Проповідь Лютера на першу Неділю Адвента (1533)


"А коли вони наблизились до Єрусалиму, і прийшли до Вітфагії, до гори до Оливної, тоді Ісус вислав двох учнів, до них, кажучи: Ідіть у село, яке перед вами, і знайдете зараз ослицю прив'язану та з нею осля; відв'яжіть, і Мені приведіть їх. А як хто вам що скаже, відкажіть, що їх потребує Господь, і він зараз пошле їх. А це сталось, щоб справдилось те, що сказав був пророк, промовляючи:  Скажіте Сіонській доньці: Ось до тебе йде Цар твій! Він покірливий, і всів на осла, на осля, під'яремної сина. А учні пішли та й зробили, як звелів їм Ісус. Вони привели до Ісуса ослицю й осля, і одежу поклали на них, і Він сів на них. І багато народу стелили одежу свою по дорозі, інші ж різали віття з дерев і стелили дорогою. А народ, що йшов перед Ним і позаду, викрикував, кажучи: Осанна Сину Давидовому! Благословенний, хто йде у Господнє Ім'я! Осанна на висоті! " (Матв. 21:1-9)

Юдеї отримали безліч прекрасних і славних обітниць про Месію або про Христа , обітниць про те , як Він прийде в світ , заснує вічне царство , врятує Свій народ від усякого зла і позбавить його навіки . Можна також бачити , як пророки у всій своїй проповіді безмірно чудово говорять про прийдешнє царство Христове . Ця проповідь була добре відома серед юдеїв.

Але тоді також виступали помилкові проповідники і плотські вчителі , вселяли народу віру в те, що Христос прийде в мирській пишноті і ввійде в світ в розкоші та славі за звичаєм мирських царів. Тоді Він зробить юдеїв воістину великими і могутніми князями і правителями всього світу. І донині вони уявляють, що, коли прийде їх Месія , усі владики світу і всі язичники будуть їх слугами. Вони все ще з нетерпінням чекають такого Месію , але вважають , що не потребують Господі Христі , щоб у Ньому врятуватися від гріха і вічної смерті.

Щоб юдеї змінилися і уникли обману з боку таких плотських вчителів , Бог задовго до цього сказав через пророка Захарія, що Христос прийде не подібний мирському царю в пишноті і розкоші , але подібно до жебрака , як це описує сьогоднішнє Євангеліє. Це для того , щоб іудеї не могли виправдовуватися і говорити : «Якби тільки ми знали , що Він буде таким бідним царем , ми прийняли б Його ». Бо пророк заздалегідь ясно і чітко сказав їм про це . Отже , це сталося на очах у всіх і при світлі дня: Христос вступив [ в місто ] на запозиченому віслюку , що не мала ні сідла , ні збруї , тому учням також довелося покласти на віслюка свою одежу , щоб бідний цар зміг влаштуватися на ньому.

Таким чином , у юдеїв немає вибачення. Адже тут сам пророк ясно відкидає це : коли Христос входить в Єрусалим , Він приходить не за звичаєм царів світу цього , на гордих конях із збруєю , списами , мечами і рушницями , які всі є знаками суворості і насильства. Ні, за висловом євангеліста , Він приходить лагідний , або , як висловлюється пророк , бідний і смиренний . Пророк як би хоче застерегти кожного і сказати: «Уважно подивися на ослицю і знай , що Той , Хто їде на ній - істинний Месія. Тому не шукай золотої корони , оксамитових одягів та розшитих золотом шат чи збройній кінної свити. Бо Христос приходить у бідності , зі смиренним і лагідним серцем і дозволяє , щоб Його побачили верхи на ослику . Ось яку розкіш і яку пишність Він являє світу , коли входить в Єрусалим ».

Господь Ісус Христос також явно надає особливого значення цьому пророцтву про Його вході [ в Єрусалим ] . Тому Він також дає Своїм учням настільки грунтовні приписи про цю справу і входить до Єрусалиму не вночі і не таємно , але при світлі дня і на очах у всіх, не на самоті, але з безліччю людей, що йдуть перед Ним, і наступних за Ним , і вихваляють Його як істинного сина Давидового , і охочих Його царству щастя і процвітання. Тому весь Єрусалим повинен звернути увагу на цей хід , побачити і почути про віслюка, і про цього бідного царя, про якого пророкував Захарія , закликаючи юдеїв спокуситися через Його смиренний вигляду і через Його мізерний хід , але залишити ця помилка , згідно з якою Христові  прийти в мирській пишноті. Він воістину буде царем , каже Захарія , але бідним і жалюгідним царем , який зовсім не виглядає як цар , якщо судити з тієї розкоші , яку являють царі і князі світу цього.

