Коментарі М. Лютера до Магніфікату (1521)

Вітраж - Магніфікат
"І зрадів дух Мій у Бозі, Спасі моїм"
Що є дух? Те, що осягає незбагненне через віру. Марія називає Бога Спасителем і Блаженством, якого вона не бачила і не відчувала, але твердо вірила, що Він її Спаситель і Блаженство. Цю віру в ній народив Бог. Природно вона раніше називає Бога Господом, ніж Спасителем і раніше називає Його Спасителем, ніж починає перераховувати Його діяння. Цим вона вчить нас, якправильно любити і славити Бога і не шукати свого. Тільки той істинно любить і прославляє Бога, хто любить і прославляє Його за добрість, а не той, хто лише радіє Його дарам. Це - висока, чиста, ніжна любов і хвала, відповідна високого, ніжного духу Діви. Любов інших нечиста і збочена. Це - самолюбні, які шукають свого замість того, щоб любити і Бога хвалити за Його добрість.Вони бачать тільки себе і надають значення тільки тому, наскільки Бог благий по відношенню до них. Поки Бог благ, вони радіють, співають і хвалять Його. Коли ж Він приховує Своє обличчя і перестає виливати на них благість і світло, залишаючи голими і жебраками, їх любов іхвала відразу ж вичерпуються. Вони не можуть любити і славити Бога, коли Його благість прихована, доводячи цим, що їх дух не радіє в Спасителі. Їх любов і хвала ставилися не до чистої доброти. Вони більш почитали блага, ніж Благодійника, а не Творця. Вони не могли однаково жити в достатку і недоліку, багатстві і бідності, як говорив Павло у Філ. 4:11, 12: "Я навчився ... жити і в упокоренні, умію бути й у достатку ". Про це говорить і Псалом 48:19: вони хвалять Тебе, поки ти чиниш їх потреби. Вони думають про себе, а не про Тебе, хочуть тількизадоволення і благ. Їм немає до Тебе справи. Христос говорить в Ін. 6:26: "Істинно, істинно кажу вам: ви шукаєте Мене не тому, що бачили чудеса, але тому, що їли хліб і наситилися ". Такі нечисті духи плямують дари Божі, заважають Йому їм не чинити і навіть рятувати їх.Вислухайте приклад:
У однієї благочестивої жінці було видіння: перед вівтарем сиділи три діви. Під час меси від вівтаря до них підбіг симпатичний хлопчина. З першої дівою він був доброзичливий і ласкавий, посміхався їй. З другою він вже не був ні милий, ні ласкавий; але, піднявши її покривало, посміхнувся їй. Третій він не подав ніякого дружнього знака, вдарив її по обличчю, штовхнув, взагалі поводився вороже, а потім швидко побіг до вівтаря і зник. Побаченне було витлумачено жінці так: перша діва означала нечисті, самолюбні духи, які чекають, що Бог буде їм не чинити й виконувати їх волю більш, ніж вони - Його. Вони не хочуть відмовляти собі ні в чому, бажають завжди мати розраду і втіху в Бозі, не задовольняються однією Його добротою. Друга діва - це духи, вже почали служити Богу, вже терплять деякі нестатки, але ще не зовсім відмовилися від користолюбства і самолюбства. Богу доводиться іноді зглянутися на них, давати їм від Своїх благ, щоб вони через це навчилися любити і славити Його чисту благість.Але третя діва, бідна попелюшка, не має нічого, крім поневірянь і нещасть, не шукає для себе ніякої користі, задовольняється тим, що Бог благий, навіть якщо їй ніколи не доведеться це відчути - що, погодьтеся, малоймовірно. Вона поводиться в обох випадкаходнаково: любить і прославляє Божу благість незалежно від того, чи відчуває вона її чи ні, не прив'язується до благ, коли вони є, не відпадає, коли їх немає. Це справжня Наречена, яка говорить Христу: "Не хочу твого, хочу самого Тебе. В радості не стану любитиТебе більше, а в прикрості - менше ". Такі духи виконують написане Ісаєю в 30:21: "ось шлях, ідіть", якби ви ухилилися направо і якби ви ухилилися наліво ", тобто" любіть Бога однаково і правдиве, не шукайте свого ". Такий дух був і в Давида. Коли він був вигнанийсвоїм сином Авесаломом з Єрусалиму, міг навічно залишитися проклятим, ніколи знову не стати царем і не знайти Божого благовоління, він сказав: "якщо я знайду ласку в очах Господніх, і Він поверне мене і дасть мені бачити його й оселю його. А якщо Він скаже так: "Не бажаю тобі", ось я: нехай зробить мені, як добре в очах "(2 Цар. 15:25). Що за чистий дух! У найглибшій потребі не перестав він любити Божу благість, хвалити Його і йти за Ним. Такий же дух ми бачимо у Божої Матері Діві Марії, яка серед великих, рясних благ не прив'язується до них, не шукає користі для себе, але зберігає свій дух, люблячи й хвалячи чисту благість Божу, готова з вдячністю позбутися всього і прийняти від Бога бідність, наготу і нужду. Володіючи багатством, повагою і владою багато важче стримати себе, ніж в бідності, приниженні і немочі, бо багатство, почесті і влада є грунтом для зла. Тим більше гідний хвали чистий дух Марії, що знаходиться у великій честі, але залишається непереможеной. Вона ніби не помічає нічого, веде себе як завжди, тримається тільки Божої доброти, яку не бачить і не відчуває, а блага, які бачить, залишає без уваги, не шукає свого, що і робить істинними її слова "зрадів дух мій в Бозі, Спасі моєму ". Воістину це дух, веселосердих не заради Божих благ, даних йому, а заради самого Бога, Якого не відчуває, заради Спасіння, пізнаваного однією тільки вірою. Про ці праведних, смиренних, голодних, богобоязливих парфумах піде мова далі. Тепер можна судити, наскільки світ сповнений помилкових проповідників і святих, багато проповідують бідному народові про добрі справи. Звичайно, є деякі, хто проповідує про добрі справи правильно (велика частина проповідує людське вчення, яке самі видумали і піднесли), але навіть найкращі з них, на жаль, знаходяться далеко від істинного шляху. Вони захоплюють народ в сторону, навчаючитворити добрі справи і вести праведне життя не заради благості Божої, а для власної користі. Бо якби не було раю і пекла, якби Божа добрість не давала переваг, вони не любили і не славили б її. Вони лише самолюбні і найманці, раби, а не діти, чужі, а не спадкоємці. Вони перетворюють себе в божків, яких Бог повинен любити і славити, робити їм те, що вони повинні бробити Йому. У них немає духу, Спаситель для них не Бог, а Його блага, якими Бог повинен їм служити. Це діти Ізраїлю, які в пустелі не хотіли задовольнятися манної, а вимагали м'яса, цибулі та часнику (4 Книга Мойсея, Числа 11:4 і далі).На жаль, весь світ, всі монастирі та церкви сповнені такого народу. Вони ходять у своєму хибному, викривленому, несправедливім дусі і змушують інших робити те саме. Вони підносять добрі справи так високо, що сподіваються заслужити ними рай, хоча одна тільки благістьБожа повинна бути проповідуваної і цінять вище за все. Ми повинні знати, що як Бог з однієї лише благості без всяких заслуг рятує нас, так і нам слід творити справи, не шукаючи винагороди і користі, бажати тільки Його благовоління, не дбати про нагороді - вона прийде сама. Як неможливо, щоб нагорода не прийшла, коли ми поступаємо праведно в чистому, праведному дусі, так неминуче Бог відкине самолюбний, нечистий дух і не дасть йому ніякої нагороди. Це подібно до того, як якщо б син-спадкоємець служив батькові даром, тільки заради батька. Якщо ж син служить батькові заради спадщини та маєтку, він гідний осуду і повинен бути відкинений.

Джерело

© Переклад на рос. мову Євангельське Лютеранське Служіння, 2003
    Переклад на укр. мову Сергій Березін, 2012 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...