Целібат - основна причина кризи католицького духовенства?

Відомий богослов зі Швейцарії Ханс Кюнг пов'язує обітницю безшлюбності, який в обов'язковому порядку беруть майбутні католицькі священики, зі скандалами на сексуальному грунті в Німеччині, Ірландії та США. Кюнг, професор Тюбінгенського університету Німеччини, звинуватив Католицьку Церкву в «свій» ставлення до статевих питань, зауваживши, що саме в Католицькій Церкві з її обов'язковим целібатом духовенства сексуальне насильство за участю священиків «найбільш поширене».
Цитуючи Новий Заповіт, Х. Кюнг зауважив, що хоча Ісус Христос і апостол Павло самі практикували целібат, однак вони «надавали повну волю в цьому питанні кожної людини», наводить його слова британська газета «Таймс».

Богослов також навів слова з першого послання апостола Павла до Коринтян: «Щоб уникнути розпусти кожен муж має дружину свою, і кожна жінка хай має свого чоловіка». Як відзначив Х. Кюнг, Петро та інші апостоли були одружені, але це нітрохи не заважало їх служіння.

Кюнг також нагадав, що тисячі священиків протестували в XI столітті, коли Католицька Церква вводила обов'язковий целібат.
«Обов'язковий целібат є основною причиною сьогоднішньої катастрофічної нестачі священиків ... і трагічного занепаду пастирського служіння в різних місцях», - вважає богослов. Для вирішення цих проблем Х. Кюнг пропонує негайно скасувати целібат, який є, на його думку, «коренем всіх цих зол», пише Інтерфакс. У 1979 році Х. Кюнг заборонили викладати теологію за те, що він не визнав вчення Католицької Церкви про непогрішимість Папи.

У Шмалькадських статтях ми зустрічаємо цілий пункт присвячений целібату:

XІ. Про подружнє життя священиків
  1. На те, щоб забороняти шлюб і обтяжувати божественний стан священиків довічним целібатом, не мали вони ані повноваження, ані права [вони робили це через злобу, без жодної справжньої на те причини], але діяли вони тут як антихристиянські, тиранічні і втрачені покидьки [здійснили діло антихриста, тиранів і справу втрачених негідників] і таким чином спричинили вони усілякі види жахливих, гидотних і незліченних гріхів блудодійства [розпусних пожадливостей], в яких вони все ще [до цього часу] борсаються.
  2. Отже, як нам, так і їм не дана влада на те, щоб вчинити жінку з чоловіка, чоловіка з жінки або відмінити усяку стать, так і вони не мають влади [розділяти та] відділяти ці творіння Божі або забороняти їм жити [та співмешкати] чесно в шлюбі один із одним.
  3. Отже, ми не бажаємо погоджуватися з їхнім гидким целібатом, так само як ми [навіть] не терпимо його, але ми бажаємо мати шлюб вільно, як Бог його запровадив [і заповів його] і не бажаємо ні відміняти, ні заважати Його ділу, бо Павло каже в 1 Тим. (4:1 і далі), що це [заборона подружжя] є «диявольським вченням».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...