Проповідь на Богоявлення - Epifania


 1 Коли ж народився Ісус у Віфлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода, то ось мудреці прибули до Єрусалиму зо сходу, 2 і питали: Де народжений Цар Юдейський? Бо на сході ми бачили зорю Його, і прибули поклонитись Йому. 3 І, як зачув це цар Ірод, занепокоївся, і з ним увесь Єрусалим. 4 І, зібравши всіх первосвящеників і книжників людських, він випитував у них, де має Христос народитись? 5 Вони ж відказали йому: У Віфлеємі Юдейськім, бо в пророка написано так: 6 І ти, Віфлеєме, земле Юдина, не менший нічим між осадами Юдиними, бо з тебе з'явиться Вождь, що буде Він пасти народ Мій ізраїльський. 7 Тоді Ірод покликав таємно отих мудреців, і докладно випитував їх про час, коли з'явилась зоря. 8 І він відіслав їх до Віфлеєму, говорячи: Ідіть, і пильно розвідайтеся про Дитятко; а як знайдете, сповістіть мене, щоб і я міг піти й поклонитись Йому. 9 Вони ж царя вислухали й відійшли. І ось зоря, що на сході вони її бачили, ішла перед ними, аж прийшла й стала зверху, де Дитятко було. 10 А бачивши зорю, вони надзвичайно зраділи. 11 І, ввійшовши до дому, знайшли там Дитятко з Марією, Його матір'ю. І вони впали ницьма, і вклонились Йому. І, відчинивши скарбниці свої, піднесли Йому свої дари: золото, ладан та смирну. 12 А вві сні остережені, щоб не вертатись до Ірода, відійшли вони іншим шляхом до своєї землі.” (Матвія 2:1-12)
Мир вам усім у Христі! Амінь.
Дорогі брати та сестри, був дуже відомий американський майстер оповіді, новеліст під псевдонімом О Генрі, і свого часу він написав Різдв'яну новелу за назвою “Дари Волхвів”. В цій новелі оповідається історія перед Різдвом, про молоду пару яка нещодавна одружилась в досить такому молодому віці. Вони дуже бідно жили. У Делли перед Різдвом залишилось лише один долар вісімдесят сім центів. З них шісдесят центів по центу. Навіть сьогодні, перелічити в гривну, це дуже мало 24 гривні перед Різдвом. Це все що залишилось у Делли після торгівлі з бакалійником, зеленарем, м'ясником. Вона була в розпачі, що подарувати своєму чоловікові на Різдво, в неї було розкішне красиве волосся, яке вона вирішила продати, за це волосся вона отримала 20 доларів, Делла вирішила купити до красивого кишенькового годинника Джима, новий платиновий ланцьжок з яким годинник мав бути у парі дуже красивим, і не було соромно витащити годинник з кишены і подивитьсь на час. Джим вирішив придбати дуже дорогі черепахові гребенці з дрібними коштовними камінцями, які би прекрасно доповнили волосся Делли,за це він продав свій старий але досить дорогий годинник . Ця пара пожертвувала найдорожчими скарбами щоб один одному зробити подарунок.



Ісус народився у Віфліємі і до нього йшли мудреці зі сходу. Переше ніж дібратись до Віфлеєму, мудреці вирішили зупинитись у Єрусалимі. Вони шукали Ісуса і запитали у Ірода, де є цар народженний. Вже маленкий Ісус жив не в яслях, свята родина змогла не лише поселитися у Віфліємі, а ще й встигла наректи Йому ім'я и привести у храм Божий. Він був вже не немовлятком як ми звикли бачити у вертепі коли біля Ісусика стоять, як пастушки так і мудреці. Ісус був трохи доросліший. В Цей час царював в Юдеї жорстокий цар Ірод, окрім того що він не був з роду Давида він ще не був євреєм а був ідумеєм близького к ізраілю народу, нащадком Ісава. Ірода цікавила лише влада і гроші і будь якого претендента на трон він готовий був вбити навіть свого родича. Мудреці приходять до Ірода і питають його:Де народжений Цар Юдейський? Бо на сході ми бачили зорю Його, і прибули поклонитись Йому.” (Мат. 2:2). Це питання занепокоїло Ірода, бо він є цар Юдейський, тоб то Ісус є той хто може претендувати на його трон. Про цю зорю дізналися мудреці через особливе свідчення Божого Слова, і цьому посприяв сам Бог, через полони Ізраїля, єврейський народ виконував свою місію проповіді Слова Божого по всім народам, так результатом розповсюдження поширення Слова Божого і єврейського народу в Александрії є переклад 70 х на мову Старого Завіту — Септуагінта. Так і наші мудреці прочитали у Слові Божому: Сходить зоря он від Якова, і підіймається берло з Ізраїля” (Чис. 24:17). - Ця зоря особлива, це не комета, не астеройд, зоря є Самим Месією —народженим Ісусом.
