Мартін Лютер - "Про світську владу"

***
Нещодавно я написав книжечку, звернену до німецького дворянству, і вказав, у чому мають полягати християнська служба і справа; але як воно надійшло після цього - відомо всім. Тому я повинен перебудуватися і написати, від чого йому слід відмовитися і чого - уникати. Припускаю, однак, що дворяни будуть керуватися тим же, чим керувалися раніше, щоб залишитися правителями і ніколи не стати християнами. Бо Всемогутній Бог зробив наших князів божевільними і вони вважають за можливе чинити і розпоряджатися своїми підданими, як їм заманеться; (і піддані також помиляються, вірячи, що вони зобов'язані всьому тому коритися); цілком і повністю, так що князі почали наказувати людям відмовитися від [читання деяких] книг, вірити і жити за вказівкою. Князі скоро захочуть гордо сісти на Престол Господній, розпоряджатися совістю і вірою, повчати божевільним розумом своїм Святого Духа. Тим не менш, вони вимагають, щоб їм не сміли говорити про це, і до того ж хочуть називатися милостивими дворянами.

Вони пишуть і видають книжечки про те, нібито імператор наказав їм це, і роблять вигляд, що вони слухняні християнські князі, начебто ніхто не бачить бруду за їх вухами. Але ми помічали не раз: як тільки імператор забирав у них який-небудь замок або місто або наказував щось, несумісне з правом, вони миттєво знаходили аргументи на користь тому, бо треба відмовитися від послуху коронованих осіб і повстати проти нього. Тепер же, коли мова йде про безсовісне насилля над бідним людом, про знущання над словом Божим, вони висловлюють особливу слухняність імператорському повелінню Таких людей називали раніше негідниками; тепер зобов'язані називати їх християнськими слухняними князями. Однак ми не можемо нікого притягнути до відповіді, хоча необхідність цього виникає часто. Адже по відношенню до них це неможливо, так як імператор або хто-небудь інший з ними заодно. І зараз є князі, які за велінням імператора управляють в німецьких землях. Тому- то все і відбувається у всіх землях так славно, як ми це бачимо.

Але оскільки безчинства таких дурнів ведуть до винищування християнської віри, до перекручення Божого слова і до блюзнірства над Божим Величчю, то я не хочу і не можу більше [спокійно] виглядати на моїх немилостивих государів і розгніваних дворян. Я зобов'язаний стати проти їх щонайменше словом. Я не злякався їх ідола, папи, який загрожував забрати у мене душу і Небо, повинен я також дозволити собі показати, що не злякаюсь стусанів і блиску зброї тих, які загрожують забрати у мене тіло і землю. Божа воля на те, що вони будуть гніватися до кінця світу, і [Бог] допоможе нам не померти від їх загроз. Амінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...