Коментарі М. Лютера до Пісні Богородиці (1521): Вступ

Сандро Боттичеллі - «Мадонна дель Магнифікат»

"А Марія промовила: Величає душа моя Господа, і радіє мій дух у Бозі, Спасі моїм, що зглянувся Він на покору Своєї раби, бо ось від часу цього всі роди мене під прихильністю Бога вважатимуть, бо велике вчинив мені Потужний! Його ж Імення святе, і милість Його з роду в рід на тих, хто боїться Його! Він показує міць Свого рамена, розпорошує тих, хто пишається думкою серця свого! Він могутніх скидає з престолів, підіймає покірливих, удовольняє голодних добром, а багатих пускає ні з чим! Пригорнув Він Ізраїля, Свого слугу, щоб милість згадати, як прорік був Він нашим отцям, Аврааму й насінню його аж повіки!"  (Лук.1:46-55)

Передмова і вступ: 
Щоб зрозуміти цю святу хвалебну пісню, зауважимо, що славна Діва Марія каже, освічена і навчена Святим Духом. Тому що ніхто не розуміє Бога і Слово Боже правильно, якщо не дано йому Духом Святим. Ніхто не отримує від Духа, поки не випробує і не відчує. Цьому вчить нас Дух Святий у Своїй школі, поза якою всі - порожня балаканина. Коли Свята Діва дізналася, що Бог створив їй велич, незважаючи на її малість, негідність, бідність і презирство, вона завдяки Святому Духу знайшла велику мудрість і знання про те, що Бог є Господь, хто підносить принижене і понижає піднесене, що руйнує побудоване і будує зруйноване. 