Мудреці думали що через цю Зорю вся Юдея знає де новонародженний Цар, так було завжди, багато держав раділо коли народжувався первенець. Ірод занепокоївся, а разом з ним весь Єрусалим, бо всі знали в Єрусалимі який жорстокий Ірод — вбивця брата своєї дружини, вбивця своєї дружини, вбивця трьох своїх синів та причина самоубства тисячі євреїв. Ірод знав що скоро він помре і все одно відчував загрозу свого царювання.Ірод кличе до себе відомих своїми знаннями Старого Заповіту людей, ті ж неайно розповіли йому, що саме Віфлієм з Юдеї був обранним Богом місто де народиться Цар-Мессія- Ісус. А ти, Віфлеєме-Єфрате, хоч малий ти у тисячах Юди, із тебе Мені вийде Той, що буде Владика в Ізраїлі” (Мих. 5:2). - Не зважаючи на маленький в той час Віфлеєм, Бог обирає саме Дом Хліба за місце народження Царя, саме в цьому маленкому Віфліємі Бог являється нам у маленкому богочоловікові Ісусі Христі. І Цей маленький Віфлеєм став відоміший у всьому світі. В Віфлиємі народився справжні Вождь, Царь який пастиме весь Ізраїль, і через цього Царя весь Ізраїль спасеться.
Далі Ірод запитував про Зорю у мудреців, щоби впевнитися чи це точно той Месія обіцяний, далі Ірод просить у мудреців розвідати для того щоби ніби посетити того новонародженного Царя Юдейського. Ірод спеціально обманює мудреців, для того щоби потім дізнатись де Господь знаходиться, Ірод бреше з метою вбити Ісуса Христа. Це мета і бажання Ірода, щоби ніхто не сів на його трон, навіть після смерті Ірода. Цар Юдеї розуміє що це за малюк -цар Юдейській, Він впевненний що Ісус то Месія обіцянний, але влада для Ірода більше ніж людське життя, більше ніж родинні стосунки, більше ніж сам, Обіцяний Месія Христос, Ірод готовий вбити маленько Ісуса. Це призводить до того що Ірод відкидає Слово Боже, Ірод відкидає свідчення таких несподіваних гостей зі сходу, які йшли за Зорею, Ірод відкідає навіть свідчення Сюлова від особистих знавців Біблії, для нього важлива лише влада, він навіть готовий вбити обіцяного Богом Месію, бо він Цар. Для вбиваці Ірода богом став трон, богом стала влада, богом стала його слава — Ірод Великий, став Іродом Ганебним. Далі Ірод прикажить вбивати дітей від двох років і меньше у всьому Віфліємі, вже близька смерть Ірода він довго не проживе. В світовій історії було багато таких Іродів: Ленін, Сталін, Гітлер, Піночет і багато інших. Для всіх них людське життя було ніщо, для кожного з них влада була на місці Бога. Результатом цих всіх грихів Ірод заслуговує лише на пекло. Які всі ми люди маємо покарання за гріх смерть. Якщо ви хоч раз не хтували Словом Божим ви згрішили. Якщо ви хоч раз в своєму житті поставили на перше місце себе чи якусь річ, чи владу, чи дитину, чи родину, а не Бога — ви згрішили. Якщо ви не цінете своє життя чи чуже життя, чи ви на когось сказали чи подумали погано ви теж згрішили. Всі ми грішимо і всі ми заслуговуємо не милосоті Божої , а лише Його гніву.
