МОЯ ПЕРША ПРОПОВІДЬ: Людина не може зробити те, що може Бог


«І запитався Його один із начальників, говорячи: Учителю Добрий, що робити мені, щоб вспадкувати вічне життя? Ісус же йому відказав: Чого звеш Мене Добрим? Ніхто не є Добрий, тільки Сам Бог! Знаєш заповіді: Не чини перелюбу, не вбивай, не кради, не свідкуй неправдиво, шануй свого батька та матір. А він відказав: Усе це я виконав від юнацтва свого! Як почув це Ісус, то промовив до нього: Одного тобі ще бракує: Розпродай усе, що ти маєш, і вбогим роздай, і матимеш скарб свій на небі. Вертайся тоді, та й іди вслід за Мною! А він, коли почув це, то засумував, бо був вельми багатий. Як побачив Ісус, що той засумував, то промовив: Як тяжко багатим увійти в Царство Боже! Бо верблюдові легше пройти через голчине вушко, ніж багатому в Божеє Царство ввійти... Ті ж, що чули, спитали: Хто ж тоді може спастися?А Він відповів: Неможливеє людям можливе для Бога!» (Лук.18:18-27)
1)       Спасаюча себе людина
а) Самовпевнена людська гріховність
Шановні брати та сестри! Уявіть собі сучасних українських багатіїв, що відкидають Бога, наскільки вони схожі на цього юнака. Багато хто з них займається різними благодійними фондами, ніби роблячи добро всім навколо, ніби підкупаючи своє сумління і Бога. Багатьох з них ми можемо побачити по телебаченню, на святковому богослужінні під час Різдва чи Великодня. Але в їхньому серці як і в серці багатого юнака відчуваються сумніви - вони не мають мира з Богом. Вони мають все необхідне і на багато більше для того щоб прожити, але їхнє сумління підказує їм, що щось не так. Їхня гріховна природа хоче примирення з Богом, методом підкуплення Бога. Але чи можна купити прощення гріхів, чи можна мати спасіння такою ціною?
Так одного разу, вирішив підійти до Господа один з молодих начальників. Він напевно вже чув про Ісуса Христа, про багато зцілень нашого Господа і боротьба в його сумлінні привела його до Ісуса. Молодий хлопець не знає що робити, багатій сприймає Ісуса, як юдейського вчителя,  він настільки далекий від справ духовних, що починає свою розмову зі лестощів (немов хоче скласти добру угоду), він каже: «Учителю Добрий, що робити мені, щоб вспадкувати вічне життя?».  Самовпевнений молодий бізнесмен хоче купити вічне життя. Молодий хлопець думає що він може купити Бога. Але хіба від нас залежить чи вспадкуємо ми щось чи ні? Вспадкування чогось залежить не від нас, а від того хто може надати щось у спадок. Бог не хоче щоби ми – недосконалі, самовпевнені грішники  щось робили бо це не в наших силах. Ісус Христос, наш Господь чітко відповідає на ці лестощі, немов підштовхуючи хлопця до правильної відповіді. Ісус каже ці слова як людина, а не як Бог. Господь каже що: «Ніхто не є Добрий, тільки Сам Бог!» Ніхто не є Святим тільки Бог, не хто не є досконалим, добрим, гідним вічного життя, але тільки Бог гідний цього. Господь далі перечислює заповіді Божі. Господь знав на перед, Ісус бачить серце багатія, яке проголошує себе праведним, гріх проголошує себе головним. Хлопець впевнений що все добре, він виконав весь закон, а що не виконав то можна купити. Але Ісус Христос не даром проголошує ці заповіді – це п’ять заповідей. Ми можемо сказати напевно що Господь побавчивши серце юнака, побачив які заповіді найбільше хлопець не виконував, та перечислив їх.
б) Результат виконання діл для спасіння.
Але хлопець, як кожний грішник само проголошує свою без гріховність. Багатий Юнак каже: «Усе це я виконав від юнацтва свого!» Хлопець каже що вже виконав він все, більше нема чого виконувати. Все! Заповіді закінчилися!
Почувши цю само праведність, Ісус одразу реагує, Він каже слова, які розчарують і засмутять молодого багатія. Юнак думав, що все він виконав і більше не треба нічого виконувати.  А Ісус знаючи тверде серце хлопця, одразу бє в найболючішу частину – багатства. Ісус каже: «Одного тобі ще бракує: Розпродай усе, що ти маєш, і вбогим роздай, і матимеш скарб свій на небі. Вертайся тоді, та й іди вслід за Мною!»
Багато людей читаючі ці вірші, вважають що Ісус має на увазі в цих віршах нову заповідь – розпродати все. На справді Ісус Христос хоче щоб люди слідували за ним – ставили на перше місце Бога.
Юнак так не робив, на першому місці в нього стояли багатства, сьогоднішні багатії які пропагують гроші , таким чином підкреслюють що для них важливі багатства. Кожна людина має властивість ставити на місце Бога когось чи щось. Юнак засумував, молодий начальник не міг розлучитися зі своїм скарбом, він відштовхнув найдорогоцінніший скарб – Ісус Христа.