Як Бог на початку створив світ з нічого, за що називається Творцем і Всемогутнім, так незмінно діє Він і зараз, і всі Його творіння до кінця світу влаштовані так, що Він з нікчемного, малого, жалюгідного, бідного, мертвого робить дорогоцінне, високе, блаженне й живе. І навпаки: все, що дорогоцінне, шановане, блаженне, живе, Він робить малим, нікчемним, бідним і мертвим.Жодна тварина не здатна творити з нічого. За словами Данила, очі Бога спрямовані вниз, а не вгору (пісня трьох отроків у печі вогненної): "Ти сидиш вище херувимів і дивишся в глибини" [3]. "бо високий Господь, але бачить низького, а гордого Він пізнає іздалека!" (Пс.138:6). "Хто подібний до Господа, нашого Бога, що мешкає на висоті, та знижується, щоб побачити те, що на небесах і на землі?" (Пс. 113:6-7). Він - Всевишній, і вище Нього немає нічого, тому Він не може дивитися вгору, і навколо Себе дивитися не може, тому що Йому немає рівних. Він дивиться всередину Себе або вниз, і чим нижче хтось, тим краще Він його бачить. Але світ і людське око влаштовані інакше: вони дивляться тільки вгору, завжди підносяться. Як говориться в Приповістях 30:13, "покоління, які гордісні очі його, а повіки його як піднеслися!" Ми постійно бачимо, як хтось спрямовується до пошани, могутності, багатству, вченості, хорошого життя, намагається наблизитися до великих і високопоставлених, яких всі люблять, яким зрадістю служать. Кожен хоче долучитися до їх висот. Однак, праведними в Писанні названі лише деякі князі і царі. І навпаки: ніхто не хоче дивитися вниз, де бідність, безчестя, нужда, стогони і страх. Від таких людей все відвертаються і біжать, їх соромляться, їх кидають у біді, їм ніхто не допомагає, не захищає, щоб вони теж змогли стати чимось. Їм доводиться залишатисясеред принижених і зневажених масс. Серед людей немає творця, який би зробив щось з нічого. Однак, Павло у Рим. 12:16 вчить нас: " не величайтеся, але наслідуйте слухняних".Один тільки Бог споглядає в глибини, на нужду і стогони. Він близький всім приниженим. Як говориться в 1 Петра 5:5, "бо Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать! ". За це Йому віддають любов і хвалу. Ніхто ж не може хвалити Бога, якщо раніше не полюбить Його. Ніхто не може любити Його, поки не дізнається. Ніхто не може пізнати Його інакше, ніж через діла, які Він являє нам особисто або через інших людей. Коли ж ми пізнаємо, що Він - Бог, що поглядає в глибини, що допомагає бідним, зневаженим, нещасним, страждаючим і покинутим, тоді серце наше чиниться  любов'ю і блаженством, стрибає від задоволення, яке знайшло в Бозі. В одну мить Дух Святий дає нам велике знання і радість. Тому Бог і поклав на всіх нас смерть, дав улюбленим своїм дітям християнам хрест Христовий з незліченними стражданнями і нестатками. Так, Він попускає їм часами впадати в гріх, щоб дивитися в ще більші глибини, більше допомагати, більше творити справ, показати Себе істинним Творцем, Якому подобає любов і хвала. Але світ з його гордими очима противиться Богу і перешкоджає Його дії та допомоги, заважає пізнавати, любити і хвалити Його, краде у Нього славу, а у себе - радість, веселощі та блаженство. Тому Бог кинув Свого єдиного улюбленого Сина Христа в безодню страждань, і в Ньому показав, куди спрямовані Його погляд, справа і допомога, яка Його природа, рада і воля. Тому Христос, котрий переніс все, навіки перебуває в сповіданні, любові і хвалі у Господа. Як говорить Псалом 21:7, "бо Ти ... звеселиш його радістю, як буде він разом з Тобою!". Це означає, що Він бачить і сповідує. Псалом 45:18 теж говорить, що святі будуть зайняті лише прославленням Бога на небесах за те, що Він зглянувся на них в приниженні, дозволив їм сповідувати, любити і славити Себе. Ніжна Мати Христова робить те ж. Своїм прикладом і словами вона вчить правильно сповідати, любити і прославляти Бога. Вона з радісним серцем славить Його за те, що Він зглянувся на неї, незважаючи на її нікчемність, з чого можна зробити висновок, що у неї були бідні і незнатні батьки. Простоти заради зауважимо: в Єрусалимі та багатьох інших містах без сумніву були дочки священиків і радників, багаті, красиві, молоді, освічені, шановані всіма людьми (як зараз дочки королів, князів і багатіїв). Але Марія навіть у рідному Назареті не належала до сім'ї правителів. Вона була дочкою простих, бідних людей, яких ніхто не поважав. Для сусідів і їх дочок вона була всього лише робітницею, наглядати за худобою і будинком. Її поважали не більше, ніж у наш час поважають бідну служницю, що робить у будинку, що накажуть.
Ісая пророкував так: "І вийде Пагінчик із пня Єссеєвого, і Галузка дасть плід із коріння його.І спочине на Нім Дух Господній, дух мудрости й розуму, дух поради й лицарства, дух пізнання та страху Господнього." (Іс. 11:1 і далі). Пагінчик - це рід Єссея або Давида, галузка - Діва Марія, а плід - Христос. Як неможливо уявити, що з сухого, гнилого ствола і кореня місця виросте прекрасний відросток, так неможливо було припустити, що Марія, діва, стане матір'ю такого Немовляти. Я думаю, вона була названа галузкою і коренем не лише тому, що надприродним чином, зберігши дівоцтво, стала матір'ю, як якщо б з мертвого пня виріс живий стовбур, але й тому, що царський рід Давидів, у силі, багатстві і щастя процвітав за часів Давида і Соломона, був шанований в світі. Але до часу пришестя Христа священики привласнили цю честь і стали правити самі, а царський рід Давидів опинився в бідності і презирстві, як мертвий пень, не маючи надії, що з нього знову відбудеться славний цар. Але ось, в найнесподіваніший момент, є Христос, народжується від мерзенного стовбура, від бідної діви. Гілка і колір виростають від тієї, яка дочки Анни і Каяфи не вважали б гідною служити їм. Отже, Божі справи і очі спрямовуються в глибини, а людське обличчя і справи - тільки вгору.

Джерело
© Переклад на рос. мову Євангельське Лютеранське Служіння, 2003
    Переклад на укр. мову Сергій Березін, 2012 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...