Але, каже Захарія , цей бідний і принижений цар володіє владою іншого роду. Адже Він зветься Iustus et Salvator ( справедливий і повний спасіння ) . Він - не багатий , чудовий і прекрасний цар для світу цього , але справедливий і повний спасіння , що приносить з Собою праведність і спасіння , ворог гріха і смерті , що йде на них у наступ і бажаючий позбавити від гріха і вічної смерті всіх тих людей , які вірують в нього і приймають Його як свого царя , і не спокушаються через бідного взятого в борг ослика . Приймаючі Його отримають прощення всіх своїх гріхів , смерть не заподіє їм ніякої шкоди. Вони успадкують життя вічне. Незважаючи на те , що одного разу вони помруть тілесно і будуть поховані , це стане і буде називатися не смертю , але лише сном. Пророк хоче навчити нас цьому про цього царя , коли дає Йому два імені , називаючи Його праведним і спасаючим , що позбавляє смерть її отруйних зубів , що розривають нутрощі диявола і таким чином звільняє нас , віруючих , від гріха і смерті , і що поміщає нас серед ангелів, де панує вічне життя і вічне блаженство.

Іншим царям Він залишає їхню пишність , їхні палаци та будівлі , їх добро і золото. Він дозволяє їм їсти, пити , одягатися і будувати розкішніше , ніж інші люди. Але вони не знають того мистецтва , яке відоме смиренному бідному царю Христу. Бо немає жодного імператора , короля чи папи , який всією своєю владою зміг би позбавити кого-небудь від найменшого гріха або своїм добром і золотом зміг би зцілити саму незначну хворобу . Не кажучи вже про те , що вони не змогли б позбавити кого-небудь від вічної смерті і пекла . Але цей бідний цар Христос позбавляє не тільки від одного гріха , але від усякого гріха , не тільки від мого гріха , але і від гріха всього світу. Він приходить і хоче забрати не тільки хворобу , але смерть , і не тільки мою смерть , а й смерть всього світу.

« Отже , скажіть дочці Сіону , - говорить пророк , - щоб вона не спокушалася через Його пришестя в бідності , щоб вона закрила очі і відкрила вуха , щоб вона не бачила , в якій бідності Він приходить , але замість цього нехай вона чує , що говорять про це лагідний цар». Люди бачать бідність і злидні. Адже Він приїжджає на ослиці , без сідла і шпор . Але люди не бачать того , що Він знімає з нас гріх , умертвляє смерть і дає вічне святість , вічне блаженство і вічне життя . Про це потрібно почути , і в це треба увірувати . « Отже , скажіть дочки Сіону , - говорить Захарія , - щоб вона задумалася про це і не спокусилися , щоб вона не сердилась через те , що Його пришестя так мізерно і що Він зазнав настільки ганебну смерть. Бо все це відбувається тобі на благо. Таким чином Він хоче допомогти тобі як спаситель від диявола і смерті і хоче освятити тебе і звільнити тебе від гріха » .

Якщо людина не хоче сприйняти це вухами , але хоче побачити своїми очима , він може з таким же успіхом залишити це . Бо з цим царем справа йде зовсім інакше, ніж з усіма іншими царями. Те , що вони роблять , вони роблять з розкішшю і пишністю. Все виглядає велично і урочисто . Не так йде справа з Христом . Його діяння полягає в тому , що Він хоче позбавити від гріха і смерті , насамперед , в Хрещенні . Тоді наші очі не бачать нічого , крім абсолютно звичайної води. Він хоче позбавити від гріха і смерті також через Слово і проповідь . Тоді наші очі не бачать нічого , крім людського дихання. Але нам потрібно остерігатися і не керуватися очима , але закрити їх , відкрити вуха і слухати Слово . Це Слово вчить нас тому , що Господь наш Ісус Христос пролив Свою кров за нас заради прощення гріхів і заради життя вічного. Такі дари Він хоче дати нам в Святому Хрещенні , у Святому Причасті , в проповіді і в відпущення гріхів. Там ми дійсно знайдемо їх. Справді , зовсім не схоже на те , щоб такі дари можна було дати за допомогою обмивання водою , за допомогою Слова і Таїнства . Але нехай твої очі не вводять тебе в оману. Того разу , коли Христос приїхав на взятій в борг ослиці , а потім дозволив розіп'яти Себе , це також здавалося чимось абсолютно нікчемним для того , щоб прибрати гріх , смерть і пекло. Ніхто не міг бачити цього в Ньому , але так говорить пророк . Тому потрібно вірувати в це і сприймати це своїми вухами. Адже цього не можна побачити своїми очима.

