Коментарі М. Лютера до Магніфікату (1521)


П'яте і шосте діяння:
Удовольняє голодних добром, а багатих пускає ні з чим (Лук.1:53 )

Як вже було сказано, «смиренний» - не той, хто просто принижений і зневажений, а той, хто з радістю перебуває в цьому стані, особливо заради Слова Божого та правди. Так і шматує - не той, у кого мало або зовсім немає їжі, а той, хто сам заради Бога і істини з радістю терпить позбавлення, заподіяні йому іншими. Хто може бути більш приниженим, нікчемним і голодним, ніж диявол і прокляті, яких мучать, морять голодом і вбивають за злі справи, ті, хто проти волі знаходиться в приниженні і потребі? Однак, це не допомагає їм, а навпаки примножує їх нещастя. Матір Божа говорить не про них, а про тих, хто одне з Богом і Бог - з ними, про тих, хто вірує в Нього і довіряє Йому. З іншого боку, хіба завадило святим отцям Авраамові, Ісакові та Якову їх багатство? Хіба завадив Давиду царський трон, Даниїлу - влада над Вавилоном, і багатьом, хто мав високе положення і багатство, - мати вільне серце і не шукати свого?
Соломон у Приповістях 16:2 говорить: «Господь зважує душі». Тобто, Він судить не по зовнішності і способу життя, багатий ти чи бідний, високопоставлений чи низький, а за духом, за внутрішнім. В земному житті завжди будуть існувати відмінності між людьми і станами, але серце не повинно прагнути до знатності і багатства і бігти від принижених і бідних. У Псалмі 7:10-12 написано: «... Вивідуєш Ти серця й нирки, о праведний Боже! ... Бог - суддя праведний ». Люди ж судять за зовнішнім, і тому часто впадають в омани.
Справи ці відбуваються в таємниці, невідчутно, поки не скоються. Багата людина не усвідомлює, як він порожній і вбогий, поки не помре або не постраждає інакше. Тоді він побачить, як мізерно було все у його маєтку. «Міцні серцем стали здобиччю, задрімали вони своїм сном», як говорить Псалом 75:6. Голодні ж не знають, наскільки вони повні, поки не прийде кінець. Тоді почують вони слова Христові: «Блаженні голодні, бо вони нагодовані» (Лк. 6:21), а Матір Божа, втішаючи, додасть: «голодних добром». Неможливо, щоб
Бог дозволив тілесно померти від голоду тому, хто сподівається на Нього. Швидше всі Ангели прийдуть і наситять його. Іллю годували ворони, а в Сарепта він і вдова довгий час харчувалися однією жменею борошна (3 Цар. 17). Бог не залишає надіються на Нього. Давид
говорить у Псалмі 36:25: «Я був молодий і постарівся, та не бачив я праведного залишеним і нащадків його, щоб хліба». Той, хто сподівається на Бога - правий. Також в Псалмі 33:11 говориться: «левчуки [6] бідують і терплять голод, а шукають Господа, не терплять нестатки ні в якому благо ». Мати Самуїла Анна говорить в 1Цар 2:5 «ситі за хліб, а голодні відпочивають».


До нещастя, ми ніяк не хочемо повірити, що і з нами Бог може створити такі справи, що ми теж зможемо їх пізнати. Ми хочемо жити в ситості і мати достаток у всьому, робимо запаси на випадок голоду і нужди, а в Бога і Його діяння не потребуємо. Що це за віра, коли ти довіряєш Богу лише коли маєш запаси і можеш сам себе забезпечити? Невіра - причина того, що ми, бачачи, як Слово Боже і істина зневажаються, а неправда панує, мовчимо, не протистоїмо, не говоримо ні слова, не встаємо на захист і не перешкоджаємо відбувається. Чому? Тому що турбуємося, що самі потрапимо під удар і зробимося бідними, будемо вмирати від
голоду і принижуватися. Це означає, що тимчасове благо ми почитаємо більше Бога, робимо з нього ідола, і тому недостойні чути і розуміти Божі слова розради про те, що Він підносить принижених, принижує піднестися, наповнює бідних, а багатих спустошує. Не в змозі ми пізнати і Його діяння, без яких немає блаженства, і повинні бути навічно прокляті. «За те,
що вони не вдивляються в чинність Господню й діла Його рук, зруйнує їх і не будує їх »(Пс. 27:5).
Це справедливо, тому що люди не вірять Божим обітницям, роблячи Його легковажним і брехливим. Вони не наважуються узяти Його слова за основу своїх дій, настільки мало вони цінують Його істину. Рішуче діяти на основі Божого слова необхідно, тому що Марія каже не «виконав повних і підніс високих», а «голодних сповнив і принижених підніс». Потрібно дізнатися,що таке голод і нужда, коли немає запасів і нізвідки чекати допомоги, крім як від Бога. Потрібно не тільки думати і говорити про приниження, але і самому випробувати його, не отримуючи допомоги від людей, але тільки від Бога. Якщо ж до цього не дійшло, потрібно, по крайній мірі, прагнути до цього і не намагатися уникнути. Для того ми християни і маємо Євангеліє, яке ненавидять диявол і люди, щоб через нього терпіти нужду і приниження і дозволяти Богу діяти в нас. Подумай сам: якби Він повинен був насичувати тебе перш, ніж ти будеш голодувати, або підносити перш приниження, Він уподібнився б до фокусника, обдурив очікування, і чини Його стали б простою насмішкою. Але Псалом 110:7 говорить: «Діла рук Його - істина й суд». Якби Він втручався при найменшій потребі та приниженні, діла Його були б надто малі для божественної сили і величі, про яких Пс. 110:2 говорить «Великі діла Господні, пожадали всіх, що люблять вони ».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Проповедь на посещение Марией Елизаветы