Проповідь на 14-ту Неділю по П'ятидесятниці




Текст читання на якій основана проповідь:
9 А коли ти будеш жати жниво своєї землі, не докінчуй жати до краю свого поля, а попадалих колосків твого жнива не будеш збирати; 10 а виноградника свого не вибереш дорешти, а попадалих ягід виноградника свого не будеш збирати, для вбогого та для приходька позостав їх. Я Господь, Бог ваш! 11 Не будете красти, і не будете неправдиво заперечувати, і не будете говорити неправди один на одного! 12 І не будете присягати Моїм Іменем на неправду, бо зневажиш Ім'я Бога свого. Я Господь! 13 Не будеш гнобити ближнього свого, і не будеш грабувати, і не задержиш в себе через ніч аж до ранку заробітку наймита. 14 Не будеш проклинати глухого, а перед сліпим не роби перешкоди, і будеш боятися Бога свого. Я Господь! 15 Не зробите кривди в суді: не будеш потурати особі вбогого, і не будеш підлещуватися до особи вельможного, за правдою суди свого ближнього! 16 Не будеш ходити пліткарем серед народу свого. Не будеш наставати на життя свого ближнього. Я Господь! 17 Не будеш ненавидіти брата свого в серці своєму. Конче вияви неправду свого ближнього, і не понесеш гріха за нього. 18 Не будеш мститися, і не будеш ненавидіти синів свого народу. 
І будеш любити ближнього свого, як самого себе! Я Господь!” (Лев.19:9-18).

1) Вступ
“Присягаю зробити все від мене залежне, щоб виконати мій обов'язок перед Богом і Батьківщиною, допомагати ближньому, і жити за законами скаутів.” - таку присягу кожного разу вимовляють тисячі підлітків, з різних країн, різними мовами, з різним соціальних прошарків коли їх посвячують у скаути.
25 липня 1907 року в Англії відомий громадський діяч, полковник Роберт Баден Пауел створив на острові табір для підлітків. Основною метою полковника було знайомство хлопчиків з різних соціальних прошарків зі скаутськими заходами, які він практикував під час своєї військової кар'єри. Після таких занять полковник опублікував програму занять “бой-скаутів”. Поступово ця програма та сам рух почав набирати популярність. Метою цього руху є участь скаутів у місцевих, національних і міжнародних організаціях. Виховання відповідальних і гідних громадян своєї країни, сприяння розвитку молодих людей для розкриття їх найбільш повного фізичного, інтелектуального, суспільного й духовного потенціалу. Також скаутський рух має свої закони відношення до людей.: “ Скаут вірний Богові, відданий Батьківщині і шанує своїх батьків. Скаут чесний і правдивий. Скаут допомагає ближньому. Скаут-друг природи. Скаут чистий в думках, словах і ділах. Скаут ввічливий. Скаут веселий і ніколи не падає духом. Скаут працьовитий і наполегливий. Скаут виконує вимоги своїх батьків і начальників. Скаут скромний. Скаут друг всіх і брат кожному іншому скауту. Скаут ощадливий і поважає чужу власність. Як ми бачимо, справжній скаут з любов'ю і повагою повинен відноситься до ближніх. Але якщо скаут порушить клятву та закони руху, його чекає покарання та вигнання з організації.

2) Господній наказ
У сьогоднішньому тексті Господь дає наказ. Цей наказ показує які наші відносини до людей так і до Бога. Наше ставленная до цього наказу Бога, показує , як ми ставимось до людей, а в слідстві і до Бога. На початку Бог просить від нас любов до всіх людей. Він просить залишати деяку частку нашого заробітку для тих хто не має як і чим заробити собі на хліб. Господь вимагає від нас чесності щоби ми не крали. Коли людина робить якусь погану річ — краде, вбиває, вона хоче приховати свій злочин і обманути людей. Пам'ятаєте Каїна який вбив свого брата, а коли Господь запитав його, він відповів: “Не знаю. Чи я сторож брата свого?”. Бог чітко пише, щоби ми не присягались Господом коли ми неправду говоримо, щоби ми дбали про людей, не знущалися над людьми що глухі чи сліпі. Бог хоче щоби ми не грішили, не обманювали один одного. Господь каже це до нас, бо це Його Воля. Воля Господа щоби люди були такими ж чистими коли Він нас створив.

3) Ми порушили наказ
У сьогоднішньому тексті ми бачимо що Господь дає Закон який гнобить нас і каже нам що кожна людина провинилася перед Богом, не виконавши волю Його. Цей Закон який написаний у цьому розділі показує нам що кожна людина хоч раз у житті, але порушила Волю Божу і зробила беззаконня перед Ним. Бог дає нам ці заповіді, щоби ми подивилися на себе , як ми ставимось до наших ближніх та до Бога. Під час нашого життя ми не завжди добре ставимось до людей і інколи грішимо проти них. Людина через свою гріховність, через первородний гріх, через світ та диявола , не правильно відноситься до ближнього і до Бога. І це ставлення Бог осуджує і карає. Пам'ятаєте скаутів , якщо ви порушили клятву вас чекає покарання та вигнання з організації.

