Проповідь на Неділю після Різдва





Текст на якій основана проповідь:
Тож кажу я: поки спадкоємець дитина, він нічим від раба не різниться, хоч він пан над усім, але під опікунами та керівниками знаходиться він аж до часу, що визначив батько. Так і ми, поки дітьми були, то були поневолені стихіями світу. Як настало ж виповнення часу, Бог послав Свого Сина, що родився від жони, та став під Законом, щоб викупити підзаконних, щоб усиновлення ми прийняли. А що ви сини, Бог послав у ваші серця Духа Сина Свого, що викликує: Авва, Отче! Тому ти вже не раб, але син. А як син, то й спадкоємець Божий через Христа.” (Гал. 4:1-7).
Мир вам усім у Христі! Амінь.
Наш розум так учинено Богом, що ми краще дізнаємося, якщо одну річ порівняти з іншою. Для того, аби краще зрозуміти щось невідоме чи незнайоме, його варто порівняти з чимось знайомим або з тим, що нам краще відомо. Павло використовує притчу для того, щоб нас повніше навчити про відношення Старозавітних єврейських віруючих до Мойсеєвого Закону. Бажаючи показати духовну недосконалість тих , хто перебував під законом Мойсея, Павло наводить у приклад Спадкоємця в дитячому Його віці. Хоча за правом народження Той і був власником всього, тобто успадковував все, що належало його батькам, він, будучи дитям, немов раб, перебував у підпорядкуванні - в тому сенсі, що не користувався свободою і не міг брати самостійних рішень. Справді, адже він підпорядковувався своїм піклувальникам або вихователям, які спостерігали за ним, і знаходиться він аж , охоронявшим його майно , - те, яке належало йому успадкувати. І такий стан тривало до тих пір, доки спадкоємець не досягав "віку сина": стародавні євреї, греки і римляни по- різному визначали цей вік. Згідно римському закону, його встановлював для своєї дитини батько, і це супроводжувалося урочистою церемонією вручення йому спеціальної чоловічої тоги - на знак офіційного визнання за ним прав сина і спадкоємця. Чоловічу тогу могли носити лише громадяни Риму, вона була особливо прикрашена, це означало соціальний статус носія. Той хто одягав білосніжну тогу, претендував на державний пост.
Згаданий приклад потрібен був апостолу для ілюстрації різниці між положенням віруючих до їх обігу і нинішнім їх станом. Перше, в стані духовної незрілості, вони були подібні рабам. Про цю їхню несвободу (і масштаби її ), Павло говорить як про поневолення стихіями світу. Під "поневолені стихіями світу" правильніше розуміти те, що відповідало початковим ступеням релігійного досвіду людей , будь-то євреї , які перебували в кайданах закону , або язичники , що були у полоні у своїх варварських примітивних релігій, тому були теж засуджені Богом. Такими були колись і ми, дорогі у Христі. Отже , всі люди були і залишаються в поневоленні, поки Христос не звільнить їх.
Слово: Бог - говорить нам про Божественне втручання у справи світу, що несе людству надію і звільнення. Подібно до того, як батько дитини сам вибирав час оголошення його дорослим сином, Небесний Отець призначив час приходу на землю Христа - з тим, щоб люди могли перейти з рабського "підзаконного" стану в стан духовного "усиновлення". Це "час" настав тоді , коли римська цивілізація встановила мир на величезній території, підпорядкувавши їй, і проклала на ній розгалужену систему доріг, що полегшило подорожі; коли грецька цивілізація дала цієї імперії свою мову, прийняту у всіх її куточках; коли євреї проголосили по всіх синагогах Середземномор'я віру в єдиного Бога і надію, пов'язану з майбутнім приходом Месії. Саме тоді Бог послав Сина Свого, що існував ще до створення світу і залишив Небо для того, щоб на землі здійснити місію з спокути роду людського. "Син" мав не тільки Божественну природу, а й людську, оскільки Він народився від жінки. Згадка тут про матір Ісуса узгоджується з доктриною про непорочне зачаття, як говориться про це в Євангеліях. Далі: Христос, як це було покладено юдеєві, під Законом. Він до кінця, ні в чому не порушивши, виконав його та у кінці-кінців поніс на Собі його прокляття: Христос відкупив нас від прокляття Закону, ставши прокляттям за нас, бо написано: Проклятий усякий, хто висить на дереві” (Гал. 3:13). Для всіх , хто порушив закон і підпав таким чином під засудження ним, має надію. Але не в людині вона, а у Христі, що викупив нас від клятви закону. Проте яким чином Христос викупив нас? Павло відповідає: ставши прокляттям за нас. Це пряме, сильно звучне твердження замісницького характеру, як здійснившийся факт: Христос поніс на Собі кару всіх винних у порушенні Закону. Таким чином клятва закону була перенесена з грішників на Христа, Який один був безгрішним, і тому був в змозі звільнити людей від згаданого прокляття. У книзі Повторення Закону написане:А коли буде на кому гріх смертного присуду, і буде він убитий, і ти повісиш його на дереві”(Втор . 21:23). Це означає що в старозавітні часи злочинців спочатку стратили, а потім вішали на стовпі - на знак відкидання їх Богом. Страта Христа на хресті була свідченням того, що Він підпав під Божий осуд.
Посилаючи Свого Сина на землю, Бог переслідував дві мети.
Перше: Він прийшов щоб викупити підзаконних. У даному випадку мова йде про викуплення від поневолення Мойсеєвого Закону. Наголос тут - не на покаранні за порушення закону, а на кайданах закону. Але якщо Христос викупив, це означає, що Він звільнив тих, хто перебував під законом, то навіщо ж тоді наверненим з язичників прагнути тепер підкоритися ярму закону?
По-друге, втілення Христа і Його смерть забезпечили віруючим отримання всіх синівські прав або усиновлення у Бога. Тобто всі радощі і привілеї, які має в сім'ї дорослий син, стали надбанням тих, хто увійшли в Божу сім'ю, підпавши під милість Христового викуплення.
Бог Отець послав людям не тільки Сина Свого, а й Духа Святого. Таким чином, вся Трійця бере участь у справі спасіння людства. Бог дає Духа Святого кожному віруючому, якого усиновляє. Сини і дочки Божі не можуть не мати Духа Святого. Він присутній в серці віруючого, засвідчуючи йому про його приналежність до Божої сім'ї. Дух спонукає відродженного молитися Богу , звертаючись до Нього зі словами: Авва , Отче !. Слово " авва " означає "батько". Але воно відповідає зменшувальній формі , якою зазвичай користуються маленькі діти, звертаючись до батька. Вжите і Христом, це слово звучить в теплій тональності довіри і близькості , на відміну від офіційного тону законницької релігії.
На закінчення Павло проголошує, що вони, галати, що не раби вже, а саме сини і спадкоємці. Павло звертається не ви, а ти, апостол підкреслює особистий і безпосередній характер свого звернення до кожного з читачів. Прийняття в сім'ю Божу ("усиновлення") тягне за собою і право кожного на спадщину божу.
І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі. (Флп 4:7)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...