Щоб не спокуситися !


Пильнуйте та моліться, щоб не потрапити у спокусу, бо дух бадьорий, а тіло немічне.“ (Мт. 26:41)
Земне життя Господа підходило до кінця. Ісус знав, що скоро Його візьмуть під варту, Він буде засуджений на смерть і помре на хресті. Спаситель знав що він повинен це зробити заради нас, щоб всі люди могли мати перемогу над смертю через віру в Ісуса Христа нашого Господа. Але Ісус як людина напевно відчував велике психологічне навантаження. Що ж Він зробив?
Разом зі своїми учнями Месія пішов у Гетсиманський сад. От що сталося там (Мт.26:36 - 44). Будучі у Гетсиманії, Викупитель відійшов від своїх учнів. Далі Господь молився до Бога – Отця та прохав Його, якщо це можливо, хай осуд та смерть Його не станеться. Христос був у смертельному смутку, Він знав що Голгофську смерть задумав Отець Небесний для виконання закону і просив кажучи: “.....однак не як я хочу, а як Ти.”. Якщо б у Отця Небесного був інший план, то він повинен був би розпочатися саме після цієї особливої молитви смутку Господа Христа, але це був єдиний варіант спасіння людства від пекла.
Цей момент життя Ісуса Христа дуже особливий для кожної людини послідовника Христа.
Сьогодні на християн також здійснюється тиск, ми живемо в гріховному світі, де править нечестива система речей. В цьому світі стає все більше спокус. Ми любимо Бога та хочемо “ вистояти до кінця” (Мт.24:13), або до кінця нашого життя, або до кінця цього гріховного світу. Але як ми можемо продовжувати пильнувати та бути бадьорими у самі скрутні часи для нас. Розуміючи , що на християн як в I столітті, так і в наш час – будуть тиснути три речі (тіло, світ та Диявол), Бог Спас призивав “пильнувати” та “молитися” (Мт.26:41).
Що це означає? Які спокуси чекають християн? І що допоможе нам “пильнувати” та мати “ бадьорий дух“?
Про спокусу
Кожний з нас щоденно має спокусу і, згідно з цим, може потрапити у пута Диявола (2 Тим. 2: 26). Святе Писання попереджає нас, що Сатана обрав своєю головною метою відвернути віруючу людину від шляху Правди. (1 Пет. 5:8). Сатана бажає зруйнувати те, що найцінніше в нас від Бога – це наша віра у Спасителя Ісуса Христа. Він хоче щоб ми були не вірні перед Богом, щоб ми перестали ходити до церкви, досліджувати Слово Боже, та проповідувати Слово у повсякденному житті. Спокуси Диявола приймають різні форми (Еф. 6:11).
Він може спокушати через матеріалізм, страх, сумніви або гедонізм, але один з найефективніших способів пов’язаний через смуток, це почуття може послабити ваше фізичне та духовне здоров’я. Сатана бажає щоб ми здалися (Пр. 24:10, Пс. 37:9). Причин для смутку стає все більше. Смуток може похитнути нашу віру. (Еф.5:15 - 16 ). Ми можемо смутитися через хворобу, власну старість або проблеми наших близьких, ми можемо бути розчаровані через поганий хід наших справ, через відчуття нікчемності, якщо нас оточують люди, які хочуть нас принизити, через образу, яку вчинили з вами деякі люди, також деякі люди можуть насміхатися над вашою вірою в Ісуса Христа та переслідувати. Спокусник хоче нас зломити. Що допоможе нам вірним Христу не піддаватися спокусам та продовжувати пильнувати та бути в бадьорому дусі?
Про молитву
Давайте згадаємо, який приклад нам показав Бог у людській плоті – Ісус Христос у Гетсиманському саді. Що Він робив, коли мав сильне емоційне навантаження? Господь подає нам приклад своєю молитвою. Ісус Христос так молився, що “... піт Його став, немов каплі крови, що спливали на землю... ” (Лук. 22:44). Господь мав одну з останніх спокус від Диявола, Господь впізнав падшого ангола, через свій смуток. Коли Месія давав настанову своїм учням пильнувати та молитися, Викупитель сказав що дух бадьорий, а тіло немічне (Мт. 26:41). Яке тіло мав на увазі Спаситель?
