Коментарі М. Лютера до Магніфікату (1521)


Друге діяння Боже - знищення духовної гордості:
"Він явив силу Свого рамена, розпорошує тих, хто пишається думкою серця свого!" (Лук.1:51)

Нехай ніхто не бентежиться, що я в різних місцях перевів "явив силу" по-різному. Це було зроблено для кращого розуміння сенсу цих слів, не прив'язаних ні до якого часу, що позначають Божі діяння, які Він творив, творить і буде творити надалі. Тому правильним перекладом буде наступний: "Бог є Господь, чиї справи такі, що Він розсіює гордовитих і благоволить до тих- хто боїться Його ".
Боже "рамено" в Писанні - це Його власна сила, що діє без посередництва тварі. Вона діє таємно, ніхто не помічає її, поки не здійсниться все, коли цю силу і рамено не можна буде осягнути інакше як вірою. Тому Ісая в 53:1 журиться, що деякі мають віру в цю силу і м'яз, кажучи: "Хто повірив тому, що почув від нас, і кому відкрилася рамено Господнє?" 
Все це тому, продовжує він, що сила діє таємно, під не відповідним їй виглядом. І Авакум в 3:4 спочатку говорить: "від руки Його-промені", як прояв Його великої сили, проте потім - "там укриття Його потуги"! Що це значить?
Це означає ось що: Якщо Бог діє через посередництво створіння, то відразу видно, де сила, а де слабкість. Звідси і приказка "Береженого Бог береже". Значить, через який виграв війну у князя Бог переміг переможених. Якщо когось задер вовк або він отримав якесь ушкодження - це відбувається через створіння. Бог створює і руйнує одне створіння через інше. Хто лежить - лежить, а хто вартує - вартує. Зовсім інакше йде справа, коли Бог діє Своєю силою: тоді руйнування і творення відбуваються несподівано і невидимо. Таке Він творить тільки з двома частинами світу - праведними і неправедними. Він робить праведних безсилими і утискатє настільки, що здається - їм кінець, хоча саме тут Він до них ближче всього, але в такій таємниці, що вони самі цього не бачать, а тільки вірують. Тут проявляється повнота сили Божої і Його рука. Де закінчується людська сила, там починається сила Божа, якщо очікуєш її з вірою. Де припиняється тиск, там виривається на волю сила, ховалася під неміччю. Так і
Христос став безсилим на хресті, що було найбільшим проявом сили, і подолав гріх, смерть, світ, пекло, диявола і все зло. Так були сильні мученики і перемагали, так перемагають зараз стражденні й пригноблені. Тому Йоїл в 3:10 говорить: Слабкий нехай говорить: «я сильний», але з вірою і не відчуваючи своєї сили, поки не здійсниться все. І навпаки: Бог дозволяє іншій частині підноситися. Він відводить свою силу і дозволяє їм роздуватися від усвідомлення власної значущості. Бо де входить сила людини, там виходить сила Божа. Коли ж міхур повний і їм здається, що вони перемогли, що вони самі домоглися всього, Бог протикає міхур - і кінець. Дурні! Вони не знають, що поки вони роздувалися і посилювалися, Бог покинув їх і рука Божа не з ними. Тому вони перебувають лише деякий час, а потім зникають, як бульки на воді, неначе їх і не було. Про це говорить Псалом 72, де псалмоспівець дивується, чому нечестиві благоденствують у світі. В кінці він каже: «це важко було в очах моїх, аж доки не увійшов я в святилище Боже і кінець їхній "(Пс. 72:17). Він побачив, що їх піднесення оманливе, що, підносячись, вони насправді принижуються. Як скоро вони бувають зруйновані, як швидко їм приходить кінець, як ніби їх і не було, проходять, як сон. "Бачив я нечестивця грізного, розширюється, подібно укоріненому багатовітвистого дереву, але він пройшов, і ось немає його, шукаю його і не знаходжу "(Пс. 37:35-36).