Тому євангеліст каже: «Скажіть Сіонській доньці ». А пророк каже: « Радій вельми , о дочко Сіону , веселись, дочко Єрусалиму! Ось цар твій іде до тебе» . Який цар ? Святий , праведний цар і Спаситель або помічник , який хоче бути твоїм освятителя і твоїм Спасителем. Він хоче наділити тебе в Свою святість і праведність , щоб ти звільнився від гріха , і Він хоче віддати за тебе Своє життя , щоб ти Його смертю був звільнений від вічної смерті. Тому не спокушайся через Його лагідності і бідності. Для тебе вона стає багатством і життям. Подякуй Йому за це і радій через це , бо звершилось заради тебе і на благо тобі .

Такий наш цар , дорогий Господь Ісус Христос , і таке Його царство і Його служіння . Він не займається грошима , чудовими палацами і мирської розкішшю. Але , коли ми повинні будемо померти і вже не можемо зберегти це життя , Його служіння і діяння полягає в тому , що з Його страждання і смерті ми знаємо , куди потрапимо , так що ми можемо сказати : «Я освячений моїм царем , Ісусом Христом. Для цього Він прийшов у такому приниженні і дозволив пришпилити Себе до хреста , щоб Він міг зробити мене праведним і втопити мій гріх і мою смерть ». Той , хто так вірує того , що він почув , і тому, що проповідувана в Євангелії , має й це. Для цього Христом засновано Святе Хрещення , бо таким чином Він може наділити тебе в Свою праведність , так що Його святість і Його невинність будуть твоїми . Адже всі ми - бідні грішники. Але в Хрещенні Христос втішає нас і каже: «Простягни мені твій гріх і прийми Мою праведність і святість. Зніми з себе смерть і одягнися в Мою життя ». Саме це Христос воістину називає Своїм царством. Бо всі Його служіння і діяння полягає в тому , щоб щодня знімати з нас гріх і смерть і наділяти нас у Свою праведність і в Своє життя .

Ось яку проповідь потрібно слухати з радістю , приймати її і ставати благочестивими завдяки їй. Однак , відбувається зовсім навпаки , і чим далі , тим гірше стає світ . За всім цим стоїть сам мерзенний диявол. Адже можна бачити , як люди зараз стають жадібніше , немилосердно, сластолюбніші , нахабніше і зліші , ніж раніше , при папстві. Чому це відбувається? Лише тому , що люди не приймають цю проповідь з радістю. Навпаки , вони пропускають її повз вуха і більше піклуються про гроші та майно , ніж про те благословенному скарб, який дарує нам наш Господь Христос . Тому наш Господь Бог карає їх і каже : «Якщо ти не хочеш дякувати Мені за те , що Я забираю гріх і смерть , Я дам тобі вдосталь гріха і смерті , бо ти цього бажаєш . Якщо раніше лише один диявол дошкуляв тобі і мучив тебе , тепер тебе осідлають сім набагато гірших дияволів ». Ось чому серед бюргерів і селян можна бачити ганебне , жадібне безладне життя , блуд та інші пороки.


Тому я закликаю вас слухати таку проповідь уважно і охоче і приймати її з великою вдячністю , і молитися Господу Богу від усього серця , щоб Він дав вам міцну віру , щоб ви могли зберегти таке вчення . Тоді ви день за днем будете ставати все більше смиренними ,дружелюбним , цнотливими та благочестивими . Бо за своєю природою це вчення таке, що воно створює цнотливих , слухняних , благочестивих людей. Але тим , які не беруть його з любов'ю , стає всемеро гірше , ніж раніше , до тих пір , поки вони не пізнають його . Докази цього можна бачити всюди. Тому остерігайтеся . Бо воістину не мине той час, коли Бог пошле покарання за таку невдячність . Тоді виявиться , що світ сам винен в цьому.

Отже , вийміть урок з того , про що оповідає сьогоднішнє Євангеліє. Бо , оскільки юдеї не побажали слухати слову пророка , нам сказано , що наш цар прийде лагідний і бідний , щоб ми не спокусилися через цю Його бідності , і не шукали б мирської розкоші і багатства разом з іудеями , але засвоїли б, що в нашому Господі Ісусі Христі ми маємо такого царя , який праведний і є Спасителем , і який хоче позбавити нас від гріха і від вічної смерті. Таку проповідь вам потрібно приймати з ретельністю і радістю і дякувати Бога від усього серця. Інакше вам доведеться прийняти мерзенного диявола зі зітханням , плачем і скреготом зубів.

