Коментарі М. Лютера до Магніфікату (1521)



Перше діло Боже: Милосердя:

Наш вірш говорить "і милість Його з роду в рід на тих, хто боїться Його". Марія починає з вищого, з духовних, внутрішніх благ, які перетворюють людей в самих пихатих, гордих і твердошиїв на землі. Жоден багатій, жоден володар не буває так пихатий і сміливий, як ті самовпевнені, що думають, ніби завжди праві, всі знають про справу і взагалі мудріше всіх інших. Особливо це проявляється під час зібрань, коли їм буває потрібно відступити або визнати свою неправоту, і де вони бувають настільки зухвалі і позбавлені страху Божого, що сміють стверджувати, ніби не можуть помилятися, тому що з ними Бог, а решта - від диявола.
Вони наважуються волати до суду Божого, а якщо до того ж мають можливість і владу, то кидаються стрімголов переслідувати, засуджувати, проклинати, душити, гнати і знищувати своїх опонентів, а потім кажуть, що служили Богові і діяли на славу Його.
Навіть Ангели на небесах не можуть похвалитися такою упевненістю в своїх заслугах. Як часто Письмо згадує про таких людей, які покараннями погрожують! Вони ж реагують на це не більше, ніж ковадло на удари молота. Так широко поширилося це зло.
Про такі Христос говорить: "Вас виженуть із синагог. Прийде навіть година, коли кожен, хто вам смерть заподіє, то думатиме, ніби службу приносить він Богові!"(Ін. 16:2).
 Такі в Псалмі 9:27 говорять у серці своєму:" не захитаюсь; в рід і в рід не спіткає мене зло ", тобто, "Я чиню правильно, за це Бог щедро нагородить мене" і т.д. Таким народом були моавитяни, про яких Ісая (16:6) і Єремія (48:29) говорили: "Ми чули про гордість Моава, гордості надмірної, про його зарозумілість і його зверхності, і хизування його і пиху його серця ". Ці люди в своїй гордині бажають робити більше, ніж можуть. Такими були юдеї по відношенню до Христа і Апостолам, такими були і друзі Йова, звертаючись до нього надмірно в мудрій мови своїй і занадто прославляючи і проповідуючи Бога. Такі нікого не слухають, їм не можна слова сказати; неможливо, щоб вони були не праві або здалися. Тільки напролом, і нехай весь світ перетвориться в руїни! Для цього втраченого натовпу в Писанні немає гідного покарання. Воно називає їх то змією, затикають вуха, щоб нічого не чути, то непереможним єдинорогом, то терзаючим левом, то твердим каменем, то драконом і т.д. (Пс. 57:5), 21:22, 6:3, Єр. 5:3, Пс. 73:13). Але ніде вони не описані краще, ніж в Йова 40:10 і 41:1 і далі. Там він називає цю юрбу бегемот. "Бегема" - це один звір, а "бегемот" - стадо. Це - народ, який має розум тварини і не дає Духу Божому управляти собою. Бог говорить, що очі у нього як зоря, розум не має меж, шкіра так тверда, що він сміється над стрілами та списами. Тобто, якщо їх закликають - вони сміються, бо вони недоторканні. Щити їх шкіри скріплені між собою і не пропускають
повітря. Це означає, що вони не впускають в себе Дух Божий.
 Їх серце, говорить Бог, затверділе, як ковадло. Це тіло диявола, тому і дияволу тут же приписуються ті ж якості. Вони не чують і не поступаються, марно говорити, радити, просити, погрожувати, все одно відповідь буде: ми праві. Вони залишаться при своєму, хто б що не говорив, будь це хоч цілий світ.
Хтось може сказати: Як же так? Хіба не потрібно триматися правди? Хіба потрібно залишати істину? Хіба не заповідано нам вмирати заради правди й істини? Хіба святі мученики не страждали за Євангеліє? Хіба Сам Христос не ходив у істині? Але всі люди час від
часу надходять перед людьми (і, як самі базікають, перед Богом) по правді, добре і мудро. 