Ісус Христос як боголюдина мав довершене людське тіло, яке не мало ніяких слабостей. Це тіло, яке було у Адама до падіння, це тіло яке буде у нас після загального воскресіння.(1 Пет. 2:22). Життя Господа – це приклад для наслідування, тож Ісус Христос мав на увазі недовершену та гріховну нашу плоть. Бо наше тіло ще має гріх , хоч ми вже святі. Нам необхідна молитва щоб протистояти спокусам нашого власного тіла. (Рим.7: 21 - 24). При спокусі моліться про допомогу (Мт.6:13). Господь відповідає на молитви, Спаситель особисто обіцяв вислухати кожну нашу молитву (Пс. 64:3), та відповісти на неї.
Господь відповідає на наші молитви двома способами.
  1. Святий Дух допомагає нам пізнавати спокуси, через знання декалогу . Через Святе Писання Бог освячує нас та дає розуміння пасток Диявола, таким чином, Він допомагає нам не впасти у спокусу боязливості людей, блуду, матеріалізму, ненажерливості, багатства та інш. (Пр. 29:25; 1 Кор. 10:8 – 11; 1 Тим. 6:9,10).
  2. Триєдиний Бог відповідає на наші молитви, Він дає нам силу перенести спокусу. Дух Святий нам каже: “ Досягла вас спроба інша, тільки людська; але вірний Бог, Який не попустить , щоб ви випробовувалися більше, ніж можете , але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її.”1Кор.10:13. Якщо ми неперестанно будемо уповати на Бога, він ніколи не допустить, щоб ми могли бути спокушені більше наших сил та можливостей, а навіть дає нам сили противостояти Дияволу та його прислужникам. Необхідно пам’ятати що Бог злом не спокушує (Іс. 40:6-8), а навпаки, все що давалося ворогами вам на зло, стає вам на добро. Ми маємо Утішителя , Духа Істини – Святого Духа , третю особу Бога.(Лук. 11:13). Саме Святий Дух допомагає нам виявляти саме ті якості , завдяки яким ми можемо перемогти спокусу. (Гал. 5:22, 23). Святи Дух може послати нам віруючу людину, яка стане для нас “опорою” (Кол. 4:11).
Про церкву та людські справи
Щоби продовжувати пильнувати, нам необхідно бути реалістичними в своїх сподіваннях. Моліться до Бога щоб Він дав вам мудрість (Як.1:5-7). Завдяки важкості діл у житті кожна людина може вибитися з сил. Варто пам’ятати , що Бог не обіцяв нам безтурботного, легкого життя у світі (1 М. 3:19). У біблійні часи Господніх служителів чекали гоніння, бідність, утиски та хвороби. (Дії. 8:1; 2 Кор. 8:1,2; 1 Сол.5:14; 1 Тим.5:23 ), які вона долали завдяки своїй непохитності та вірі у Спасителя. Сьогодні християни також мають різні життєві трудності. Бог допускає, їх, щоб Його всиновлені діти зустрілися зі спокусами та випробовуваннями, а в деяких випадках й смертю від рук ненависників (Ів.16:2). Нам потрібно повністю уповати на Бога, Він буде нас наділяти силою протистояти спокусі (Пр.3:5,6), та з радістю приймати випробовування (Як.1:2). Через своє Слово і Таїнства, через Святого Духа та свою Церкву Він захищає нас в духовній сфері, допомагаючи нам оберігати свої відносини з Ним від усього, що може їх зруйнувати. В таких випадках людині треба старатися бути у спільноті з одновірцями. Бо саме Церква дає нам силу, коли нас у важкостях повсякденного життя чекає спокуса та різні гріхи. Церква проповідує вірним Слово Боже, яке діє в нас. Церква як наречена Ісуса дає нам можливість доторкнутися до реального тіла та крові Ісуса Христа, що покріпить вашу віру та вмить знищить спокуси і дасть прощення усіх ваших гріхів. Бо Саме в церкві за вас будуть молитися брати і сестри, щоб ви були з Сонцем Правди.
Пам’ятайте що Ісус Христос страждав та помер на хресті для того, щоб ви могли мати життя вічне (Ів. 3:16). Щоб вистояти до кінця, нам необхідно розуміти, що мудрість Божа набагото величніша та безмірна , ніж ваш життєвий досвід та мудрість (Іс. 55:9) і у Бога нема несправедливості! (Рим.9:14 - 24). Амінь!
Автор: Сергій Березін

Немає коментарів:

Дописати коментар

Проповідь на 20 – ту неділя після Трійці

Марка 10, 2 - 16: « 2 Підійшли фарисеї та, випробовуючи Його, запитували:―Чи дозволено чоловікові розлучатися зі своєю дружиною? 3 Ісус у ...