості (Рим. 12:10). Але не можна сприймати почесті як належне. Їх треба святити і приносити Богові, Якому вони личать, з усім добром і справами. Ніхто не повинен вести безчесну життя, живе ж чесно гідний похвали. Але оскільки чесне життя - дар і діло Боже, то Йому належить і добре ім'я, святе і недоторкане власним пожадливістю. Про цьому ми молимося в Отче Наш: "Хай святиться Ім'я Твоє".

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...