Проповідь на Великий четвер. Господня Вечеря




1 І сказав Господь до Мойсея й до Аарона в єгипетськім краї, говорячи:
2 Оцей місяць для вас початок місяців. Він вам перший між місяцями року.
3 Скажіть усій ізраїльській громаді, говорячи: У десятий день цього місяця нехай візьмуть собі кожен ягня за домом батьків, ягня на дім.
4 А коли буде той дім замалий, щоб з'їсти ягня, то нехай візьме він і найближчий до його дому сусід його за числом душ. Кожен згідно з їдою своєю полічиться на те ягня.
5 Ягня у вас нехай буде без вади, самець, однорічне. Візьміть його з овечок та з кіз.
6 І нехай буде воно для вас пильноване аж до чотирнадцятого дня цього місяця. І заколе його цілий збір Ізраїлевої громади на смерканні.
7 І нехай візьмуть тієї крови, і нехай покроплять на обидва бокові одвірки, і на одвірок верхній у тих домах, що будуть їсти його в них.
8 І нехай їдять тієї ночі те м'ясо, спечене на огні, та опрісноки. Нехай їдять його на гірких травах.
9 Не їжте з нього сирового та вареного, звареного в воді, бо до їди тільки спечене на огні, голова його з голінками його та з нутром його.
10 І не лишайте з нього нічого до ранку, а полишене з нього до ранку спаліть на огні.
11 А їсти його будете так: стегна ваші підперезані, взуття ваше на ногах ваших, а палиця ваша в руці вашій, і будете ви їсти його в поспіху. Пасха це для Господа!
12 І перейду Я тієї ночі в єгипетськім краї, і повбиваю в єгипетській землі кожного перворідного від людини аж до скотини. А над усіма єгипетськими богами вчиню Я суд. Я Господь!
13 І буде та кров вам знаком на тих домах, що там ви, і побачу ту кров, і обмину вас. І не буде між вами згубної порази, коли Я вбиватиму в єгипетськім краї.
14 І стане той день для вас пам'яткою, і будете святкувати його, як свято для Господа на всі роди ваші! Як постанову вічну будете святкувати його!” (Вих. 12:1-14)
Мир вам усім у Христі! Амінь.
У лікарні лежала хвора дівчинка. Вона дуже тяжко хворіла. Єдине, що могло врятувати її життя, - це переливання крові від її маленького брата.
Пояснивши процедуру переливання крові, лікар запитав хлопчика, чи згоден він дати свою кров сестрі .
Малюк спочатку зблід, подивився на матір в нерішучості, але тут же ствердно кивнув головою і сказав:
- Так, я згоден, якщо це врятує мою сестру.
Під час переливання крові він лежав на ліжку, поставленої поруч з ліжком своєї сестри. Часом він повертав до неї обличчя і посміхався. Потім вираз його змінилося, він глянув на стоїть поруч доктора і запитав:
- Коли я почну вмирати?
- Помирати? - Здивувався лікар. - Ти не помреш. Ми тільки дамо твоїй сестрі трошки крові.
Малюк з полегшенням зітхнув і широко посміхнувся.
Бідний хлопчик думав, що всю його кров переллють Лізі. І він дав на це свою згоду! Він жертвував своїм життям, щоб врятувати життя сестри.
Для тих, які знають, що хлопчикові не загрожувала ніяка небезпека, його подвиг може здатися незначним. Але сам - то він не знав цього. Для нього це була смерть. Він свідомо віддавав себе на смерть заради своєї любимої сестри.
У цьому тексті Господь розповідає нам про запровадження свята — Пасхи. Звернення Бога до ізраїльського народу у цьому тексті сконцентрований на особливій жертві — Агнця. Спочатку Бог каже до Мойсея й до Аарона про час святкування Пасхи, якій належало відзначити настання нової ери в історії Ізраїлю. Хоча події, описувані в цій главі, відбувалися в сьомому місяці встановленого цивільного року, який починався у вересні-жовтні, місяць Пасхи робився першим місяцем в ізраїльському релігійному календарі. Саме в цей час збирали урожай ячменю, це був березень- квітень. З введенням нового календаря євреї отримували і нове свідчення що це є обраний народ істинного Бога.
