Коротке наставляння про те, що слід шукати в Євангеліях і чого чекати від них

Келлська книга - багато ілюстрована рукописна книга, створена кельтськими монахами приблизно в 800 році, Книга в собі вміщає чотири євангелія, на латинській мові. Це одна з найбільш щедро прикрашених витонченими мініатюрами та орнаментами середньовічних рукописів серед всіх що дійшли до нас.

Передмова

Мартін Лютер одразу ж після епохальної зустрічі з імператором і імперським рейхстагом у Вормсі, 4 травня 1521 Лютера доставили в замок Вартбург поблизу Ейзенаха. Не маючи бібліотеку і не бажаючи задовольнятися життям сільського поміщика, він незабаром зайнявся написанням циклу проповідей, заснованих на щорічних читаннях з Послань і Євангелій, які в кінцевому рахунку склали так звані «Вартбургські постілли».

У листі від 19 листопада 1521 Лютер присвятив проповіді своєму земельному правителю Альберту, графу Мансфельдскому. До того часу він завершив лише дванадцять проповідей, що відносяться до різдвяного періоду, від свята Різдва до свята Богоявлення включно, а також планував підготувати ще чотири недільні проповіді для періоду Адвенту. Але у листі-присвяті він захотів розглянути обидві частини, як і в «Короткому повчанні про те, що слід шукати в Євангеліях і чого чекати від них», завершеному принаймні до часу написання листа.

Цей рукопис, переслав таємно, був опублікований (включаючи «Коротке наставляння» ) у березні 1522 у Віттенберзі Йоганном Грюненбергом. Вона вийшла в світ вчасно, встигнувши до Великоднього ярмарку у Франкфурті-на-Майні, і незабаром знайшла зацікавлених читачів у багатьох землях Німеччині, а також у Швейцарії.

До 25 квітня 1522 була видрукувана також друга частина, проповіді для періоду Адвенту. Лише в 1525 році обидві частини були опубліковані разом, і притому не в хронологічній послідовності їх первісного видання, а в послідовності церковного року. Таким чином, «Коротке наставляння», нарешті, стало передмовою до проповідей періодів Різдва і Адвента, як спочатку і планував Лютер.

У цій простій і ясній передмові Лютер вказав, що незважаючи на різноманіття текстів Євангелій і Послань, в книгах Нового Завіту присутні лише один Христос і лише одне Євангеліє. Це Євангеліє є розповіддю про Христа, Сина Божого, який став людиною заради нас, помер і воскрес, і Який є Владикою всього сущого. На відміну від Мойсея, Христос - не закон, але приклад. Причому приклад лише після Його прийняття вірою в якості дару Божого нам. Цей дар вручається через проповідь Євангелія, тобто «коли Христос приходить до нас, або нас приводять до Нього».

На думку Лютера, трагедія його часів полягала в тому, що така проповідь майже зникла, і Церква була вражена невіглаством в пізнанні Євангелія. Але все ж Писання могутньо тлумачить саме себе. І Старий Заповіт, яким часто нехтують, відкриває шлях до Нового Заповіту і до оновлення Церкви. Покиньте Письмо, попереджав Лютер, і Бог покине вас, зрадивши людської брехні. У молитві він сподівався на швидке повернення до Євангелія, при якому його «Коротке наставляння» і всі інші тлумачення виявляться зайвими , бо саме Євангеліє є нашим істинним провідником і наставником в Писанні.
- Мартін Лютер

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...