До цього нас закликає приклад апостолів і інших людей , які слідують за Господом Христом , що входять до Єрусалиму. Бо оскільки Господь Христос - Цар , у Нього також має бути царство або народ , і цей народ повинен чинити цьому цареві належне служіння . Оповідання прекрасно показує , що ж відноситься до цього служіння . Бо тут ми зустрічаємося з людьми , які визнають Господа Христа царем і не соромляться бігти поруч з жалюгідним ослом і бідним царем.

Серед них апостоли першими визнали Ісуса Христа правдивим Месією , який може зробити праведним і стане Спасителем від гріха і смерті. Тому вони підводять до Господа Христа ослицю , тобто: впертих юдеїв , які досі жили під законом і , як осел , носили подібний тягар , до Христа. Далі , разом з ослицею , вони ведуть до Христа осля , тобто язичників , які жили неприручений і без закону. Бо Христос - Спаситель усіх людей. Тому всі прямодушні проповідники та вчителі повинні вести і приводити людей до Христа. Ось єдиний вид богослужіння , угодний цьому цареві: коли Його визнають праведним і спасаючим , приймають, хвалять і славлять Його.

Інший вид богослужіння полягає в тому , що люди співають Христу на ослиці свою « Осанну », що означає , що після визнання та прийняття Його своїм Спасителем , люди бажають щастя Йому і Його царству і роблять все , що служить зростанню і поширенню цього царства. Що б не говорили про нього фарисеї і первосвященики , нехай подасть Бог успіх цьому царству . «Осанна » на нашій мові означає ось що : «Господи , допоможи , Господи , дай щастя Синові Давида ! » Отже, це слово означає те ж саме , про що ми молимося в молитві « Отче наш »: « Нехай прийде царство Твоє ! » бо диявол і його поплічники не перестануть перешкоджати цьому царству і або знищувати , або спотворювати Слово . Тоді треба молитися і бажати , щоб Бог поламав цю волю диявола і перешкодив їй .

Третє полягає в тому , щоб не просто молитися , а й знімати свій одяг і розстеляти його на шляху для Господа Христа , щоб Він хоч якимось чином все ж міг скоїти царський і урочистий вхід. Це відбувається , коли ми по мірі своїх сил підтримуємо проповідницьке служіння , коли ми допомагаємо грошима і майном , щоб можна було підготувати досвідчених , вчених , благочестивих людей , які можуть служити Церкві Словом і доброю вдачею , щоб утримувати перебувають в служінні , щоб вони займалися своїми обов'язками , присвячували себе вченню , і заради прожитку не залишали служіння або не займалися іншими справами. Коротше кажучи : там, де так користуються грошима і майном , що церковне служіння добре влаштовано , а народ має праведних наставників , люди розстилають свої одягу на шляху перед Господом Христом , так що Він може вчинити Свій вхід зі значно більшою честю.

Ось як потрібно служити цьому цареві , а зовсім не питати у первосвящеників і фарисеїв , які вельми гніваються через це входу і через цю праведності і дуже хотіли б перешкодити їй . Але Христос не бажає цього. Бо , оскільки Він - цар , у Нього повинні бути Свої придворні і слуги. Блаженні службовці Йому ! Бо Він - такий цар , який хоче служити нам у відповідь , не грошима та майном , що було б вельми незначним служінням , але праведністю проти гріха і позбавленням від смерті і вічного прокляття .

Тому нам потрібно бути готовими і бажати служити Йому , і не спокушатися через прикладів папи , єпископів та інших людей , які вважають , що їм , подібно апостолам , не слід приводити ослицю до Господа Христа і саджати Його на неї , але вони самі хочуть їхати на ослі, і панувати над людьми за допомогою свого вчення та іншого, що їм завгодно. Але Христос велить їм йти пішки , а вони не можуть терпіти того , що Він входить через Євангеліє і дозволяє побачити Себе. У цих єретиках також є свої учні , лестять їм і розстеляють пальмові і олійні гілки у них на шляху. Однак , в бідного Христа вони кидають каміння . Бо вони переслідують Його , Його Євангеліє і всіх його проповідників. У «той день» вони разом з юдеями усвідомлюють , що зневажали істинного Царя і Спасителя , і тому у вічності їм доведеться терпіти гнів Божий . Ті ж, які прийняли Його , познайомилися з Ним і використовують свої мізерні кошти для Його прославлення , знайдуть через Нього вічну праведність і вічне життя. Нехай дарує це всім нам наш дорогий Господь і Спаситель Ісус Христос . Амінь + !

P.S.: Текст взятий тут

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Послання Святого апостола Павла до Лаодикійців