4) Що вимагає від нас Бог?
Господь хоче щоби ми любили ближніх — тобто всіх людей. Дбали про них. Щоби не крали не брехали і не наговорювали на один одного. Бог вимагає від нас послуху до Нього, поваги до Нього і Його імення. Бог просить у тексті доброго ставлення до людей, що мають слабке здоров'я, що-би люди не знущалися над такими людьми.
У 15 вірщі Господь просить щоби ми правильно відносилися під час суду, щоби не поблажливо ставились до бідного та не лестили багатому, тобто щоби під час суду однаково до всіх відносилися не залежно від статусу, полу, національності. Щоб не пліткували і добре ставилися до людей та дбали про їх репутацію. Також у тексті говориться про те що між братами , тобто людьми з однієї родини, однієї спільноти не було ненависті. Господь хоче щоби ми не мстилися. А в кінці цього тексту Господь підсумовує всі ці заповіді — накази: “І будеш любити ближнього свого, як самого себе! ”. Господь хоче щоби всі люди, а особливо одновірні, відродженні люди — любили усіх людей як самого себе.

5) Гнів Божий
І тут бажано кожній людині запитати себе. Чи завжди правильно я становився до тих людей яких я зустрічав у своєму житті?
І звичайно відповіддю на це питання буде , не завжди. Бо на жаль через гріховну природу людини, яка була зіпсована, кожний хоча й раз, але згрішила перед ближнім та перед Богом.
І результатом цього гріха є гнів Божий на того хто порушив Його волю. Результатом цього Гніву є смерть. Через гнів Бога ми не маємо з Ним миру, в результаті ми осуджені Богом на загибель. Ми не можемо отримати мир в наших відносинах з Богом.

6) Той що хоче спасти
Але Господь коли каже нам у тексті ці накази, ВІН повторює одне дуже важливе речення для нас: “Я Господь!”. Це звернення особливе для нас та для наших стосунків з Богом. Бо коли Бог каже Я Господь це означає — Я той що хоче спасти праведного. Коли Бог нам дав Закон Він знав що ми не зможемо його виконати , тому 5 разів Господь повторює Я ТОЙ ЩО ХОЧЕ СПАСТИ ПРАВЕДНОГО. Господь хоче простити всі наші гріхи і примиритися з нами. Тому у Господа був особливий план як допомогти нам виконати цей закон та викупити наші гріхи проти ближнього та проти Бога. Тому Бог посилає заради усіх нас Праведного, що виконав замість нас увесь Закон. Господь посилає Праведного, щоби нас усіх зробити праведними. Милостивий Бог послав свого Сина, щоби Він виконав увесь Закон. Ісус не крав, не брехав, не кепкував з калік, Він ніколи не присягав на обман іменем Божим, Він любив усіх людей, усіх ближніх. Ісус годував голодних, Ісус не брехав, а завжди казав істину. Він не присягав іменем Господнім , а навпаки свідчив про Себе, та на судді своєму казав правду. Він зцілював калік, глухим давав почути, сліпим давав бачення, Христос лише дбав про здоров'я людей і робив багато чудес зцілення та воскресіння з мертвих про що свідчать нам євангелісти. Христос дбав про репутацію інших. Він настановляв грішників на каяття. Ісус Христос усіх любив і через любов до творіння свого він зробив великі таїнства, Народився за для нашого спасіння, виконав увесь закон.
А потім Він видав себе на жертву на Голгофі, і помер мученицькою смертю, проливаючи свою кров. Коли Він помирав Він одяг на нас усіх одягом Його праведності , а себе одяг в одежу гріховності. Ісус бере на себе увесь гнів божий, який призначений був нам. Тому Господь спас усіх нас на Голгофі давши нам свою одежу. А коли Він воскрес, цим Ісус проголосив перемогу над смертю. Він все це зробив за для нас щоби викупити нас, щоби ми розкаялися у своїх гріхах перед тими людьми проти яких ми згрішили. І Бог прощає наші гріхи заради жертви Ісуса Христа, який бездоганно любив і любить нас зараз. Через свою любов Він дав нам Таїнство Святої Вечері, де ми отримуємо реальне Тіло і Кров Ісуса Христа.

7)Завершення
Він через свою силу спонукає нас розкаятися у своїх гріхах перед Небесним Отцем і просити пробачення не лише перед Ним але й перед тими до кого ми могли ставитися не з любов'ю! Через наше відродження Господь спонукає нас добре відноситися до ближніх. Та свідчити іншим про діла Христові своїми словами і ділами.

А Бог усякої благодаті, що покликав вас до вічної слави Своєї в Христі, нехай Сам удосконалить вас, хто трохи потерпів, хай упевнить, зміцнить, угрунтує. Йому слава та влада на вічні вікі. + Амінь! (1Пет.5:10-11)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Проповедь на посещение Марией Елизаветы