Мудреці йдуть до Віфлієму, хто вони, скільки їх було? Ми мало про них знаємо. За традицією ніби їх було троє: Каспер, Балтазар і Мельхіор, а насправді кількість їхня не відома, може їх було 5 чи 10, може їх було 40 чи 70, або 100. Ми не знаємо навіть того з відки вони прийшли та й коли точно вони прийшли до Ісуса. Ми не знаємо ким були мудреці, вони могли бути священниками чи астрономами, чи царями, може вони були впливовими радниками вавилонського царя. Протягом 70 літнього вавилонського полону Даниїл очолював касту вавилонських мудреців. Через Даниїла мудреці дізнались о приході Месії, якого чекали євреї. В цю обітницю мудреці повірили дуже сильно, вони вірили у Бога Ізраїля, і чекали коли обіцяний Богом Викупитель прийде. Вони знали що Месія не лише людина, а обіцяний богочоловік. Вони вирішили прийти до Нього тому що вірили що всьому світу явлен сам Бог. Тільки тому, вони вирішили що Господь їх оберігатиме піти у такий далекий і небезпечний шлях. На відміну від Ірода вони йдуть, шукають Ісуса щоби вклонитися Йому.
Шлях царів з Єрусалиму супроводжувало нове диво: І ось зоря, що на сході вони її бачили, ішла перед ними, аж прийшла й стала зверху, де Дитятко було” (Матвія 2:9). Тепер Зоря з'явилася перед ними знову і довела їх точно до того будинку у Віфлеємі, де знаходився наш Господь. Нове диво, явлена Заря рухається не звично для будь якого небесного світила. Бо Віфлеєм розташований приблизно на південь від Єрусалиму. Звичайно зірки рухаються по нічному небу зі сходу на захід, а не з півночі на південь. Ця Зоря особлива зоря Господня, явище Господа, це особливе явище слави Господньої і Його милості, це ознака того що Господь Бог у Віфлиємі являє себе царям зі сходу як правдивий Бог, це ознака Божої благодаті, це ознака безпечного шляху царів до до Віфлиєму. Це та сама Слава Господня, яка протягом сорока років вела синів Ізраїля в пустелі, будучи їм то у вигляді стовпа вогненного, то у вигляді хмари.
Царі радіють цій особливій Зарі — Славі Господній, це ознака захисту самого Бога, це ознака того що сам Господь бажає щоби до нього прийшли гості з далекого Сходу.
Проваджені зорею царі дісталися Віфлієму де було святе сімейство. Царі вклоняються Ісусу і подарували Йому символічні дарунки. Мудреці подарували Господу золото — як справжньому Царю, золото символізує царство та царювання, Ісус народився нащадком царя Давида і Він є справжнім Царем єврейським. Ще один дарунок ладан — чудові пахощі нагадують нам божественну природу Ісуса Христа. Ладан часто використовувався у храмі і навіть сьогодні часто палять ладан. Дим кадильниці від ладана підіймається в гору, наче молитва віруючого у Господа підіймається до Його трону. Смирна тобто мирро — символізує людську природу Ісуса Христа вказуючи нам на Його майбутне страждання та смерть на хресті. Смирна використовувалась при бальзамуванні померлого. Царі зі сходу приходять до Христа вони бачатьв маленького Ісуса у Віфліємі, вони бачать живого Месію, якого так довго чекали пророки та патріархи. У Віфліємі являється мудрецям і всьому світові Бог,е явлення Бога у Вифлеємі показує нам що Бог тримає свії обіцянки, Він їх виконує, явлення Бога в Віфлиємі на показує милість Божу до нас, бо саме для нас народився і явився Бог у людському тілі за для нашого спасіння. Подивіься що роблять мудреці, вони бачать Боже явлення у світ, вони бачать Бога і кланяються перед ним, вони дякують Йому, вони поклоняються Ісусу як правдивому Богу Викупителю наших душ людських. Вони дарують Йому не прості, а дуже символічні подарунки, пов'язанні з життям Ісуса.