Господь хоче вивести свій обраний народ з полону від Єгиптян. Фараон не слухав Господні накази і не хотів відпускати євреїв з полону. Відповідь на не послух фараона до Божого наказу, Бог гнівається на фараона і на всіх хто створює перешкоди поклонятись правдивому Богу. Бог карає тих хто перешкоджає поклонінню Йому і хоче покарати тиранів смертю їх перворідних дітей, тобто перших народжений. Бог хоче покарати Єгипет настільки сильно що відібрати у Єгипта перших народжених дітей. Бог пошле ангелів які нашлють на дітей смерть. Єгипет зазнає гірку втрату своїх перших народжених дітей. В ранці буде плакати весь Єгипет за своїми дітьми.
Бог ненавидить тих хто перешкоджає проповіді Його Слова, хто перешкоджає поклонятись істинному Богу, Він ненавидить тих хто не дає свободу поклонятися люблячому Господу. Бог проклинає і карає таких тиранів, що чинять супротив пізнанню істинного Бога. Такі анти-християнські режими виступають проти Бога, проти проповіді Євангелія і поклонінню Господу. Ми можемо згадати: СРСР - яка масами вбивала християн, руйнували церкви і зсилали в Сибір — пастирів і мирян. Так багато було вбито лютеран на території України, всі храми були зруйновані, Теодор Ярчук став однією з жерт цього комуністичного режиму. Так само робили в Китаї, в північній Кореї, В'єтнамі. Сьогодні опір проповіді Слова Божого і поклонінню правдивому Богу чиниться в ісламських країнах Африки та Азії. Вони наслідували приклад єгипетського фараона та його війська. В наслідку цього вони отримують покарання від Бога. І Господь не забариться з покаранням тих, хто чинить опір істині, тому хто чинить опір проповіді Євангелія. Їх чекає смерть, якщо вони далі чинитимуть опір і перешкоджатимуть проповіді Євангелія і не розкаються вони отримають вічну смерть і страждатимуть у пеклі разом з їхнім володарем — дияволом.
Словосполучення "збір Ізраїлевої громади" (Вих. 12:6) вживається тут у Старому Заповіті вперше - по відношенню до народу. Воно знаменує початок нового. Кожна сім'я розходилась по своїх домівках і так святкували Пасху. У десятий день цього місяця кожна єврейська родина мала відібрати собі агнця. Якщо сім'я, є маленькою та не може з'їсти всю тварину цілком, то їй треба було розділити цю пасхальну їжу з іншою сім'єю. Агнець мав бути однорічним, чоловічої статі, без пороку. Господь нам каже через послання до Євреїв: “Отакий бо потрібний нам Первосвященик: святий, незлобивий, невинний, відлучений від грішників, що вищий над небеса” (Євр.7:26). Отже агнець символізує Первосвященика який видав себе замість нас. Цей Агнець є Ісус Христос і він не має пороків людських, бо Христос є правдивий богочоловік, святий без гріха, не грішний, праведний що є правдивий Бог. Через чотири дні кожну таку тварину слід було заколоти з настанням вечора.
У цих віршах даються настанови, як саме дотримуватися Пасхи. Хоча це свято справлялося в кожному ізраїльському будинку, ритуал поклоніння, який чинять одночасно і спільно, повинен був сприяти згуртуванню євреїв в єдину спільноту. Кров тварин наносили на одвірки і перекладини, а м'ясо їх - пекли, і люди повинні були їсти його з прісним хлібом і з гіркими травами. Заклання тварин замість вбивства в хатах ізраїльських первонароджених синів, і кроплення дверей кров'ю служили прообразом замісної смерті Христа. Він - "наш Пасхальний Агнець", "невинний і чистий Агнець" . Принесення Їм Себе в жертву є той засіб, вдаючись до якого, віруючі в Ісуса Христа рятуються від жаху духовної і тілесної смерті.
