Проповідь на Середу 1-ого Тиждня після Трійці



"Початок Євангелії Ісуса Христа, Сина Божого, Як написано у пророків: Ось, Я посилаю Ангела Мого перед лицем Твоїм, котрий приготує шлях Твій перед Тобою. Голос волаючого в пустелі: Приготуйте шлях Господові, рівняйте стежки Йому. З‘явився Іван, хрестячи в пустелі і проповідуючи хрещення каяття для прощення гріхів. І приходила до нього вся країна Юдейська і єрусалимляни, і хрестилися від нього всі в річці Йордан, сповідуючи свої гріхи. А носив Іван одежу з верблюдячого волосу і шкуратяний пояс на крижах своїх, і їв сарану та дикий мед.І проповідував, кажучи: Йде за мною Сильніший від мене, у Котрого я негідний, нахилившися, розв‘язати ремінця на Його взутті; Я хрестив вас водою, а Він буде хрестити вас Духом Святим." (Мк. 1:1-8)
Часто в нашому житті відіграє важливу роль підготовка. У тлумачному словнику, слово Підготовка означає дію за значенням, вживання заходів в очікуванні чогось, тренування, навчання, в переносному значенні - запас знань і навичок, здатність виконувати певну роботу. Подивіться як в нашому житті важлива підготовка, наприклад підготовка до вагітності або до пологів - допомагає нам запланувати вагітність і фізично, психологічно бути готовим до пологів. Ми не обійдемося без підготовки до школи, університету, контрольної, іспиту. Є підготовка до сну - наприклад молитва перед сном і гігієнічні вправи. Є підготовка до богослужіння, підготовка до сповіді. Підготовка до вечірньої молитви і підготовка до проповіді - без них сьогодні наша вечірня молитва не відбулася.
U Мир вам усім у Христі! Амінь. U
Марк починає писати Євангеліє, добру звістку про Ісуса Христа - Сина Божого. Метою Марка є свідчити про справи Ісуса Христа як про Сина Божого. Ці слова напочатку говорять нам що Марк - автор євангелія сприймає і пише про Христа як про Бога. Блага звістка Марка полягає в тому, що Бог дав спасіння через життя, смерть і воскресіння Ісуса Христа. Далі автор євангеліє цитує слова пророка Ісаї і Малахії. Господь посилає особливу людину, людину божу, вірного Господу, який буде як ангел, тобто як посланник Божий проповідувати про прихід Христа і приготує дорогу для Господа. Цей посланник буде особливим, він підготує світ і церкву до Христа. Він буде жити в пустелі, і його голос буде чути по всьому Ізраїлю. Він буде проповідувати і пыдготує шлях, яким піде сам Христос. Цей шлях прямий призведе до спасіння багатьох людей. Ось ми бачимо в тексті, пряме виконання пророцтва Ісаї. Марк не описує ні різдва Христа, не різдва Івана Хрестителя. З'являється Іоанн який є предтечею Ісуса Христа, предтечею Царя Царів. І ось Іоанн займається тим що готує шлях для Христа, він живе в пустелі як і пророк Ісая і проповідує всім про хрещення на покаяння щоб прощені гріхи були тим хто хрещений буде. Головне завдання Івана це проповідувати про покаяння. Адже всі люди грішили, від дітей до старших, бідні і багаті. Всі ті хто був хрещений, були хрещені на покаяння і їм відпущені були гріхи їх. Головним завданням Іоанна полягала в тому щоб всі визнали свій гріх перед Богом і хрестився в знак покаяння. Тому вони отримували відпущення гріхів і були примирені з Богом. Ті ж що не хрестилися, не мали миру з Богом. До Івана Предтечі приходило багато людей, а особливо більшість мешканців Юдеї та Єрусалиму. Вони каялися в гріхах своїх перед Богом і хрестилися в знак свого каяття перед Богом.
Далі ми читаємо докладно про те як жив Іван, він як і Ісая носив одяг з верблюжого волосу, мав шкіряний пояс і харчувався диким медом і акридами. Якщо на все це подивитися, то ми побачимо що Предтеча виглядав достатньо не стандартно як для сьогодні так і для жителів тих часів. Він був одягнений спеціально для того щоб жити в пустелі. Він по-особливому харчувався, я не впевнений що сьогодні хтось то так харчується. Диким медом і сараною. Також подивившись інші євангелія можна помітити що всі зобов'язання Предтечі є особливою обітницею назорейства перед Богом. З усього цього можна сказати що Іван особлива людина був посланий Богом для особливої ​​місіей: «приготувати дорогу для Господа Христа». Далі Предтеча виконуючи свою місію христити на покаяння, та свідчить про прихід Спасителя Христа, який в 100 разів сильніший, праведний, всемогутній і Святий. І Предтеча визнає що він по грішній природі своїй не гідний навіть розв'язати ремінь взуття Його. Тим самим засвідчуючи про милість Господню, адже ми не гідні через власну грішність різдва Сина Божого, але Спаситель нам дається по великій Милості Божої. Предтеча каже: «Я хрестив вас водою, а Він хреститиме вас Духом Святим». Іван Хреститель говорить про особливі дії Ісуса Христа. Хрещення Івана створено для часу підготовки до приходу Христа. Хрещення Івана на покаяння, а хрещення Ісуса Духом Святим це виконання Утішителем, це послання Утішителя Духа Святого на апостолів, ось про що говорить Предтеча, про П'ятидесятницю. Іванове хрещення не матиме сили після великого доручення Ісуса Христа, коли з'явитися нове хрещення - хрещення в порятунок, хрещення в ім'я Святої Трійці. Це хрещення дає нам відпущення гріхів, позбавляє нас від смерті і диявола і дарує нам вічне спасіння всім віруючим. Коли вода з'єднується зі Словом, вона стає Хрещенням Ісуса, благодатною живою водою і відроджує обмиванням у Святому Дусі. Хрещення Святим Духом це коли ми сповнюємося Утішителем і Він перебувати в нас і живе в нашому тілі. У п'ятидесятницю апостоли були хрищені Духом Святим, через нього почали проповідувати різними мовами. Коли ми були хрищені - ми отримали Духа Святого. І через це Хрищення Дух Святий працював з нашим серцем. Через Утешителя ми були звернені в християнську віру. Дух Святий діє в нашому серці і зараз. Саме Він хоче щоб ми кожен день вранці каялися у своїх гріхах і боролися зі своєю гріховністю завжди, Дух Святий хоче що б ми вивчали і читали Слово Боже кожен день, щоб ми частіше молилися, що б ми свідчили про Христа, що б ми служили ближнім , щоб росли у вірі. Бог спонуакає нас и допомогає нам коли ми починамємо виконувати Його волю.
U І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі. U

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...