Сьогодні багато людей та деякі церкви наголошують про спасіння ділами. Вони як той юнак, хочуть заблагати та підкупити Бога  своїми добрими ділами. Вони наголошують про спасіння добрими ділами. Багато святих отців свого часу покладалися частково на себе у спасінні. Але цей результат гріховної самовпевненості в тому що людина може догодити Богу ділами, не призводить до спасіння. І результат призводить до халепи.
«А всі ті, хто на діла Закону покладається, вони під прокляттям. Бо написано: Проклятий усякий, хто не триває в усьому, що написано в книзі Закону, щоб чинити оте!»(Гал.3:10) Саме так каже Святий Дух через апостола Павла. Закон не може давати людям життя, він може тільки травити гріх – і це є прокляття, бо Закон зїдає душу. Спасіння встановлене Ісусом не через добрі діла. А виконати Закон людина повністю не може. Тож людина може потрапити в місце про яке попереджав Ісус – Пекло. Саме пекло є місцем для тих хто вирішив стати як Бог – думаючі виконати чи само проголошувати своє повне виконання закону – яке не можливо людині. Людина, що думає сама себе спасти отримає прокляття, вона буде проклята самим Богом і горітиме у пеклі. Людина що каже що вона виконала весь закон, немов ставить себе на місце Бога. Юнак хоче виконати те що людина в принципі не може виконати. Все це є гріх і якщо ми хочемо таким чином отримати спасіння нам варто покаятися і доручити наше спасіння Богові.
2)      Спасаючий людей Бог
а) Виконати закон може тільки Бог
Дозвольте вам розповісти одну історію із біографії видатного спортсмена. Один з видатних атлетів світу, олімпійський чемпіон та девтнадцяти кратний світовий  рекордсмен  по важкій атлетиці, повинен був повторити свій особистий  рекорд та підняти 200 кг на одному тренуванні. На цьому тренуванні удостоєний був споглядати один молодий починаючий атлет. Молодий спортсмен дуже хотів бути чемпіоном і задумав підняти першим цю занадто важку вагу. Перед тим як повинен підняти штангу чемпіон, молодий самовпевнений юнак вирішив підняти цю вагу. Підійшовши до штанги хлопець не зміг ані трохи підійняти її. Коли хлопець зрозумів що йому не варто це було робити він побачив навколо багато тренерів та спеціалістів які реготали над цими слабкими спробами. І тоді підійшов чемпіон і підійняв цю важку для хлопця штангу. Засмучений хлопець сидів та дивився на чемпіона. А сам чемпіон коли скинув штангу на підлогу перше підійшов до хлопця та сказав: «Не варто було робити те, що ти не можеш робити!»
Як на цього молодого спортсмена схожий – цей багатий юнак, вони хочуть зробити те на що вони не призначені. Ми не призначені самі себе спасати. Ця робота для Бога. В цій історії чемпіон є прототипом нашого Господа. Ісус Христос взяв на себе велику вагу виконання Закону на яке ми не здатні. Ісус каже: «Як тяжко багатим увійти в Царство Боже! Бо верблюдові легше пройти через голчине вушко, ніж багатому в Божеє Царство ввійти...» Тут Господь каже в чітко що не можливо людині спастись. Але Господь був призначений на це. Саме Ісус народився, і від початку народження виконував Закон. Він виконав те на що ми не спроможні від самого народження. Він був обрізаний, охрещений за ради нас. Він кожного разу біг до Єрусалиму, щоби виконати Закон. Ісус виконав закон. Тепер ми не під владою Закону. Нас визволив Ісус – справжній чемпіон!
б)  Очистити від гріха може тільки Бог
Далі ми читаємо по тексту: «Ті ж, що чули, спитали: Хто ж тоді може спастися?А Він відповів: Неможливеє людям можливе для Бога!» Наше спасіння не залежить від виконання Закону бо Ісус виконав Закон. Але хто ж нас очистить від гріхів? Теж наш Господь. Наш Господь підняв велику штангу нашого спасіння – Він підняв виконання Закону та взяв на себе всі гріхи людства. Людині ніколи не зможе зробити те що зробив Бог. Можливо Богові все, Господь зробив все для нашого спасіння, він помер щоби ми були з ним. Він помер щоби ми грішники не загинули, а мали спасіння від вічної смерті. Ісусова штанга складається зі двох гир і ці гирі не може підняти людина.
Господь хоче щоби ми довірили справу спасіння Йому, бо саме Йому це призначено – нашим Небесним Отцем! Тож нам не варто надіятися на себе у справах спасіння, а тільки на нашого Господа – Ісуса Христа, який виконав всі умови. Ісус нас спас щоби ми йому довірилися і мали спасіння! Давайте казати Богу як Яків Ізраїль казав: «Спасіння від Тебе чекаю, о Господи!  (Бут.49:18)». Амінь!

Коментарі

  1. Проповідь дійсно вірна, але хіба головна проблема людей, що її чули, самоправедність?

    ВідповістиВидалити
  2. Я так розумію цю історію з Нового Заповіту. А людська гріховність інколи себе само виправдовує.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Проповедь на посещение Марией Елизаветы