Коментарі М. Лютера до Магніфікату (1521)


Тепер про шість діяннях Божих сказано досить:
"Пригорнув Він Ізраїля, Свого слугу, щоб милість згадати"  (Лук.1:54)

Перерахувавши скоєне Богом з нею і з усіма людьми, Марія повертається до початку і завершує Магніфікат найбільшим діянням Божим - вочоловічування Божого Сина. Вона сповідує, що вона лише раба, служниця усього світу, і досконале в ній діяння задумано не тільки для її блага, але для блага всього Ізраїлю. І все ж вона розділяє Ізраїль на дві частини і віддає перевагу одній
- Тим, хто служить Богові. Однак, ніхто не служить Богу, якщо не визнає Його своїм Богом і не дозволить Йому діяти в собі, про що говорилося вище. Зараз же слівце «богослужіння» придбало таке далеке значення, що, чуючи його, люди думають про дзвони дзвонів, про кам'яні та дерев'яні церкви, про кадильниці, про полум'я свічок, про церковний гул, про золото, срібло і дорогоцінних каменях у шатах хлопчиків-хористів і службовців меси - священиків, про чаши і раках, про оргaн і скульптури, про процесії і хресних ходах, і головне - про бурмотіння молитов і перебиранні чьоток. Таким, на жаль, стало богослужіння. Про нього Бог нічого не знає, і ми не
знаємо нічого, крім щоденного гучного і пишного співу магніфікат, справжню мелодію і зміст якого заглушаємо. Однак, сам текст має велику силу: де ми не переживаємо істинних діянь Божих, там немає ні богослужіння, ні Ізраїлю, ні благодаті, ні милосердя, ні Бога, навіть якщо ми до знемоги станемо співати і дзвонити в церквах і зберемо в них всі цінності світу.
Бог нічого такого не заповів, а тому це Йому без сумніву неугодно.
Тільки той Ізраїль, який служить Богу, йде на благо  вочоловічування Христа. Це належить Йому, улюблений народ, заради якого Він став людиною, щоб врятувати його від влади диявола, гріха, смерті і пекла, дати йому вічне життя і блаженство. Це і є «Вознесіння», про який співає Марія. Апостол Павло говорить: « що Самого Себе дав за нас, щоб нас визволити від усякого беззаконства та очистити Собі людей вибраних, у добрих ділах запопадливих.»(Тит. 2:14). Апостол Петро у 1Пет 2:9 говорить також: «Але ви вибраний рід, священство царське, народ святий, люд власности Божої, щоб звіщали чесноти Того, Хто покликав вас із темряви до дивного світла Свого ». Ось багатства безмежної милості Божої, яку ми отримали не по заслугах, а виключно по благодаті. Тому Марія і каже «і згадав милість», а не наші заслуги і гідності. Ми потребували, але не були гідні. Значить, лише Йому личить хвала і честь, а наші слава і гордість нічого не варті. Ніщо не змушувало Його діяти, крім Його милосердя, яке Він і повинен був явити. Чому ж Марія каже «і згадав», а не "вирішив проявити" милість?



Тому що про неї було обітниця, як каже наступний вірш. Бог так довго чекав, перш ніж явив нам милість, що вже здавалося з усього, ніби Він забув про нас. Але коли Він прийшов, стало ясно, що Він не забув, а постійно думав про виконання своєї обітниці.
Це правда, що під словом «Ізраїль» слід розуміти тільки іудеїв, а не нас, язичників. Але оскільки юдеї не прийняли Його, Він обрав із них деяких і цим виправдав ім'я Ізраїль, а потім створив Ізраїль духовний. Це показано в Бут. 32:24-28, де святий патріарх Яків боровся з Ангелом, який пошкодив йому стегно, щоб показати, що діти не повинні хвалитися плотських народженням, як робили юдеї. Тому він отримав нове ім'я - Ізраїль, як патріарх, який був не просто Яковом, батьком плотських дітей, але Ізраїлем - батьком дітей духовних. Саме слово «Ізраїль» підтверджує це, тому що означає «Божий князь». Це найвище і святе ім'я, в ньому велике чудо перетворення людини Божою благодаттю в таку ж могутню істота, як Сам Бог, коли Він
виконує бажання людини. Ми бачимо це в християнстві. Через Христа воно з'єднується з Богом, як наречена з нареченим, отримує право і силу розпоряджатися тілом нареченого і його маєтком. Все це відбувається через віру. Вірою людина робить угодне Богові, а Бог у Свою чергу робить угодне людині. Тому Ізраїль означає богоподібну і могутню людини, яка є
паном в Бозі, з Богом і через Бога, що можуть робити все. Таке значення імені Ізраїль. Бо «Саар» означає пан, князь, а «ель» означає бог, а разом це буде «Саарела», згідно
іудейської традиції. Такий Ізраїль потрібен Богу. Тому, коли Яків боровся з Ангелом і переміг, Ангел сказав йому (Бут 32:28): «І сказав: Не Яків буде називатися вже ймення твоє, але Ізраїль, бо ти боровся з Богом та з людьми, і подужав.». Про це можна довго говорити, тому що Ізраїль - велика таємниця.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...