Гіркі трави символізували печаль і горе з причини минулої гріховності, та гіркі спогади про перебування ізраїльтян в єгипетському рабстві. Хліб, спечений без закваски, символізував їх поспішний відхід. М'ясо слід було пекти, а не їсти його сирим, як робили деякі язичники. Всю пасхальну їжу люди повинні були їсти поспішно, будучи одягнені в дорогий та красивий одяг. Святий Апостол Петро нам каже: “Тому то, підперезавши стегна свого розуму та бувши тверезі, майте досконалу надію на благодать, що приноситься вам в з'явленні Ісуса Христа.” (1Петр.1:13). Саме з'явлення Христове змінює хід нашого спасіння, його любов що проявляється у жертві на Голгофі. Таким чином під захистом пролитої крові все суспільство повинно було згадувати про очищення від гріха і про те, що вони були прибульцями в чужій землі. Пасха Господня означає, що Пасхальний агнець призначався для Господа. Бог сказав, що в ту саму ніч, після того, як ізраїльтяни з'їдять Пасхальних агнців з травами і хлібом, Він вразить всякого первістка у кожній єгипетській сім'ї. Ця остання кара переслідувала ту ж мету, що і всі попередні: здійснити суд над усіма єгипетськими богами, продемонструвавши таким чином, що Бог є істинний Господь. Старшому синові фараона і його спадкоємцю, мабуть, приписувалися властивості божества. Кроплення кров'ю ізраїльських будинків давало захист від смерті, коли Бог губив єгипетських первістків. Як кров тварини служила засобом уникнути смерті, так кров, пролита Ісусом Христом, зробилася засобом виправдання і спокути віруючих.
Дорогі у Христі, в сьогоднішньому тексті важливу роль грає кров агнця, якою помічають двері кожна віруюча єврейська сім'я. Бог показує Ізраїлю на іншу жертву, на дуже важливу жертву, на правдивого Агнця Ісуса Христа, саме Ісус Первосвященик жертвує Себе Агнця заради усіх нас. І ця Його кров викупає нас від вічної смерті. Його кров омиває всі наші гріхи, і ми через Його жертву становимось чистими, святими, через Христа. Всі наші гріхи прощені Богом, і ми маємо спасіння через цю жертву Агнця — Христа.
Але Ісус не зупиняється на цьому, перед своєю жертовною смертю, Він започатковує важливе таїнство, Господню Вечерю — коли ми приймаємо тіло Агнця Христа в виді хліба та кров Агнця Христа в виді вина. Сьогодні ми святкуємо започаткування Христом цього таїнства. Кожної неділі ми приймаємо Кров Христа, та Тіло Христове, ми укріплюємось у нашій вірі, через цю кров Агнця ми отримуємо прощення всіх наших гріхів. Все це ми отримуємо завдяки любові Бога до нас, яку ми ні якими ділами не заслужили. Дорогі у Христі сьогодні ми будемо споживати тіло і кров Святого Агнця Христа. Саме сьогодні і кожну неділю ми зустрічаємося з Агнцем нашим Спасителем, Викупителем Ісусом Христом, через Господню Вечерю. Завдяки цій зустрічі ми залишаємося спасенними, але не через те що ми приходимо до церкви, а через те що Бог нас спонукає приходити до церкви слухати Його Слово та споживати у Церковній спільноті тіло та кров Христа. Апостол Павло нам каже: “Отож, очистьте стару розчину, щоб стати вам новим тістом, бо ви прісні, бо наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений.” (1Кор.5:7). Своєю смертю на хресті Христос здійснив істинне призначення юдейського жертовного пасхального агнця. Христос, Агнець Божий, був розп'ятий в день Пасхи, святкування якого почалось напередодні вечора, після завершення пасхальної трапези. Отже жертва звершилась. І ми більше не потребуємо ніякої жертви, бо жертва правдивого Агнця потрібна була бути одна.
І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі. (Флп 4:7)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Послання Святого апостола Павла до Лаодикійців