Народжений Ісус являється всім нам як правдивий Бог, все Його життя має одну важливу мету — спасти і викупити всіх людей від вічної смерті та пекельних мук. Згадайте сьогоднішню історію з молодою родиною, О. Генрі закінчує цю новеллу такими словами: “Мудреці, ті, що принесли дари немовляті у яслах, були, як ви знаєте, мудрі люди, надзвичайно мудрі люди. Вони винайшли звичай робити різдвяні подарунки. Бо вони були мудрі, і дари їхні були мудрі, не виключено, що їх можна було навіть замінити, якщо траплялися два однакових подарунки. А я розповів вам нічим не примітну історію про двох дурненьких дітей, які жили у восьмидоларовій квартирі і зовсім немудро пожертвували одне для одного найдорожчими своїми скарбами. Але до відома мудреців наших днів слід сказати, що з усіх, хто робив подарунки, ці двоє були наймудріші. З усіх, хто приносить і приймає дари, наймудріші тільки такі, як вони. Це всюди так. Вони і є мудреці. Молода пара, пожертвувала найдорожчим, щоби зробити один одному подарунки, мудреці зі сходу пожертвували часом та своїм життям (бо дорога до Віфлеєма була досить не безпечна), щоби поклонитися явленому світу Богу — Ісусу Христу. Ісус являється в цей світ як Бог щоби за для нашого спасіння віддати свій найдорожчий скарб — своє життя, свою кров, своя святість. Бог явився в цей світ щоби виконати весь закон, щоби померти замість нас на кресті, щоби пролити Свою дорогоцінну кров, щоби страждати муками і болями - наслідками гріха усіх людей. Від Нього відвернувся навіть Його Отець, бо Ісус віддав нам свою Святість а взяв на Себе весь наш гріх. Господь Ісус Христос, народився не в палаці а в яслах, Його родина не була багатою, Він Сам часто голодува, Йому навіть не було де преклонити свою голову, єдине що Він мав це своє життя, яке Він віддав за для викуплення наших душ. І тепер ми у мирі с Богом, тепер ми у родині божій.
Бог являється нам і сьогодні, кожного разу коли ми слухаємо, читаємо, роздумуємо та досліджуємо Слово Боже. Бог колись явився нам у Хрищені, коли нас христили: “В ім'я Отця і Сина і Святого Духа”. Бог нам являється кожного разу коли ми приходимо у церкву, Він дарує нам свої дари, через які Він нам являється. Бог являється нам коли ми застосовуємо своє Хрищення у своєму християнському житті, коли ми своїм каяттям вбиваємо нашого старого Адама. Бог нам являється коли нам відпускають гріхи, Ісус нам являється під час Таїнства Алтаря, коли ми вживаємо реальне Тіло і Кров Господа Нашого Ісуса Христа в виді хліба та вина. Тоді ми отримуємо прощення гріхів та покріплення у християнській вірі. Мудреці отримали у сні зостереження від Бога щоби верталися іншим шляхом до дому, це знову виконується обіцянка Божа що до беспечної подорожі, бо не лише Ісусу загрожувала небезпека але і небезпека мудрих царів. Так і Господь оберігає нас коли ми виконуємо Його волю. Цим текстом Господь нам хоче показати щоби ми не відкидали те що дає нам Бог в своїх дарах , не відкидайте Слово Боже навпаки як частіше старайтеся перебувати з ним, читайте Слово Боже, Слухайте Його, Застосовуйте Божі дари як найчастіше. Шукайте Господа як оці мудреці які так довірилися Богу що вирішили йти у такий довгий і небезпечний шлях. Йдіть за Господом і Він Явить Себе нам.

І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі. (Флп 4:7)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...