Відповідаю: Прийшов час відкрити очі. Найбільша трудність у тому, щоб правильно розуміти, що значить "бути правим". Так, заради істини і правди потрібно терпіти і не відрікатися від них, яким би незначним не був привід. Може бути, іноді ті люди і надходять праведно, але роблять це неправедним чином, без страху, не маючи перед очима Бога, і думають, що достатньо просто чинити правильно. Вони сподіваються тільки на свою силу, ніж роблять свою правду неправдою, навіть якщо вона і була правдою по суті. Однак набагато небезпечніше, коли вони
вважають себе правими в тому, про що не мають чіткого уявлення, як це буває з речами високими, такими як Бог і Його правда.
Але ми зараз поговоримо про звичайну людську правду і візьмемо простий приклад.
Хіба не правда, що гроші, маєток, тіло, честь, дружина, діти, друзі і т.д., теж добро, створене і дароване Самим Богом? А якщо це Божі дари, а не твої, і Він хоче випробувати, чи зможеш ти залишити їх заради Нього? Припустимо, Він посилає тобі ворога, який повністю чи частково позбавляє тебе цього, або смерть або якесь інше нещастя викрадає у тебе все. Хіба не маєш ти
тут вагому причину для невдоволення і гніву? Хіба не будеш ти намагатися силою повернути втрачене або нетерпляче чекати, поки
воно саме повернеться? Ти кажеш, що то було добро і Боже творіння, що все Писання називає це добром, і ти хочеш, слідуючи Слову Божому, захищати його всіма силами, намагатися повернути або хоча б не позбавлятися цього по своїй волі. Непогана видимість правоти, чи не так?
Якщо хочеш поступити правильно, не потрібно йти напролом. Що робити? Май страх Божий і говори такдорогий Боже, те, що я маю - Твої блага, як каже Слово і Писання. Але я не знаю, дозволиш Ти мені їх зберегти. Якби я знав, що не отримаю їх, то й пальцем не ворухнув би, щоб їх повернути. А якби знав, що Тобі завгодно зберегти їх у мене, а не в іншого, то підкорився б Твоєї волі і намагався б повернути їх усіма силами. Але оскільки я нічого не знаю і бачу, що зараз Ти хочеш їх у мене відібрати, я покладаюся на Твою волю і буду готовий і зберегти їх, і від них відмовитися.
Така праведна душа, що боїться Бога. З нею буде і милість, про яку співає Матір Божа. Звідси можна зрозуміти, чому Авраам, Давид та ввесь ізраїльський народ час від часу вели війни і багатьох винищували. Вони виконували волю Божу, ходили в страху і воювали не заради блага, а тому що Бог хотів цього від них. Так мовиться в хроніках про Божі повеліннях. Тут немає відкидання істини. Істина говорить, що всі блага - добро і Боже творінняОднак та ж істина вчить, що ти не повинен прив'язуватися до благ, бути повсякчас готовим відмовитися від них, як тільки Бог захоче їх забрати, і триматися одного Бога. Істина не змушує тебе повертати собі блага, кажучи, що вони гарні. Вона також не змушує тебе заперечувати, що вони гарні. Ти повинен тільки бути внутрішньо вільним від них і визнавати, що вони - добро, а не зло.
Так само потрібно поступати з правотою і з усіма благами розуму і мудрості. Правота - це добро і дар Божий, хто в цьому сумнівається?
Саме Слово Боже говорить, що бути правим - добре, і ніхто не повинен вважати, що праве діло - неправда і зло, а навпаки померти за нього і залишити все, що не від Бога. Інакше Бог і Його Слово будуть зганьблені, тому що Він Сам говорить, що правда - добро, а не зло. Чи станеш ти кричати, обурюватися і всіх на світі вбивати, якщо тебе ущемлять в чомусь правильному чи віднімуть його?
Чи будеш поступати як ті, хто волає до небес, сіє нещастя, губить країну і людей, наповнює світ війнами і ріками крові?
Хіба ти впевнений, що Бог залишить тобі цей дар і право? Вони належать Йому, Він може забрати їх сьогодні і завтра, поза і всередині, через ворога чи друга, так, як захоче. Він відчуває, чи зможеш ти відмовитися заради Нього від правильного і терпіти неправильне,
заради Нього переносити ганьба і одного Його триматися. Якщо ти богобоязливий і думаєш, "Боже, це Твоє і не належить мені. Я знаю, що Ти хочеш мені це дати; нехай все йде як іде,
тільки Ти будь моїм Богом "- тоді виповнюється вірш" і милість Його з роду в рід на тих, хто боїться Його ", тіж що не хрчать робити нічого без Його волі. Тут Слово Боже дотримується в обох випадках. По-перше, ти визнаєш, що правда, розум, пізнання, мудрість правильні і
хороші, бо так каже Слово Боже. По-друге, ти з радістю позбавляєшся цього заради Бога, зазнаєш несправедливому зверненню і нарузі від світу.
Є дві хороші і правильні речі - сповідання і придбання. Якщо тобі достатньо сповідання - це добре і правильно. Якщо не можеш придбати - надай справа Богу. Тобі дано пізнати, що Бог залишив за собою придбання. Якщо Він захоче, щоб ти придбав, Він зробить це Сам або влаштує все, коли ти не чекаєш. Якщо Йому не буде завгодно - задовольняти його
милосердям. У людини можна відняти перемогу правоти, але сповідання у нього ніхто не відніме. Дивись: не благ Божих ми повинні віддалятися, а збоченого прагнення до них, щоб користуватися ними і відмовлятися від них, залишаючись внутрішньо вільними, і триматися одного тільки Бога. Це повинні знати князі та можновладці, які не задовольняються сповіданням правильного, а хочуть відразу їм володіти, які без страху Божого проливають кров і сіють нещастя і думають, що чинять правильно, оскільки борються за праве (або гадане їм правим) справа. Чи багато вони відрізняються від гордого, зарозумілого Моава, який велич сам себе і думав, що по праву претендує на благородний, прекрасний дар Божий - правоту. Якби він побачив себе Божими очима, то зрозумів би, що негідний ходити по землі, і їв би одні корки від хліба. Про сліпота, сліпота! Хіба хто гідний найменшого творіння Божого? А ми хочемо не тільки володіти вищими творіннями - правотою, мудрістю і честю - але і за допомогою звірячих кровопролить і безчинства зберегти їх за собою. Ми прагнемо до них, молимося, постимо, відвідуємо меси, жертвуємо церкви з таким божевільним завзяттям, що камені повинні б трястися в нашій присутності.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...