Мартін Лютер - "Покаяння та Причастя"



II. Про покаяння

4. Ми повинні сказати те ж саме стосовно таїнства Покаяння. По-перше, всі ми знаємо, що Святе Письмо говорить про три види покаяння. Перший вид - це покаяння Богові, про що цар Давид говорив: «Я відкрив Тобі гріх свій, і не сховав був провини своєї я сказав:" Признаюсь Господеві в моїх ", і Ти простив вину гріха мого» (Пс. 31: 5). До цього він говорив: «Коли я мовчав, занепали кістки мої від цілоденному стогнання мого, бо день і ніч тяжіла наді мною рука Твоя волога моя обернулась на літню посуху» (Пс. 31:3,4). Таким чином, ніхто не має права звертатися до Бога, поки не сповідається у своїх гріхах, про що говорить і наступний псалом: «Але в Тебе пробачення, щоб боятись Тебе» (Пс. 129:4). Хто б не звертався до Бога, він повинен перед цим щиро покаятися, кажучи: «Господи, якщо Ти не милосердний, то все для мене втрачено, наскільки б не був я побожний». Кожен святий має покаятися, про що ясно говорить згаданий псалом: «Хай надію ... на Господа, бо з Господом милість ...» (Пс. 129:7).

Таким чином, цей вид покаяння вчить нас, що ми всі в рівній мірі є нечестивцями і грішниками, бо сказано, якщо один з нас праведний, то всі ми праведні. Якщо хтось має особливе благословення, нехай дякує Богові й утримується від хвастощів. Кожен згрішив по крові і плоті, і якщо хто низько впав, це не означає, що інший, який поки кріпиться, не впаде ще нижче.
Значить, немає серед нас відмінностей за ступенем вчиненого гріха, а тільки одна милість Божа робить між нами розходження.

5. Цей вид покаяння настільки необхідний, що про нього не можна забувати ні на мить, і він повинен визначати все життя християн, зобов'язаних невпинно славити милість Божу і засуджувати своє власне життя перед обличчям Бога. В іншому випадку, якщо християнин насмілюється молити Бога про допомогу або хороше життя, послідує Його засудження, яке невідворотне, і ніхто не в змозі йому противитися. Тому треба неодмінно вдатися до цього виду покаяння, щоб ви могли захистити себе від смерті і пекельного полум'я. Так ви упередити Бога, щоб Він не зміг судити вас і винести вирок засудження на покарання, але повинен буде явити вам Своє милосердя. Щодо цього виду покаяння, ми, однак, зараз говорити не будемо.

6. Другий вид покаяння - це покаяння перед нашим ближнім, і воно названо покаянням, виникаючою з любові, або, як висловлюються деякі, покаянням, виникаючою з віри. У відношенні цього виду покаяння ми читаємо в Новому Завіті: «признавайтесь один перед одним у провинах ...» (Як. 5:16). При такому покаянні, яке б ми не заподіяли ближньому зло, ми зобов'язані визнати перед ним наш прогріх, як вчить Христос в Євангелії від Матвія: «Отже, якщо принесеш ти до жертовника і там згадаєш, що твій брат має щось проти тебе, залиш там дар твій перед жертовником, і піди, примирись з братом твоїм, і тоді прийди і принеси дар твій. Мирися з твоїм противником хутко, доки ти ще в дорозі з ним, щоб суперник не віддав тебе судді, а суддя не віддав би тебе слузі, і не вкинули б тебе в темницю »(Мф. 23-25). При цьому Бог хоче, щоб той, хто згрішив, просив у іншого вибачення, а той, проти кого згрішили, обов'язково прощав. Цей вид покаяння настільки необхідний, оскільки Бог не буде милостивий і не пробачить гріхи людини до тих пір, поки той не пробачить свого ближнього. Таким чином, віра неістинна, поки не приносить нижченаведені плоди: прощення ближніх і вимагання у них прощення для себе. В іншому випадку людині не слід звертатися до Бога. Якщо плід цей відсутня, віра і перший вид покаяння є нещирими.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...