Лише від відсутності віри ми не хочемо трохи потерпіти, інакше ми б побачили, з якою силою проявляється милість Божа до смиренних, і як рука Божа протистоїть гордим. Ми, невіруючі, намагаємося помацати милосердя і схопити руку Божу, а якщо не відчуваємо їх, то думаємо, що загинули і віддані ворогам, немов милосердя у нас відібрано і рука Божа проти нас. Ми не знаємо Його діла, а значить і Його Самого, не знаємо ні Його милосердя, ні Його руки, бо пізнати його можна і треба тільки через віру. Тому нам потрібно відключити почуття і розум. Очей що спокушають треба вирвати і кинути від себе. Ось два протилежних діяння Божих, з
яких ми дізнаємося, що Бог віддаляється від розумних та мудрих і близький до немудрим і неправим. Це змушує любити і хвалити Бога, втішає душу, тіло та додає сил.
Давайте тепер подивимося на слова «розпорошує тих, хто пишається думкою серця свого». Розсіяння відбувається, як ми вже говорили, коли вони вважають себе найрозумнішими і наймудрішими, а Божої мудрості вже немає і в згадці. Чи міг Він покарати їх краще, ніж віднявши Свою вічну мудрість і дозволивши наповнитися власної, короткочасної, минущою мудрістю? Марія адже говорить «пишається думкою серця», тобто, тих, чиї наміри, оцінки і розум диктуються не Богом, а власним серцем, самим праведним, кращим і наймудрішим. Тому вони і повстають проти смиренних, висміюють їх наміри і правду, переслідують їх, вважаючи правим і вічним тільки свою справу. Добившись же свого, вони починають вихваляти і звеличувати себе. Так робили Юдеї по відношенню до Христа і не бачили, що цим самим їхня справа є безчестям, а Христос - підноситься. Даний вірш, як ми бачимо, говорить про духовні блага, про те, як розпізнати в собі двояку дію Бога. Ми повинні з радістю бути духовно
жебраками і неправими, і нехай противники наші будуть праві. Недовго їм залишилося, надто велика сила пророцтва. Вони не підуть від руки Божої і будуть принижені так само, як високо підносилися. Потрібно тільки вірувати. Де немає віри, Бог усувається і діє відкрито через тварюка, як було сказано вище. Але це не ті справи, якими Він пізнається.
Оскільки тут присутні і сили створіння, це не чисті діла Божі, чинені Їм без чиєї-небудь участі. Бог діє один, коли ми знесилені, буваємо безправні і принижені і відчуваємо на собі силу Божу. Такі щирі справи. Як майстерно Марія викриває лицемірів, дивиться не на руки і не в очі, а в серце, і говорить «пишається думкою серця їх »! Цим вона особливо уражає ворогів Божої істини, якими були Юдеї проти Христа, а зараз - католики. Ці вчені та святі надменни не в своїх одягах і манерах. Вони багато моляться, багато постять, проповідують і студіюють, служать меси, ходять зі смиренно опущеною головою і не надягають багатих суконь. Вони не знають більшого ворога гордовитості, неправди і лицемірства і  більшого друга істини і Бога, ніж вони самі. Як можуть вони пошкодити істині, такі святі, смиренні і вчені? Сама їхня істота
сяє і рухає масами. Ах, як милостиві їх наміри, як вони закликають Бога і шкодують бідного Ісуса, за те, що Він так недобре надходить, так гордовито і не так смиренний, як вони. Про таких Ісус говорить в Мт. 11:19: «І виправдалася мудрість своїми ділами», тобто,
«Вони праведно і мудріше Мене Самого, Істини Божої; що Я роблю - неправильно, і вони Мене повчають».
Це самі шкідливі і нестерпні люди на землі, в них пекельна, скажено гордовитість серця, їм все дарма. Вони не слухають. Те, що йдеться, їх не стосується; нехай бідний грішник слухає, ним же це ні до чого. Іоанн в Лк. 3:7 називає їх породженням єхидни, Христос теж. Ось істинно винні, що не бояться Бога і придатні тільки до того, щоб Бог розсіяв їх з усією їх пихою, тому що ніхто не переслідує істину і мудрість більше, ніж вони, хоча і заради Бога і справедливості, як уже говорилося. Тому вони повинні бути першими серед трьох ворогів Божих на цій стороні. Багаті - самі менші вороги, сильні творять багато більше, проте «вчені» - це найбільші вороги, підбурюють всіх інших. Багаті знищують істину в самих собі, сильні виганяють її з інших. Вчені ж - найнебезпечніші - гасять істину як таку і підміняють її помислами свого серця, так що
істина вже ніколи не зійде. Наскільки сама істина краще людей, в яких вона живе, настільки вчені гірше сильних і багатих. Так, Бог - їх лютий ворог, як вони і заслуговують.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...