День Святого Валентина


Сьогодні день Святого Валентина ! Кажуть, що насправді святих Валентінов, померлих в Древньому Римі в 269 (за іншими джерелами в 270) році і шанобливих в один і той же день, було два. Діяння їх вже давно стали легендою, і тепер уже ніхто точно не пам'ятає, якому ж з них було присвячено свято. Відомо лише те, що один з них, молодший, був в Римі проповідником і лікарем. Під час гоніння на християн імператора Клавдія він був страчений. Інший Валентин, єпископ Тернійський, жив недалеко від Риму і загинув смертю мученика від рук поганів в тому 270 році. Хто ж з них був тим, що допомогав закоханим. Більшість легенд росповідають про лікаря - єпископа. Тож я спробую вам розповісти більш меньш єдину легенду.У місті Терні жив проповідник віруючий у Христа Валентин, він був лікарем. Валентин любив дітей та навчав їх Слову Божому. Його називали " гастрономічним лікарем" бо він дбав щоб ліки були приємними на смак. Він заживляв рани віном та обезболював різними травами. Він жив у часи язичницького імператора Клавдія ІІ , який славився захватницькими походами. Коли Клавдій зтовкнувся з проблемою набору свого війська він вирішив що його войнам не потрібні сім'ї та діти вони повинні бути м'ясом . Але це рішання суперечіло заповіді Божої , бо Господь хоче щоб кожний чоловік мав собі дружину. Тому Клавдій скасував свадьби . Святий Валентин ставши єпископом Тернійським проповідував Слово Боже серед всіх людей, й одружував віруючих людей , одружував молодих даючи їм Слово, даючі їм Святе Євангеліє, він навчав їх вірності подружжя та стосункам які повинні бути між одруженими. Господь допомогав Валентину лікувати хворих й Валентин став відомим лікарем, до нього звернувся тюремщик у якого осліпла доч. Святий Валентин лікував її , та не встиг. Дізнавшись про віруючого проповідка Христового Валентина, який ще й навертав у віру Христову молодих та одружував їх, імператор обурився та посадив за грати Валентина. Діти та хворі так полюбили святого що провідували Валентина. Святий лише встиг передати записку перед своєю смертю за віру Христову, за Велику Божу Любов до нас, яка була нам дана смертю Господа на хресті за наші гріхи. Валентин вірував у Христа та любив людей допомогав їм . Святого Валентина стратили за день до поганського свята присвяченого ідолу юноні. Його стратили 14 лютого.Коли записку відкрила сліпа дочка тюремщіка вона чудесно зцілилася, та прочитала лист Валентина до неї , та крикнула: - " Дійсно він був святим ! ".
Католицька церква запровадила 14 лютого як день Святого Валентина , як день закоханих. Але вона забула навчити людей в цей день любити людей як любив їх Христос померши на хресті, як любив їх Святий Валентин навчаючі всіх Слову Христа та одружуючі закоханих, навчаючі їх вірності подружжю та відносин у сім'ї. Нажаль сучасний світ спотворив це свято у день похоті забувши про Святого Валентина, забувши про Христа. Але скоро прийде Суддя який помер щоб ми увірувавши в нього могли жити вічно.
І Господь нам каже : "Нехай одружуються, бо краще женитися, ніж розпалятися" (2 Кор. 7:9)
А одруженим Мартін Лютер писав скрижаль обов'язків у Малому Катехізисі, цитуючі Слово Боже : Чоловікам: «Чоловіки так само живіть разом із дружинами за розумом, як зо слабішою жіночою посудиною, і виявляйте їм честь, бо й вони є співспадкоємниці благодаті життя, щоб не спинялися ваші молитви. І не будьте суворі до них» (1 Петр.3:7; Кол. 3:19).Дружини:«Так само дружини, — коріться своїм чоловікам; так Сарра корилась Авраамові, і паном його називала. А ви — її діти, коли добро робите та не лякаєтесь жодного страху» (1 Петр. 3:1,6).
Молитва Господу в цей день:

Слава Отцю і Сину і Святому Духу. Амінь !
Господи, почуй молитву мою!
Дякую Тобі за Дари Твої,
за Твій Дар нам, - за Святого Валентина!
Господи зроби мене милосердним,
допоможи мені любити ближніх.
Дбати про хворих, та навчати дітей
Святому Євангелію!
Допоможи мені нести людям Твою Любов
Та навчати закоханих вірності та протидіяти
мирському блуду.
Господи як багато є святих Святої Соборної Апостольської Церкви
про яких забуто,
тож допоможи мені мати приклад їх віри в Тебе!
Господи слава Тобі во віки вічні!
Амінь!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Послання Святого апостола Павла до Лаодикійців