Мартін Лютер - "Покаяння та Причастя"

Дон Оріон сповідується перед папою
7. Третім видом покаяння є той, який наказує папа, коли грішник кається наодинці зі священиком при перерахуванні гріхів. Сам Бог не наказує каятися; папа, однак, змушує людей робити це і, на додачу, винайшов так багато різновидів гріхів, що ніхто не здатний утримати їх все в пам'яті. При такому покаянні сумління віруючих настільки обтяжене і пригнічене, що це викликає співчуття. Насправді Бог не змушує вас каятися по вірі в Нього або через любов до вашого ближнього, коли у вас немає бажання врятуватися і здобути його милість. Він не хоче, щоб ви каялися проти власної волі і бажання. Навпаки, Він бажає, щоб ви каялися з власної волі, від серця, з любов'ю і навіть задоволенням. Отже, Бог не змушує вас каятися перед священиком, коли у вас немає бажання цього робити і ви не прагнете до виправдання.

Ось це папа відкидає, і справа йде так, немов би це перебувало у віданні цивільної влади і було потрібно вдаватися до примусу. Йому байдуже, схильна людина каятися, чи ні. Він просто віддає наказ, а хтось не кається у визначене ним час, той не буде похований на кладовищі. Однак для Бога байдуже, вчиняється діяння чи ні, якщо воно відбувається без задоволення. Вже краще відкласти виконання обов'язків, ніж виконувати їх без бажання. Раз ніхто не може прийти до Бога інакше, як з радістю і з доброї волі, значить, ніхто не може змусити людину прийти до Бога. Якщо ви приходите до Бога тому, що так розпорядився папа, і для того, щоб виказати свою покірність йому, ви поступаєте неправильно. На жаль, для дуже багатьох стало звичним причащатися тільки тому, що це потрібно. У результаті цей тиждень дуже точно названий тижнем мук, оскільки під час неї совість людини мучиться так, що йому можна тільки поспівчувати через отримані душевних ран і розчарувань. Більше того, Христос Сам мучиться від цього примусового покаяння більше, ніж коли Він висів на хресті. Тому ми можемо здійняти руки і подякувати Богові за своє просвітлення. Бо хоч ми й не приносимо багато плодів і мало змінюємося, але ми все ж володіємо цим істинним знанням. Отже, набагато краще утримуватися від покаяння і причастя, ніж робити це без бажання. Тоді, принаймні, наша совість не буде мучитися.

8. Оскільки ми говоримо про особисте покаянні, ніхто не може змусити дотримуватися його. Тим не менш, покаяння - похвальна і хороша річ. Яким би чином і коли б ви не чули Слово Боже, ви повинні не нехтувати ним, а сприймати його з щирим бажанням. Бог послав Слово Своє в світ, так що воно зустрічається в кожному затишному місці, на кожному кутку і, куди ви не йшли, ви скрізь знайдете Боже Слово. Якщо я проповідую прощення гріхів, я проповідую істинне Євангеліє, суть якого і полягає в тому, що той, хто вірить у Христа, проститься. Таким чином, християнський проповідник не може почати проповідь, поки не проголосить прощення. Христос чинив так само в уроці благовістя, коли Він говорив: «" Pax vobiscum "- Мир вам! Як ваш Господь, Я оголошую вам, що ви маєте мир і прощення гріхів ». У цьому вся суть Євангелія і прощення. Так само, як і в словах, сказаних на Господній вечері: «І коли вони їли, Ісус узяв хліб, і поблагословив, поламав, і давав Своїм учням, сказав: прийміть, споживайте: це є Тіло Моє. І, взявши чашу, і подяку, подав їм і сказав: пийте з неї всі, бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів »(Мф. 26:26 - 28). Я б прирівняв себе до Господа, якби говорив, що мені не потрібно сповідатися і слухати проповіді, тому що у мене є Слово, вимовлене на Господній вечері. Євангеліє повинно звучати безперервно з кожних християнських вуст. І ми зобов'язані сприймати його з радістю, коли б ми не чули його, здіймати руки і дякувати Богові за те, що ми чуємо його скрізь.

9. Тому, коли ви приступаєте до покаяння, більше уваги приділяйте словами священика, ніж своїм. Те, що ви говорите, - це одне, а те, що говорить той, хто вас чує, - це інше. Чи не переоцінюйте те, що ви робите самі, але будьте уважні до того, що говорить він, щоб зрозуміти, що від імені Бога він проголошує прощення ваших гріхів. І не має значення, чи є він священиком, проповідником або рядовим християнином. Слова, які він вимовляє, - не його, але Божі слова і Творець не відмовиться від них, бо Він немов би сам їх вимовив. Таким чином Він послав Святе Слово Своє в кожен куточок цього світу. Виявляючи його всюди, ми зобов'язані приймати його з великою вдячністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 3-ю Неділю після Пасхи

2 Коринфян  4, 14 - 18: 14  оскільки знаємо, що Той, Хто воскресив Господа Христа, воскресить і нас разом з Ісусом та представить разом із в...